تولید به تاریخ هر سال جلوی پرواز سکه را می‌گیرد؟

گروه بازارسرمایه ـ سکه طی روزهای اخیر کولاک به پا کرده و هر روز یک کانال بالاتر می‌رود! اوایل هفته سکه در محدود ۵۴ میلیون تومان معامله شد اما دیروز (دوشنبه) قیمت هر سکه طلای بهار آزادی طرح امامی به بیش از ۵۶ میلیون تومان رسید! به همین دلیل بانک‌مرکزی اعلام کرد که با توجه […]

گروه بازارسرمایه ـ سکه طی روزهای اخیر کولاک به پا کرده و هر روز یک کانال بالاتر می‌رود! اوایل هفته سکه در محدود ۵۴ میلیون تومان معامله شد اما دیروز (دوشنبه) قیمت هر سکه طلای بهار آزادی طرح امامی به بیش از ۵۶ میلیون تومان رسید! به همین دلیل بانک‌مرکزی اعلام کرد که با توجه به ملاحظات قانونی و طبق برنامه‌ریزی به عمل آمده، به‌زودی انواع سکه بهار آزادی به تاریخ هر سال تولید و عرضه می‌شود. از هفته جاری نیز روز‌ها و میزان عرضه و فروش سکه در مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزایش یافته و معاملات حراج انواع سکه در سه روز در هفته (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) برگزار خواهد شد.

جزئیات طرح بانک‌مرکزی برای آرامش بازار سکه

در همین رابطه، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، گفت: از هفته آینده به منظور تسهیل در تأمین عرضه سکه، جلسات حراج سکه طلا سه جلسه در هفته برگزار می‌شود و در یک اقدام جدید، برای اولین‌بار قرار است عرضه و ضرب سکه به تاریخ سال عرضه سکه صورت بگیرد. اصغر بالسینی، در گفتگو با ایسنا، گفت: در هفته جاری به تاریخ ۳۰ مهر و چهارشنبه دوم آبان ماه، دو جلسه حراج سکه در مرکز مبادله برگزار می‌شود و از ابتدای هفته آینده به منظور تسهیل در تأمین و عرضه سکه طلا در بازار، تعداد جلسات حراج سکه به سه جلسه در هفته افزایش پیدا می‌کند و این جلسات در روزهای زوج (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) در مرکز مبادله ارز طلای ایران برگزار می‌شود. وی افزود: علاوه بر این با توجه به میزان نیازهای بازار، در هر جلسه حراج، میزان عرضه و تخصیص سکه طلا را نیز افزایش می‌دهیم. براین اساس از هفته آینده هم شاهد افزایش میزان عرضه و تخصیص سکه طلا در جلسات حراج سکه مرکز مبادله هستیم و هم شاهد افزایش تعداد جلسات حراج سکه خواهیم بود. سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به نوسانات به وجود آمده در بازار سکه، مطابق تصمیمات جدید بانک‌مرکزی، مقرر است که به‌زودی عرضه سکه با تاریخ هر سال صورت بگیرد تا تفاوت قیمت موجود میان تاریخ تولید و ضرب سکه‌ها به حداقل برسد.

مزیت‌های عرضه سکه با ضرب هر سال

امروز شاهد یک اختلاف قیمت غیرموجه میان سکه‌های طلا ضرب سال ۱۳۸۶ و قبل از آن هستیم و این در حالی است که در میزان خلوص طلای این سکه‌ها، وزن و منشأ تولید آن‌‌ها (بانک‌مرکزی)، هیچ تفاوت و اختلافی وجود ندارد و یک رفتار غیرمنطقی در بازار سکه و طلا ایجاد شده که میان این دو نوع سکه تفاوت شکل داده و براین اساس یک حباب غیرمنطقی و فاصله قیمتی میان سکه‌های ضرب ۱۳۸۶ با قبل از این تاریخ به وجود آمده است که هیچ مبنای اقتصادی و قانونی ندارد. این مسئله باعث شده است که یک تقاضای غیر واقعی بر روی سکه‌های ضرب سال ۸۶ شکل بگیرد تا جایی که براساس شواهد تا دیروز نزدیک به هفت میلیون تومان فاصله قیمتی (حباب) میان سکه‌های ضرب ۱۳۸۶ و قبل از آن به وجود آمده است! بنابراین، به‌طور کلی به نظر می‌رسد که براساس مطالب گفته شده، سیاست بانک‌مرکزی بر این اساس باشد که تولید و عرضه سکه‌های طلا از سوی بانک‌مرکزی به تاریخ همان سال باشد، به عبارت دیگر اگر سکه طلا در سال‌جاری تولید شد، با ضرب ۱۴۰۳ در بازار عرضه می‌شود و به نظر می‌رسد که این اقدام، یک قدم مطلوب در راستای ایجاد تعادل در قیمت و نرخ سکه‌های طلای تولید شده باشد. بی‌شک، بانک‌مرکزی می‌تواند با مدیریت حباب در بازار سکه، جلوی شکاف و افزایش نرخ میان سکه‌ها را بگیرد. بنابراین و با توجه به اینکه از این پس ضرب و تولید سکه به تاریخ عرضه همان سال باشد، دیگر موضوعیتی مبنی براین که نرخ سکه‌های با ضرب سال ۱۳۸۶ باید بالاتر از قیمت سکه‌های قبل از سال ۱۳۸۶ باشد، خالی از معنا است و بی‌شک، با تداوم پیوسته عرضه سکه شاهد کاهش حباب و کاهش چند نرخی بودن قیمت سکه‌ها براساس سال ضرب این سکه‌ها باشیم. گفتنی است؛ این اولین‌باری است که قرار است عرضه سکه طلا از سوی بانک‌مرکزی با تاریخ تولید سال عرضه (همان سال) باشد.

حباب بی‌سابقه سکه می‌ترکد؟

یک فعال حوزه طلا و جواهر نیز، با بیان اینکه حباب سکه طلا به قیمت بی‌سابقه ۱۴ میلیون تومان رسیده است، پیش‌بینی کرد در صورت فروکش کردن التهاب‌های سیاسی– نظامی قیمت اونس جهانی طلا عقب‌نشینی خواهد کرد و در این شرایط قیمت‌ها در بازار داخلی نیز تعدیل خواهد شد. اصغر سام‌زاده؛ معاون اتحادیه طلا، جواهر و نقره شیراز، با اشاره به نوسانات قیمت طلا در داخل کشور، گفت: قیمت طلای جهانی روند صعودی دارد و به تازگی نیز رکورد جدیدی را به ثبت رساند. بخشی از دلایل رکوردشکنی اونس طلا به روسیه باز می‌گردد، چرا که این کشور به پیشرفت‌هایی برای حذف دلار از مبادلات تجاری خود دست یافته است. وی تصریح کرد: از دیگر عوامل روند صعودی اونس جهانی به جنگ‌های منطقه‌ای باز می‌گردد که در حال‌حاضر رژیم اشغالگر قدس با فلسطین، لبنان، دمشق، یمن و ایران در حال درگیری است و این جنگ‌‌ها منطقه را با یک تهدید بزرگ رو به رو کرده است. سام‌زاده؛ اظهار داشت: چین نیز می‌خواهد راه روسیه همسو شود؛ یعنی این کشور هم قصد دارد دلار را از مبادلات خارجی خود حذف کند و به جای دلار، یوان را به‌عنوان پشتوانه ارز ملی خود تقویت کند که این موضوع نیز در افزایش طلای جهانی بی‌تأثیر نیست. معاون اتحادیه طلا، جواهر و نقره شیراز خاطر نشان کرد: رکورد شکنی قیمت اونس طلا تأثیر زیادی بر قیمت طلای داخلی نیز داشته؛ به‌طوری که نرخ طلا و سکه در بازار داخلی با نوسانات بالایی همراه شده است. وی با اشاره به این که حباب سکه طلا به قیمت بی‌سابقه ۱۴ میلیون تومان رسیده است، گفت: افزایش شدید حباب طلا موجب شده سرمایه‌گذاری در سکه طلا بسیار پر ریسک شود، در این شرایط مردم سرمایه‌گذاری‌های خود را به سمت طلای آب شده هدایت کرده‌اند، چون طلای آب شده خالص است، حباب ندارد و با اختلاف یک درصدی نیز خرید و فروش می‌شود. سام‌زاده؛ در پایان تأکید کرد: به‌طور قطع با فروکش کردن التهاب‌های سیاسی – نظامی قیمت اونس جهانی طلا عقب‌نشینی خواهد کرد و در این شرایط قیمت‌ها در بازار داخلی نیز تعدیل خواهد شد.

کارشناسان چه می‌گویند؟

لازم به ذکر است که پیش از این کارشناسان و فعالان بازار طلا و سکه نسبت به اثر افزایش بی‌سابقه انس طلای جهانی بر بازار طلا و سکه، حباب بالای سکه و احتمال سقوط شدید قیمت‌ها، بار‌‌ها هشدار داده بودند. سیدرضا اخلاقی‌شریعت؛ عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، با بیان اینکه افزایش قیمت طلا در هفته‌های اخیر عمدتاً به دلیل رکوردشکنی قیمت اونس جهانی طلا بوده است، گفت: افزایش نرخ بهره آمریکا، بی‌ثباتی اقتصادی جهان و تشدید تنش‌های ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و جنگ غزه موجب رکوردشکنی پی‌درپی انس طلای جهانی شده که این مسئله بر بازارهای داخلی ایران نیز اثرگذار بوده است.

تأثیر تنش‌های سیاسی جهانی به دلیل افزایش تقاضا برای طلا

نادر بذرافشان؛ رئیس اتحادیه فروشندگان و سازندگان طلا، جواهر، نقره و سکه تهران نیز، با اشاره به اینکه تنش‌های سیاسی جهانی به دلیل افزایش تقاضا برای طلا به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت طلا در ایران اثر می‌گذارند، گفت: افزایش قیمت سکه و طلا کاذب است و در شرایطی که اونس جهانی طلا کاهش یابد، امکان کاهش قیمت طلا در داخل ایران وجود دارد. گرچه علت اصلی نوسان شدید بازار طلا و سکه در روز‌های اخیر رکورد بی‌سابقه ۲۷۳۸ دلاری انس طلای جهانی بوده است، اما حضور بانک‌مرکزی به‌عنوان بازارساز در بازار طلا و سکه می‌تواند نقش مهمی در کاهش نوسانات بازار در روز‌های آتی داشته باشد.

گرانی سکه متأثر از افزایش اونس جهانی

عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، درباره قیمت طلا و سکه در ایران به عوامل جهانی همچون انتخابات آمریکا، جنگ اوکراین، تحولات منطقه و تصمیمات فدرال رزرو آمریکا درباره نرخ بهره اشاره می‌کند و می‌گوید: تمامی این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا قیمت اونس جهانی طلا به رکوردهای جدیدی دست یابد و این افزایش به صورت مستقیم بر قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی کشورهایی مانند ایران تأثیر گذاشته است. سید رضا اخلاقی شریعت، عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، با بیان اینکه افزایش قیمت طلا در هفته‌های اخیر عمدتاً به دلیل رکوردشکنی قیمت اونس جهانی طلا بوده است، گفت: هرگاه شرایط اقتصادی یا سیاسی جهان ناپایدار باشد؛ مانند افزایش تنش‌های ژئوپلیتیکی یا بحران‌های مالی، سرمایه‌گذاران به طلا به‌عنوان یک دارایی امن روی می‌آورند. وی افزود: انتخابات آمریکا همواره با عدم قطعیت‌های سیاسی و اقتصادی همراه است. سرمایه‌گذاران نمی‌دانند چه سیاست‌هایی در آینده اجرا خواهد شد و این عدم قطعیت باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران به دارایی‌های امن مانند طلا پناه ببرند و این تقاضا می‌تواند قیمت طلا را افزایش دهد. عضو کمیسیون تخصصی طلا و جواهر اتاق اصناف ایران، تأکید کرد: جنگ روسیه و اوکراین و همچنین جنگ‌های رژیم‌صهیونیستی نیز با ایجاد بی‌ثباتی اقتصادی، فشار تورمی و افزایش نااطمینانی در بازارهای جهانی، به افزایش تقاضا برای طلا و در نتیجه، رشد قیمت آن منجر شده است. وی افزود: تصمیمات فدرال رزرو درباره نرخ بهره هم بر قیمت طلا تأثیر می‌گذارد. اگر نرخ بهره کاهش یابد یا چشم‌انداز آن نزولی باشد، هزینه نگهداری طلا برای سرمایه‌گذاران کاهش یافته و این می‌تواند منجر به افزایش تقاضا و قیمت طلا شود. اخلاقی‌شریعت؛ با اشاره به این موضوع که طلا به‌طور سنتی به‌عنوان یک دارایی مقاوم در برابر تورم شناخته می‌شود، گفت: وقتی که نرخ تورم افزایش می‌یابد، ارزش پول‌ ملی کاهش پیدا می‌کند و سرمایه‌گذاران به دنبال حفظ ارزش دارایی‌های خود از طریق خرید طلا هستند. وی در پایان تأکید کرد: تمامی این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا قیمت اونس جهانی طلا به رکوردهای جدیدی دست یابد و این افزایش به صورت مستقیم بر قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی کشورهایی مانند ایران تأثیر گذاشته است. فعالان بازار پیش‌بینی می‌کنند که اثر نزولی اقدام جدید بانک‌مرکزی بر قیمت‌ها در بازار طلا و سکه در روز‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت و فشار تقاضا را به شدت کاهش می‌دهد. با تولید و عرضه بیشتر سکه، قیمت‌ها در روز‌های آتی با سرعت بیشتری روند نزولی را طی خواهد کرد و پیش‌بینی می‌شود که حباب سکه نیز کاهش بیشتری داشته باشد.