رونمایی از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات؛ نرخ پهنای باند داخلی یک دهم ترافیک بین‌الملل می‌شود!

رونمایی از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات؛ نرخ پهنای باند داخلی یک دهم ترافیک بین‌الملل می‌شود! استقرار شبکه Wi-Fi یکپارچه به پهنای ایران گروه فناوری اطلاعات- همزمان با ایام دهه مبارک فجر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات رونمایی کرد. به گزارش مناقصه‌مزایده، فاز نخست شبکه ملی اطلاعات با هدف […]

رونمایی از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات؛ نرخ پهنای باند داخلی یک دهم ترافیک بین‌الملل می‌شود!

استقرار شبکه Wi-Fi یکپارچه به پهنای ایران

گروه فناوری اطلاعات- همزمان با ایام دهه مبارک فجر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات رونمایی کرد.

به گزارش مناقصه‌مزایده، فاز نخست شبکه ملی اطلاعات با هدف استقرار این شبکه در هفته دولت افتتاح شده بود و فاز دوم این شبکه که رشد زیرساخت‌های مد نظر در استفاده از این شبکه را به همراه دارد، با حضور محمودواعظی، وزیر ارتباطات و ابوالحسن‌فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی، معاونان وزارت ارتباطات و مدیران اپراتورهای ارتباطی کشور به بهره‌برداری رسید.

در فاز دوم شبکه ملی اطلاعات، دسترسی به خدمات ویدیویی داخلی با هزینه مقرون به صرفه در کلان‌شهر‌‌‌ها و خدمات الکترونیکی عمومی، همچنین دسترسی به محتوا و خدمات پهن باند داخلی در سراسر کشور به صورت مقرون به صرفه مد نظر قرار گرفته شده است.

همچنین افزایش پوشش دسترسی باند پهن سیار و ثابت در شهرهای بزرگ و افزایش کیفیت دسترسی به خدمات پهنای باند داخلی از دیگر اهداف راه‌اندازی فاز دوم شبکه ملی اطلاعات عنوان شده است.

سازمان فناوری اطلاعات ایران که مسؤولیت اجرای این پروژه را عهده‌دار است، گسترش ظرفیت زیرساخت‌های شبکه، مراکز داده، مراکز تبادل ترافیک و توزیع محتوا را از جمله ویژگی‌های فاز دوم این شبکه اعلام کرده است.

قرار است فاز سوم شبکه ملی اطلاعات به عنوان فاز بلوغ این شبکه در روز جهانی مخابرات، سال ۹۶ به بهره‌برداری کامل برسد.

دیروز، همزمان با افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات از وای‌فای یکپارچه سراسری در کشور رونمایی شد و این سرویس در مشهد توسط همراه اول، در یزد توسط پیشگامان کویر یزد، در شیراز توسط مخابرات و در کیش توسط مبین‌نت از طریق ویدیوکنفرانس افتتاح شد که در زمان افتتاح نمادین ارتباط با کیش از طریق مبین‌نت برقرار نشد و این بخش از افتتاح ناتمام ماند.

همزمان با بهره‌برداری از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات، نمایشگاهی از دستاوردهای دولت و بخش خصوصی در حوزه شبکه ملی اطلاعات برپا شد که وزیر ارتباطات در ابتدای افتتاح این پروژه، از این نمایشگاه بازدید کرد.

حفظ حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این‌که حفظ حریم خصوصی کاربران در فضای مجازی بخشی از منشور حقوق شهروندی است که در شبکه ملی اطلاعات مورد توجه قرار گرفته است، گفت: فاز سوم شبکه ملی اطلاعات که بنام بلوغ نام‌گذاری شده است تا پایان کار دولت باید راه‌اندازی شود.

محمود واعظی در مراسم بهره‌برداری از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات گفت: راه‌اندازی از شبکه ملی اطلاعات یکی از مطالبات مقام معظم رهبری بود از ۱۳ تا ۱۴ سال قبل بوده است که شاهدیم ایشان حتی از کسانی که در حوزه فضای مجازی فعال بودند و اشرافیت داشتند، بهتر می‌فهمیدند که با چه مزایا و چالش‌هایی روبه‌رو هستیم و بر همین اساس، تأکید داشتند به آن تا با راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات می‌توانیم از همه فرصت‌‌‌ها استفاده کنیم و تهدیدات آن‌را کم کنیم که بر همین اساس راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات در دستور کار وزارتخانه‌ها و دولت‌های قبل بوده و هیچ کدام از آنها بنا نداشتند که انجام ندهند اما تلاش کردیم و خرسندیم که در این دولت شبکه ملی اطلاعات راه‌اندازی شد که باید قدردان کار جمعی باشیم.

وی با بیان این‌که از روز نخست نگاهم بر این اساس بوده که به عنوان دولت باید بستر را فراهم کنیم و بعد همه را در اختیار دیگران بگذاریم، افزود: اگر نگاه تنگ‌نظرانه نداشته باشیم و حوزه ICT آنقدر بزرگ شود که همه شرکت‌ها دور آن سفره بنشینند آن موقع کار پیش می‌رود.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به بازدیدی که از نمایشگاه برگزار شده در حاشیه مراسم بهره‌برداری از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات داشت، اظهار کرد: راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات دستاورد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیست. بلکه دستاورد همه خانواده فعال در این حوزه است.

عضو دولت تدبیر و امید با تأکید بر این‌که تا پایان کار دولت در شهریورماه باید فاز سوم شبکه ملی اطلاعات باید راه‌اندازی شود، گفت: با فناوری‌های جدید و تغییر ذائقه مردم کاربران و ابتکارات جدید، شبکه ملی اطلاعات در داخل باید گسترش پیدا کند و لحظه‌ای که شبکه ملی اطلاعات در ایران وضعی را پیدا کند که بگوییم به هدف خود رسیده‌ایم آن وقت کارایی خود را از دست داده است چراکه شبکه ملی اطلاعات دائماً درحال گسترش و توسعه باید باشد.

بالا‌‌‌ترین مقام مسؤول حوزه ICT کشور با اشاره به این‌که در دولت آینده هرکه مسؤول این حوزه است باید تماماً مراقب باشد که شبکه ملی اطلاعات از اهداف تعیین شده برای آن در شورای عالی فضای مجازی دور نشود، تصریح کرد: شورای عالی فضای مجازی نعمتی است چراکه وزارتخانه‌های دیگر هر وقت به مشکلی بر می‌خورند نمی‌دانند باید به کجا مراجعه کنند و تا وقتی بخواهند که برای حل مشکل خود سراغ دولت و مجلس روند ماه‌ها کارشان به طول می‌انجامد.

واعظی با بیان این‌که هم اکنون مرکز ملی فضای مجازی نیز به مرکزی تبدیل شده که کار کارشناسی انجام می‌دهد و همه از آن استفاده می‌کنند، خاطرنشان کرد: در مراحل راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات طی مصوبه‌ای ۶۳۰ میلیارد تومان از درآمدهای شرکت ارتباطات زیرساخت کم شد تا ارزش اقتصادی فعالیت بر شبکه ملی اطلاعات افزوده شود که از این نظر جای قدردانی دارد که این اتفاق برای حمایت از تولید محتوای بومی و رونق کسب و کار در بستر شبکه ملی اطلاعات انجام شد.

وی با اشاره به رعایت حقوق شهروندی با راه‌اندازی از شبکه ملی اطلاعات افزود: وقتی مردم از محتوای داخلی استفاده می‌کنند و اطلاعات خود را در این شبکه به اشتراک می‌گذارند، حقوق آنها در شبکه ملی اطلاعات حفظ می‌شود اما وقتی کسی که از شبکه اجتماعی استفاده می‌کند که سرور آن در خارج کشور است بنده به عنوان وزیر هیچ مسؤولیتی را در قبال حفظ حریم خصوصی آن نمی‌توانم داشته باشم درصورتی که اگر در داخل باشد همه مسؤولیت آن را بر عهده دارم.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان این‌که اگر در شبکه ملی اطلاعات منافع نباشد، اقتصاد آن رونق نمی‌گیرد، گفت: شرکت‌ها باید احساس کنند که وارد فضایی شدند که می‌توانند از آن منافع داشته باشند بنابراین در این راستا آمادگی برای حل همه مشکلات را داریم.

بالا‌‌‌ترین مقام مسؤول حوزه ICT کشور همچنین با اشاره به ضرورت تنظیم و تصویب مقررات لازم برای کسب و کارهای الکترونیکی و فضای مجازی اظهار کرد: در بخش فضای مجازی و حوزه الکترونیکی با خلا قانونی و مقررات مواجه هستیم که بر همین اساس هر موقع این نوع از کسب و کار‌‌‌ها وقتی رونق می‌گیرند، مخالفت‌‌‌ها از بخش‌هایی آغاز می‌شود که معتقدیم ظهور کسب و کارهای نوین باعث بزرگ شدن بازار می‌شود و اینطور نیست که با آمدن عده‌ای، عده دیگر بیکار شوند.

اجرای رجیستری موبایل تا تیر ۹۶

محمود واعظی در حاشیه مراسم راه‌اندازی فاز دوم شبکه ملی اطلاعات درباره فرایند رجیستری گوشی‌های موبایل گفت: با وزارت صنایع و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هماهنگ کردیم و امیدواریم این فرایند تا تیر ماه اجرایی شود.

وی خاطرنشان کرد: مرحله پایلوت رجیستری انجام شده و دستگاه‌های ذی‌ربط خریداری شده است. مسایل سخت‌افزاری حل شده اما نرم‌افزار آن هنوز مشکلاتی دارد که امیدواریم تا تیر ماه ۹۶ به نتیجه برسد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره کاهش دو مرتبه تعرفه‌های اینترنت نیز اظهار کرد: در حال مذاکره با سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی در باره این موضوع هستیم، البته برای این‌که فشار زیادی به شرکت‌ها وارد نشود هنوز این جزییات آن مشخص نیست.

جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی با خارجی تا یک سال دیگر

رییس مرکز ملی فضای مجازی از جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی به جای خارجی ظرف یک سال آینده خبر داد.

سیدابوالحسن‌فیروزآبادی در مراسم افتتاح فاز دوم شبکه ملی اطلاعات با بیان این‌که شبکه ملی اطلاعات براساس اصول انقلاب در حال شکل‌گیری است، افزود: مقام‌معظم‌رهبری همواره بر راه‌اندازی شبکه ملی و داشتن شبکه‌ای با مدیریت پایدار و زیرساخت و امنیت ایرانی اکید داشتند و این موضوع نیز از مصوبات و اهداف مرکز ملی فضای مجازی بوده است.

وی شبکه ملی اطلاعات را موفق‌‌‌‌ترین دستاورد دولت یازدهم دانست و گفت: نظام‌هایی در شبکه ملی اطلاعات پیگیری می‌شود که بحث خودگردانی مدیریت، خودمختاری در طراحی فنی، حکمرانی در شبکه، توسعه در بلوغ شبکه، بومی‌سازی فناوری، داشتن رصد متمرکز، شبکه‌های مستقل اختصاصی و مدیریت و مهندسی ترافیک داخلی به نحوی که شبکه در هر شرایط خاص کشور به‌کار خود ادامه دهد از این جمله است.

رییس مرکز ملی فضای مجازی با بیان این‌که خدمات کاربردی باید حتماً ملی باشند، افزود: در راستای شبکه ملی اطلاعات، خدماتی از جمله ایمیل و پیام‌رسان‌ها، موتورهای جستجو باید ملی باشند. بنابراین امیدواریم ظرف یک سال آینده پیام رسان‌های داخلی جایگزین پیام‌رسان‌های خارجی شوند.

فیروزآبادی همچنین با اشاره به لزوم ارایه خدمات سلامت در شبکه ملی اطلاعات، اظهار کرد: در حال حاضر در اکثر کشور‌‌‌ها بدون الزامات فرهنگی ما، نظام سلامت شبکه وجود دارد، بنابراین در کشور ما نیز نباید همه شهروندان از یک نوع شبکه و اینترنت استفاده کنند و باید برای طبقات خاص و سنین خاص خدمات مناسبی داشته باشیم.

پهنای باند داخلی

معاون وزیر ارتباطات گفت: براساس اجرای طرح لایه ملی ترانزیت IP، سازمان تنظیم مقررات در حال بررسی کاهش تعرفه پهنای باند اینترنت داخلی است.

نصرا…جهانگرد در مراسم رونمایی از فاز دوم شبکه ملی اطلاعات گفت: براساس آن، با تفکیک ترافیک داخل و خارج هزینه پهنای باند برای اپراتورهای ارتباطی در داخل کشور یک دهم ترافیک بین‌الملل شود.

وی افزود: سازمان تنظیم مقررات به پیشنهاد شرکت ارتباطات زیرساخت، در حال بررسی طرح لایه ملی ترانزیت IP است که براساس آن، نرخ پهنای باند داخلی با کاهش ۱۰ درصدی تعرفه اینترنت، برای اپراتورهای ارتباطی یک دهم ترافیک بین‌الملل شود.

وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای فاز دوم شبکه ملی اطلاعات، از افزایش پوشش دسترسی باند پهن و مقرون به صرفه بودن خدمات دسترسی داخلی به شبکه نام برد و گفت: براساس ظرفیت‌های ایجاد شده، تا پایان دولت تمامی روستاهای بالای ۲۰ خانوار به شبکه ملی اطلاعات متصل می‌شوند و ترافیک دیتا دریافت می‌کنند.

معاون وزیر ارتباطات از راه‌اندازی مراکز تبادل ترافیک در استان‌های اصفهان و خوزستان و افزایش این مراکز به پنج مرکز خبر داد و گفت: با راه‌اندازی این مراکز، ترافیک ارتباطات از نزدیک‌‌‌‌ترین نقطه به مشتری می‌رسد.

رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران، راه‌اندازی ۳ مرکز توزیع محتوای داخلی به صورت رایانش ابری توسط بخش خصوصی دانش‌بنیان را از دیگر اقدامات صورت گرفته در فاز دوم شبکه ملی اطلاعات عنوان کرد و گفت: الزام اپراتور‌‌‌ها به تفکیک ترافیک داخل از بین‌الملل و کاهش نرخ ترافیک داخلی نسبت به ترافیک بین‌الملل از دیگر اقدامات انجام گرفته است.

جهانگرد گفت: طی ۶ ماهه گذشته رشد ترافیک خدمات ویدیویی در کشور نزدیک به ۷۰ درصد افزایش پیدا کرده است و همچنین مشابه برندهای بین‌المللی، سرویس‌‌‌‌ها و کسب و کارهای بومی در حال شکل گرفتن در کشور است.

وی با بیان این‌که خدمات دولت الکترونیک به صورت کامل در بخش فنی و تکنیکی انجام شده است، اظهار امیدواری کرد: طی چند هفته آینده فاز نخست دولت الکترونیک در ۱۰ خوشه خدماتی از سوی دستگاه‌های اجرایی، بهره‌برداری رسمی می‌شود و دستگاه‌های اجرایی آمادگی ارایه خدمت در ۲۴ ساعت شبانه‌روز و ۷ روز هفته را به صورت الکترونیکی به مردم خواهند داشت.

معاون وزیر ارتباطات با بیان این‌که در ۳۱ استان کشور هم‌اکنون مراکز آگاهی‌رسانی و پشتیبانی از رخدادهای رایانه‌ای راه‌اندازی شده است، از اجرای پروژه «شاهکار» (شناسایی و احراز هویت کاربران) و تصویب پیوست فرهنگی به عنوان اقدامات صورت گرفته در حوزه امنیت فضای مجازی در شبکه ملی اطلاعات نام برد.

جهانگرد گفت: هم‌اکنون سیستم ویروس‌کاو بر روی شبکه راه‌اندازی شده است که امکان جستجو، شناسایی و آگاهی‌رسانی از ویروس‌های رایانه‌ای را در شبکه دسترسی پهنای باند کشور فراهم می‌کند.

رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران از اجرای طرح ملی «صیانت از کودک و اینترنت» (کوا) با همکاری پلیس فتا و وزارت آموزش و پرورش خبر داد و گفت: هم‌اکنون این طرح در برخی مدارس تهران تست شده است و به زودی در سطح ملی در کل مدارس کشور تعمیم پیدا می‌کند.

 

به گفته وی، با اجرای این طرح، به تمامی کودکان و دانش‌آموزان در مدارس کشور در خصوص صیانت در فضای مجازی آموزش داده می‌شود.