دخالت در بازار ارز کار درستی نیست

نایب رییس اتاق بازرگانی ایران دخالت در بازار ارز کار درستی نیست سلطانی، نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: با پایین نگه داشتن نرخ ارز، ارزش پول ملی کم می‌شود و کشورهای دیگر راحت‌تر اقدام به واردات کالا به کشور می‌کنند. پدرام سلطانی در گفت‌و‌گو با اقتصاد آنلاین، در خصوص وضعیت نرخ ارز و کنترل بازار […]

نایب رییس اتاق بازرگانی ایران

دخالت در بازار ارز کار درستی نیست

سلطانی، نایب‌رییس اتاق بازرگانی ایران گفت: با پایین نگه داشتن نرخ ارز، ارزش پول ملی کم می‌شود و کشورهای دیگر راحت‌تر اقدام به واردات کالا به کشور می‌کنند.

پدرام سلطانی در گفت‌و‌گو با اقتصاد آنلاین، در خصوص وضعیت نرخ ارز و کنترل بازار با تزریق ارز با قیمت پایین‌تر از نرخ واقعی، اظهار کرد: دخالت در بازار ارز کار درستی نیست و فروش ذخایر ارزی کشور به قیمت غیرمنطقی همواره نتایج منفی به بار آورده است.

وی افزود: در گذشته تجربه‌ای کردیم با این شکل که درآمد هنگفت نفتی را که به خزانه کشور تحویل می‌شد توسط بانک مرکزی به صورت ارز ارزان به بازار تزریق می‌شد. این عملکرد در بازار نتیجه نداد و حاصل آن برای یک عده از سفته‌بازان سودهای بادآورده ایجاد کرد.

نایب رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به این‌که در ۳ سال اخیر دولت تلاش برای کاهش تورم شایسته تقدیر بود، خاطرنشان ‌کرد: بانک مرکزی می‌بایست هم زمان با کنترل تورم نرخ دلار را هم مدیریت می‌کرد. در حال حاضر اختلاف نرخ تورم داخلی کشور با کشورهای دیگر همخوانی ندارد.

وی در ادامه گفت: تا زمانی که تفاوت نرخ تورم ایران با نرخ تورم سایر کشورهایی که با آنها تعامل خارجی داریم همخوانی نداشته باشد، چاره‌ای جز پوشش دادن نرخ تورم با کنترل ارز وجود ندارد.

سلطانی با بیان این‌که هر زمان درآمد نفتی کاهش می‌یابد نرخ ارز هم در مسیر افزایشی قرار می‌گیرد، اظهار ‌کرد: نوسان نرخ ارز در چند ماه گذشته به دلیل کاهش درآمدهای چند ماه قبل نفتی رخ داد. اما در مجموع برای مدیریت بازار ارز می‌بایست به نحوی اقدام شود که نرخ ارز با روش دستوری مدیریت نشود و قیمت‌ها پایین نگه داشته نشود.

وی تأکید ‌کرد: سیاست پایین نگه داشتن نرخ ارز به روش سوری در عمل یارانه‌ای است که بانک مرکزی به کشورهای خارجی دارای تعامل اقتصادی با ایران می‌پردازد. این روند در نهایت به ضرر تولید منجر خواهد شد. هنگامی که نرخ ارز پایین نگه داشته شود شرکت خارجی خیلی راحت‌تر می‌توانند اقدام به صادرات کالا از کشورشان به ایران داشته باشند. در حالی که در نرخ پایین ارز تولید‌کننده داخلی نیز قدرت خود را از دست می‌دهد و با حجم کالاهای وارداتی به کشور توان رقابت را از دست می‌دهد.

بانک مرکزی بدون برنامه در تک نرخی کردن ارز

سلطانی در بخش دیگری از صحبت خود به موضوع تک نرخی کردن ارز هم اشاره‌ای داشت و اعلام‌ کرد: تک نرخی کردن ارز یک ضرورت است. اما بانک مرکزی در این خصوص برنامه‌ای را اجرایی نمی‌کند.

وی افزود: بانک مرکزی بخش‌های مختلف اقتصادی را بلاتکلیف گذاشته است و هنوز در این بخش برنامه‌ای نداشته است. به نظر می‌رسد بر خلاف خواسته‌های دولت هنوز در این خصوص باور لازم وجود ندارد. چرا که اگر بانک مرکزی در مسیر تک نرخی کردن ارز حرکت می‌کرد می‌بایست در برنامه‌ریزی‌های ماهانه بخشی از کالا‌‌ها را از سبد ارز مبادله‌ای خارج می‌کرد.

 

نایب رییس اتاق بازرگانی زمان مناسب برای تک نرخی کردن ارز را تابستان سال ۹۶ دانست و گفت: با توجه به برگزاری انتخابات‌های مهم که در پیش است بهتر است از هم اکنون برنامه‌ریزی‌های ماهانه برای خارج کردن برخی کالاهای غیرضروری برای زندگی مردم از لیست دریافت ارز مبادله‌ای خارج شود و تابستان سال آینده شرایط به‌طور کامل برای تک نرخی کردن ارز فراهم شود.