تأثیر تغییرات جوی بر گونه‌های زیستی

تأثیر تغییرات جوی بر گونه‌های زیستی تغییرات جوی آنچنان سرعت یافته که حالا صحبت از انقراض نسل‌های محلی در سراسر زمین به میان می‌آید. به گزارش مهر، پروفسور جان وینز از دانشگاه آریزونا در گفت‌و‌گو با نشریه علمی «فوکس» به واقعیتی دردناک موسوم به «انقراض نسل محلی» در گوشه و کنار زمین اشاره کرده و […]

تأثیر تغییرات جوی بر گونه‌های زیستی

تغییرات جوی آنچنان سرعت یافته که حالا صحبت از انقراض نسل‌های محلی در سراسر زمین به میان می‌آید.

به گزارش مهر، پروفسور جان وینز از دانشگاه آریزونا در گفت‌و‌گو با نشریه علمی «فوکس» به واقعیتی دردناک موسوم به «انقراض نسل محلی» در گوشه و کنار زمین اشاره کرده و تأکید می‌کند که بسیاری از گونه‌های زیستی زیستگاه‌های طبیعی خود را از دست می‌دهند.

واکنش گونه‌های زیستی به گرم‌تر شدن زمین چگونه است؟

گونه‌های زیستی می‌توانند در چنین محیطی باقی مانده و خود را تغییر دهند. به عنوان مثال برخی جانوران برای فرار از گرمای طاقت‌فرسا مدت زمان بیش‌تری را در سایه سپری می‌کنند. از این حیث می‌توان گفت که برخی گونه‌ها خود را از بعد تکاملی با شرایط جدید تطبیق می‌دهند. اما مطالعات من نشان می‌دهد که چنین چیزی روی نمی‌دهد.

تغییرات جوی چگونه زیستگاه جغرافیایی گونه‌های زیستی را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟

هرچه به ارتفاعات بیش‌تری صعود می‌کنیم دمای هوا سردتر می‌شود. همچنین در عرض‌های جغرافیایی بالاتر برودت هوا افزایش پیدا می‌کند تا جایی که به قطب‌های شمال یا جنوب می‌رسیم. با این حال هرگونه زیستی برد مشخصی برای صعود و رساندن خود به هوای خنک‌تر دارد. ما پایین‌‌‌ترین عرض‌های جغرافیایی را «لبه گرم» عنوان می‌کنیم زیرا در این مناطق شاهد بالا‌‌ترین دما‌‌ها هستیم. اینجاست که انتظار داریم تغییرات جوی گونه‌های زیستی را تحت تأثیر قرار دهد.

«انقراضهای محلی» به چه معناست؟

این دسته از انقراض‌‌ها بدان معناست که در یک نقطه به خصوص، جمعیت گونه‌ها از بین رفته باشد. بنابراین لزوماً این نوع انقراض به معنای آن نیست که کل گونه‌های ساکن در سراسر یک زیستگاه نابود شوند بلکه به یک نقطه به خصوص توجه می‌شود.

بنابراین چه تعداد گونه‌های زیستی به‌طور محلی منقرض شده‌اند؟

 

تحقیقات ما نشان می‌دهد که حدود ۴۷ درصد از گونه‌های‌زیستی در هر زیستگاه (۹۷۶ گونه بررسی شده) به‌طور محلی منقرض شده‌اند. ۵۳ درصد باقیمانده نیز توانسته‌اند خود را در لبه‌های گرم زنده نگاه دارند. تصور ما این است که فراتر از یک درجه سانتیگراد افزایش دما در دنیا داشته باشیم و حتی ممکن است این رقم به ۵ درجه هم برسد. بنابراین شمار زیادی از گونه‌ها بخش زیاد یا تمامی زیستگاه‌هایشان را از دست می‌دهند و در نتیجه بسیاری از آنها منقرض خواهند شد.