مناقصهمزایده در پی تلاشهای جدید ترامپ برای تحریم صنعت هوایی کشور بررسی میکند فرود بوئینگ و ایرباسهای نو در وضعیت اضطراری اسلیپلندینگ! گروه راه و شهرسازی- حالا دیگر ترامپ هیجان زده تر از دوران انتخاباتیاش و تحت تأثیر کابینه افراطی خود، صنعت هوایی ایران را هدف قرارداده تا مانع ورود هواپیماهای مورد قرارداد میان ایران […]
مناقصهمزایده در پی تلاشهای جدید ترامپ برای تحریم صنعت هوایی کشور بررسی میکند
فرود بوئینگ و ایرباسهای نو در وضعیت اضطراری اسلیپلندینگ!
گروه راه و شهرسازی- حالا دیگر ترامپ هیجان زده تر از دوران انتخاباتیاش و تحت تأثیر کابینه افراطی خود، صنعت هوایی ایران را هدف قرارداده تا مانع ورود هواپیماهای مورد قرارداد میان ایران با شرکت هواپیمایی بوئینگ آمریکا و نیز ایرباس فرانسه شود. هرچند این امر بر خلاف تمام موازین حقوقی و بینالمللی در جهان محسوب میشود اما در دنیایی که قدرت و پول، حرف اول قدرتهای استعماری نوین است، این زورگوییها غیرممکن نیست. حال بازار گمانهزنی افزایش یافته است و میتوان پیشبینی کرد که حرفهای ترامپ میتواند فقط در حد یک شعار باقی بماند.
اقدام ترامپ علیه ایران تهدیدی برای مشاغل در بوئینگ
تنشزایی ترامپ با ایران در امضای قانون مهاجرت و اعمال تحریمهای جدید، قرارداد بوئینگ با ایران را در گردابی از تردید فرو برده و بدتر شدن شرایط تأمین مالی جتها به تنهایی نابودکننده قرداد ایرباس با ایران است.
به گزارش فارس به نقل از سیانان، قرارداد ۸ میلیارد دلاری بوئینگ با ایران برای فروش ۸۰ جت به ایرانایر پیش از ریاست جمهوری دونالد ترامپ با مشکلاتی روبهرو بود اما اکنون با تردیدهای بیشتری همراه شده است.
به نوشته این گزارش، حالا این مشکل به معنای ایجاد مشکل برای کارگرانی است که شغلشان وابسته به این قرارداد است.
ترامپ همواره از توافق هستهای با ایران انتقاد میکرد که به دولت اوباما اجازه داد تا به بوئینگ مجوز فروش هواپیما به ایران را بدهد.
ترامپ پس از ورود به کاخ سفید، قانون ممنوعیت مهاجرت را امضا کرد که افراد از ۷ کشور مسلمان نظیر ایران را برای ورود به آمریکا محدود میکند. همچنین پس از آزمایش موشکی ایران، وی فرمان دور جدید تحریمهای علیه ایران را روز جمعه صادر کرد.
این تحریمهای جدید بهطور مشخص مانع از اجرای قرارداد بوئینگ با ایران نمیشود اما در صورتیکه ایران اقدام به تلافی و قرارداد را لغو کند، میتواند شرایط اجرای این قرارداد را دشوارتر سازد. قرارداد مشابه با رقیب اروپایی بوئینگ یعنی ایرباس برای فروش ۱۰۰ جت به ایران به ارزش ۱۰ میلیارد دلار نیز میتواند در خطر قرار بگیرد. از آنجاییکه بیشتر قطعات جتهای ایرباس در آمریکا تولید میشود، فروش این شرکت نیز به موافقت آمریکا نیاز دارد.
ریچارد ابولافیا، تحلیلگر صنعت هوانوردی در این رابطه گفت: «این اتفاقات برای قراردادهای فروش هواپیما به خوبی به پایان نمیرسد.»
شرکت بوئینگ از اظهارنظر مستقیم درمورد چشمانداز قرارداد با ایران خودداری کرد. بوئینگ روز جمعه اعلام کرد: «ما براساس مجوزهای کنونی مان فعالیت میکنیم… درصورتیکه دستورالعمل جدیدی از وزارت خزانهداری دریافت کنیم، براساس آن عمل میکنیم.»
مشکل ترامپ این است که مواضع سختگیرانه در قبال ایران میتواند، به مشاغل تولیدی در آمریکا صدمه بزند. ایجاد شغل از موضوعاتی است که به گفته وی در اولویتهای دولتش قرار دارد. بوئینگ و قطعهسازان آن نظیر جنرالالکتریک (سازنده موتور جت) و یونایتد تکنولوژیز، از بزرگترین کارفرمایان آمریکایی هستند. بوئینگ در زمان اعلام قرارداد با ایران گفته بود که این قرارداد از ۱۰۰ هزار فرصت شغلی در این شرکت و قطعهسازان تابعهاش حمایت خواهد کرد.
آدامپیلارسکی، معاون مؤسسه مشاوراتی آویتاس معتقد است درصورتی که ترامپ مانع از فروش ایرباس شود، این امر میتواند مشکلاتی برای قطعهسازان هواپیمایی آمریکا ایجاد کند.
وی گفت: «این امر واقعاً اروپاییها را ناراحت خواهد کرد و میتواند به مشکلاتی برای آمریکا منجر شود، چراکه این امر میتواند اروپاییها را بر آن دارد که تا میتوانند از اتکا به قطعات ساخت آمریکا بکاهند.»
ابولافیا گفت دولت ترامپ لزوماً قرارداد با ایران را برای اروپاییها ممنوع نمیکند اما موضع سختتر وی در قبال ایران به توانایی آنها در تأمین مالی خریدهای ایران از طریق بانکهای غربی صدمه میزند از اینرو ممکن است آنها تمایلی برای امضای قراردادهای ریسکی با ایران نداشته باشند.
وی افزود: «به غیر از این، شرایط تأمین مالی برای جتها در حال بدتر و بدتر شدن است و اینها میتواند به تنهایی قرارداد را از بین ببرد.»
پیشبینی حملات ترامپ به معامله بوئینگ با ایران
روزنامه والاستریتژورنال آمریکا چندی پیش، پس از نهایی شدن قرارداد ایران و بوئینگ در گزارشی نوشت که با این اقدام شرکت بوئینگ مورد حمله و انتقاد ترامپ قرار خواهد گرفت.
روزنامه والاستریتژورنال آمریکا پس از نهایی شدن قرارداد ایران و بوئینگ در گزارشی نوشت که با این اقدام شرکت بوئینگ مورد حمله و انتقاد ترامپ قرار خواهد گرفت.
روزنامه والاستریتژورنال در واکنش به امضای قرارداد خرید ۸۰ فروند هواپیما از شرکت بوئینگ توسط ایران در گزارشی نوشت: شرکت بوئینگ روز یکشنبه قرارداد فروش ۸۰ هواپیمای مسافربری به ایران را نهایی کرد. قراردادی ۱۶٫۶ میلیارد دلاری که نخستین توافق مهم میان یک شرکت آمریکایی با ایران از زمان برنده شدن دونالدترامپ، مخالفت سرسخت توافق هستهای با ایران محسوب میشود.
قرارداد دو شرکت هواپیمایی بوئینگ و ایرباس برای فروش هواپیما به ایران از سوی منتقدان به شدت مورد مخالفت قرار گرفته است. دونالد ترامپ، رییسجمهور منتخب آمریکا نیز تاکنون چندین بار به توافق هستهای با ایران حمله کرد و تهدید کرده است که آن را لغو خواهد کرد.
بنابر اعلام ایران ارزش توافق ایران و بوئینگ ۱۶٫۶ میلیارد دلار است. طی این قرارداد بوئینگ قرار است در یک دهه آینده به شرکت ایرانایر هواپیما بفروشد.
شرکت بوئینگ روز یکشنبه برای نشان دادن اهمیت سیاسی بالای این معامله اعلام کرد که این شرکت کاملاً با دولت آمریکا در سرتاسر روند فروش و نیز دریافت مجوزهای لازم برای اجرایی کردن قرارداد فروش هواپیما به ایران هماهنگ بوده است. این شرکت تأکید کرد که این قرارداد باعث ایجاد فرصتهای شغلی در آمریکا میشود.
در ادامه این گزارش آمده است: با وجود آنکه پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا باعث ایجاد شک و تردید میان شرکتهای مشتاق برای تجارت با ایران شده است اما به نظر میرسد برخی پروژههای مهم ادامه خواهند یافت.
در همین راستا، هفته پیش شرکت نفتی رویالشل اعلام کرد که با شرکت ملی نفت ایران برای انجام پروژههای آتی به توافق رسیده است.
این قرارداد شامل ۵۰ فروند هواپیمای بوئینگ از نوع ۷۳۷-MAX، ۱۵ فروند هواپیمای بوئینگ ۷۷۷-۳۰۰ و ۱۵ فروند هواپیما بوئینگ ۷۷۷X است و پس از ۳۷ سال تحریم با این کارخانه امضا شده است.
دفتر داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفک) که باید مجوز فروش هواپیماهای ایرباس و بوئینگ را صادر میکرد در ماه سپتامبر چراغ سبز خود را برای این قرارداد نشان داد.
به گزارش این روزنامه آمریکایی، برخی از شرکتهای هواپیمایی ایرانی به دلیل اتهامزنی آمریکا علیه آنها مبنی بر همکاری با تروریستها سالها است که مورد تحریم واقع شدهاند.
شرکت هواپیمایی ایرباس نیز ماه ژانویه قراردادی را با ارزش حدود ۲۵ میلیارد دلار برای ۱۱۸ فروند هواپیما با ایران به امضا رساند.
واقعیت آن است که صرف نظر از پیشرفتهای به دست آمده در حوزه نفت و گاز بعد از توافق هستهای، قرارداد بوئینگ با ایران یکی از مهمترین و اثرگذارترین قراردادهایی است که بعد از برجام ایران در قبال محدودیت در برنامه هستهای صلح آمیز خود به آن دست یافته است.
این در حالی است که شخص دونالدترامپ نیز روابط چندان خوبی با شرکت بوئینگ ندارد و بر سر پروژه این شرکت برای تحویل ۷۳۷ به چین انتقادات زیادی داشته است. هفته گذشته، وی دیداری با دنیسمویلنبرگ، مدیرعامل بوئینگ داشت و بعد از این دیدار گفت: او (مدیرعامل بوئینگ) فردی مهیب است! پیش از این نیز ترامپ با یک توییت مبنی بر قرارداد ۴ میلیارد دلاری بوئینگ با نیروی هوایی برای ساخت هواپیمای ریاست جمهوری، سرشاخ شده بود.
آنچه به نظر میرسد، اینکه احتمال انتقاد شدید به بوئینگ بر سر قرارداد با ایران در سنای آمریکا و همچنین ایجاد مشکلاتی بر سر راه این قرارداد با ایران برای بوئینگ وجود دارد. این در حالی است که شرکت بوئینگ واقع در شیکاگو همچنان به حمایتهای دولتی برای رقابت با شرکتی مانند ایرباس نیازمند است. از سوی دیگر، قراردادهای بزرگ این شرکت با ارتش آمریکا، مانع از آن میشود که مدیران شرکت بوئینگ علاقه چندانی به درگیری با مقامات ارشد دولتی و سنا داشته باشند.
این در حالی است که گفته میشود، ایران در حال مذاکره با شرکت ایرباس برای خرید ۱۰۰ فروند جت مسافربری از این شرکت نیز هست. رویترز این مسأله را به نقل از یکی از مقامات صنعت هواپیمایی ایران گفته و بیان کرده است که مذاکرات بر سر این موضوع در مراحل پایانی است و احتمالاً در روزهای آینده، منجر به عقد قرارداد نهایی خواهد شد.
این منبع ایرانی همچنین به رویترز گفته است، قرارداد بوئینگ تابعی از قراردادهای سرمایهگذاری آتی است و پول این قرارداد نیز از طریق سیستم مالی ایالات متحده منتقل نخواهد شد.
همه این مسایل نشان میدهد، ایران همچنان که قرارداد خود با بوئینگ را نهایی کرده است؛ اما هشیار از وضعیت این شرکت در آمریکا و احتمال بر هم خوردن این قرارداد در پی فشارهای سنا و رییسجمهور جدید به دنبال راههای دیگری برای باز کردن پای رقیب بوئینگ در ایران است. شرکت بوئینگ نیز آگاه از این موضوع همچنان در پی آن است که این قرارداد را کاملاً براساس ایدهها و شعارهای دونالد ترامپ در انتخابات نشان دهد.
آنچه بر سر این قرارداد خواهد آمد و زنده ماندن یا سلاخی شدن آن تا زمانی که دونالد ترامپ رسماً در کاخ سفید مستقر شده و سنای جدید آمریکا با رییسجمهور جدید کار خود را آغاز کند، در پردهای از ابهام قرار دارد.
گفتنی است، اسلیپلندینگ به شرایط اضطراری فرود هواپیمای مسافربری گفته میشود که در این حالت، هواپیما بر روی باند قرار میگیرد اما وزش طوفان شدید عملاً مانع نشستن هواپیما بر روی باند میشود و گویا دونالدترامپ قصد دارد دستکم در بخش شعار و تبلیغات طوفان تحریمهای هوایی را تشدید کند. آیا میتواند؟!
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.