غار ایوب، بزرگ‌ترین غار آذرین ایران

غار ایوب، بزرگ‌ترین غار آذرین ایران ناصر بهزادفر- غار ایوب در جنوب‌شرقی شهر دهج از توابع شهر بابک در استان کرمان قرار دارد. این غار بزرگ‌ترین غار آذرین ایران محسوب می‌شود و یکی از زیبا‌ترین دیدگاه‌های طبیعت را در دل کوه ایوب ایجاد کرده است. فاصله دهانه این غار از سطح دریا ۲۸۰۰ متر و […]

غار ایوب، بزرگ‌ترین غار آذرین ایران

ناصر بهزادفر- غار ایوب در جنوب‌شرقی شهر دهج از توابع شهر بابک در استان کرمان قرار دارد.

این غار بزرگ‌ترین غار آذرین ایران محسوب می‌شود و یکی از زیبا‌ترین دیدگاه‌های طبیعت را در دل کوه ایوب ایجاد کرده است.

فاصله دهانه این غار از سطح دریا ۲۸۰۰ متر و درون کانی‌های آتش‌فشانی و بر اثر فرسایش پدیده آمده است.

اصلی‌‌ترین مشخصه غار ایوب دهانه بسیار بزرگ غار در نیمه‌های کوه در ارتفاعی بالا است. بزرگ‌ترین دهانه غار در ایران را با ۵۰ متر طول و ۴۰ متر ارتفاع به نمایش گذارده است. حالت لانه زنبوری داخل غار به دلیل فرسایش در اثر باد که با دانه‌های ماسه به‌سرعت بر سنگ داسیت کوبیده شده، افزایش یافته است.

دهانه غار به شکل نیمه بیضی به قطر ۸۰ متر و ارتفاع ۶۰ متر است. فاصله دهانه غار تا انتهای آن، که جای پایی کنده شده در سنگ قرار دارد، حدود ۲۰۰ متر است. کف غار با شیبی حدود ۶۰ درجه به سوی بالا به انتها می‌رسد. درون غار و در سمت راست به فاصله ۱۰۰ متر از دهانه چشمه آب گوارایی قرار دارد. به باور اهالی دهج، ایوب پیغمبر، که از بیماری مهلک پوستی رنج می‌برد، همین که آب داخل غار را یافت و در آن آبتنی کرد درمان شد و به همین سبب مردم دهج به علت سفر ایوب به آن غار، نام آن حضرت را بر غار نهاده‌اند.

غار به سبب پدید آمدنش در یک منطقه با کانی‌های آتش‌فشانی فاقد هر نوع غارسنگ است. اما به جبران این کمبود، فرسایش بر سطح صخره‌های اطراف غار چنان عمل کرده که زیبا‌ترین نقش‌های فرسایشی را روی دیواره‌ها پدید آورده است. از دیگر ویژگی‌های آن تراوش یک ماده آلی است که به آن مومیایی گفته می‌شود. این ماده در سقف و بعضی از دیوارهای غار دیده می‌شود و مانند چکنده از سقف آویزان است. در روزگار باستان این ماده ارزنده مانند طلا در مالکیت انحصاری شاهان بوده و از آن برای بهبود شکستگی استخوان‌ها و بعضی دیگر از درمان‌ها استفاده می‌کردهاند.

مسیر دسترسی

از شهر بابک به سوی انار و پس از مسافت ۵۷ کیلومتر به روستای جَوَزم می‌رسیم. از جوزم با طی ۲۷ کیلومتر وارد دِهَج خواهیم شد.

منابع:

کویر‌ها و بیابان‌های ایران

خبر آنلاین

www.dehaj.blogfa.com

غارهای ایران- حامد برزگری

 

www.persianv.com