وقتی گران کردن آب، برق، گاز، اینترنت و... هم جواب نمی‌دهد

دولت روی بنزین قمار می‌کند؟!

مینا زمانیان- اقتصاد برای مردم در کشور مسئله‌ای عجیب است؛ از یک‌سو مسئولان مکرراً به فروش نفت اشاره دارند و کشورمان نیز با ذخایر عظیم خدادادی می‌تواند یکی از ثروتمند‌ترین کشورهای جهان باشد. از سوی دیگر اما به‌رغم این نعمات خدادادی تاکنون شاهد هیچ تغییر خاصی در سبک زندگی مردم نبوده‌ایم. به عبارت دیگر بالا […]

مینا زمانیان- اقتصاد برای مردم در کشور مسئله‌ای عجیب است؛ از یک‌سو مسئولان مکرراً به فروش نفت اشاره دارند و کشورمان نیز با ذخایر عظیم خدادادی می‌تواند یکی از ثروتمند‌ترین کشورهای جهان باشد. از سوی دیگر اما به‌رغم این نعمات خدادادی تاکنون شاهد هیچ تغییر خاصی در سبک زندگی مردم نبوده‌ایم. به عبارت دیگر بالا رفتن یا نرفتن قیمت نفت هیچ تأثیری در زندگی مردم به شکل ملموس نداشته است. مثلاً کسی نمی‌تواند واقعاً به این پرسش پاسخ دهد که نفت ۹ دلاری زمان دولت اصلاحات با نفت ۱۴۰ دلاری دولت احمدی‌نژاد چه تأثیری بر زندگی‌‌اش داشته است! در دولت فعلی نیز بار‌ها شنیده‌ایم که مشکلی برای فروش نفت خام توسط کشورمان وجود ندارد و میلیون‌ها بشکه نفت ایران به کشورهای دیگر فروخته می‌شود. حال سؤال این است که با توجه به این موضوع و افزایش قیمت آب، برق، اینترنت و… همچنان دولت می‌گوید که پول ندارد؟ یکی از مشکلات اساسی فعلی قطعاً هدفمندی یارانه‌هاست. قبلاً بخشی از چیزی که صادر می‌کردیم و پول آن را به بودجه عمومی اضافه می‌کردیم، اکنون برای هدفمندی یارانه‌ها اختصاص می‌دهیم. همچنین پول صادرات فرآورده‌های نفتی که قبلاً برای سرمایه‌گذاری در همین حوزه و نفت صرف می‌شد، اکنون برای هدفمندی هزینه می‌شود! آمار‌ها می‌گویند منابع هدفمند‌سازی یارانه‌ها از ۵۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۵ به ۷۵۸ هزارمیلیارد تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده است! البته ذکر این نکته ضروری است که تا بیش از یک دهه یارانه هر نفر ۴۵۰ هزار و ۵۰۰ تومان بود اما در حال‌حاضر تنها سه دهک اول تا سوم نفری ۴۰۰ هزار تومان یارانه می‌گیرند.

دولت روی بنزین قمار می‌کند؟!

حال در شرایطی که از یک طرف احتمال بازگشت تحریم‌های فلج‌کننده با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بالاست و از سوی دیگر نیز، تنش‌های منطقه‌ای همچون تنش شدید نظامی با رژیم‌صهیونیستی به اوج خود رسیده است، دولت دیگر از چه ابزاری می‌تواند استفاده کند تا درآمد خود را افزایش دهد؟ قیمت آب، برق، گاز، اینترنت و… در دولت‌های قبل همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، افزایش یافته و حتی دولت سیزدهم ۵۰ درصد قیمت مالیات‌ها را افزایش داده است. در چنین شرایطی، دولت پزشکیان تنها افزایش قیمت بنزین را برای جبران کسری بودجه عظیم خود که به گفته همتی؛ وزیر اقتصاد، بیش از ۸۵۰ هزار میلیارد تومان است، در دسترس خود دارد و همین امر هم بود که باعث شد محمدرضا عارف؛ بگوید که هیچ عقل سلیمی نیست که بگوید بنزین را دلاری بخریم و به ریال بفروشیم! در واقع دولت در همه سال‌های اخیر نیز هر چه منابع کشف نشده وجود داشت، آنان را کشف و استفاده کرد اما بنزین از جمله مواردی بود که این چند سال دولت به شدت وسوسه شده بود که قیمت آن را افزایش بدهد، اما چون تبعات سیاسی برایش داشته و سابقه سال ۱۳۹۸ را پیش‌روی خود داشته و تا حدودی نگران تنش‌های ناشی از این افزایش قیمت بوده است. حال سؤال این است که آیا در شرایط فعلی دولت روی قیمت بنزین قمار می‌کند؟