سازمان برنامه و بودجه هم به شورای‌عالی بورس اضافه می‌شود

آژیر قرمز در بورس؛

گروه بازارسرمایه ـ بورس مدت‌هاست که حال خوشی ندارد؛ در واقع شیپور جنگ در خاورمیانه رمق این بازار را گرفت و بعد‌ها با ترورهای رژیم‌صهیونیستی در خاک کشورمان و لبنان و پاسخ ما به آنان، وضعیت بورس خیلی بیش از پیش خراب شد تا جایی که دیروز (سه‌شنبه) بعد از مدت‌ها شاهد سقوط بورس به […]

گروه بازارسرمایه ـ بورس مدت‌هاست که حال خوشی ندارد؛ در واقع شیپور جنگ در خاورمیانه رمق این بازار را گرفت و بعد‌ها با ترورهای رژیم‌صهیونیستی در خاک کشورمان و لبنان و پاسخ ما به آنان، وضعیت بورس خیلی بیش از پیش خراب شد تا جایی که دیروز (سه‌شنبه) بعد از مدت‌ها شاهد سقوط بورس به یک کانال پایین‌تر باشیم! اتفاقی که بی‌شک ادامه آن یادآور روزهای دردناک سال ۹۹ برای سهامداران است. به همین دلیل هم بود که مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور، چندی قبل خواستار همه دستگاه‌های اجرایی برای بهبود وضعیت بورس شد. درخواستی که به‌خودی خود گویای وضعیت این روزهای بورس کشورمان است. دولت البته برای جبران کسری بودجه سال آینده خود روی افزایش اوراق مشارکت نظر ویژه‌ای دارد، موضوعی که می‌تواند چالشی جدی برای بورس باشد.

آیا با وجود افزایش اوراق دولتی رمقی برای بورس می‌ماند؟

بازار سهام حال و روز خوشی را در ماه مهر سپری نکرد. همچنین براساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ دولت قصد ادامه سیاست انقباضی و رشد ۱۷۵ درصدی میزان اوراق را دارد. در راستای پیش‌بینی بورس سهامداران باید به چه نکاتی توجه کنند؟ به گزارش تجارت‌نیوز، معاملات دیروز (سه‌شنبه) سهم‌های بزرگ بازار در جهت کندل معاملاتی روز دوشنبه هفته جاری بسته شد و در پایان بورس، شاخص کل با ریزش ۱۳ هزار و ۳۶۸ واحدی که معادل ۰٫۶۷ درصد این شاخص است، روبه‌رو شد و یک کانال سقوط کرد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز کاهش یافت؛ اما این نزول باب طبع سهامداران نبود چرا که صفوف فروش همچنان در نماد‌های کوچک و متوسط بازار پابرجاست. به‌طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس روز سه‌شنبه چهارهزار و ۲۰۶ واحد که معادل ۰٫۶۳ درصد این شاخص است، کاهش داشت و به سطح ۶۶۱ هزار واحد رسید. گفتنی است؛ تابلو بورس اوراق بهادار تهران دیروز (سه‌شنبه)، حجم معاملات را هفت میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق‌تقدم و صندوق‌های سهامی) را دو هزار و ۷۲۸ میلیارد تومان نشان می‌دهد. بازار سهام همچنان تحت‌تأثیر ریسک‌های داخلی و خارجی ا‌ست. براساس لایحه بودجه ۱۴۰۴ نیز دولت قصد دارد میزان انتشار اوراق دولتی را به میزان ۱۷۵ درصد افزایش دهد. این افزایش سبب خروج پول حقیقی از بازار سهام به سمت بازار پول و بدهی خواهد شد. با وجود نبود اخبار مثبت در بازار سهام و افزایش میزان فروش اوراق در لایحه بودجه سال آتی نمی‌توان برای چهارشنبه بازار خوب و پررونقی را شاهد بود.

انتشار اوراق دولتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ بالغ بر ۱۷۵ درصد رشد کرد

همچنین طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴ دولت قصد دارد میزان انتشار اوراق دولتی را در سال آینده ۱۷۵ درصد افزایش دهد. طبق نظر کارشناسان این فرآیند از طریق کاهش تمایل به سرمایه‌گذاری، ضربه‌های زیادی به بخش تولید خواهد زد. انتشار اوراق باعث کاهش جذابیت و ورود پول به بازار سهام می‌شود. سیاست‌گذار در زمان‌هایی که قصد کاهش نقدینگی از سطح جامعه دارد، تصمیم به انتشار اوراق دولتی می‌گیرد. همچنین این کار در برخی مواقع برای تأمین کسری بودجه نیز انجام می‌شود. از معایب انتشار اوراق می‌توان به کاهش جذابیت و ورود پول به بازارسرمایه نسبت به بازار پول با نرخ سود‌های جذاب اشاره کرد؛ این رویکرد همچنین در میان‌مدت باعث کاهش تولید و نداشتن تمایل افراد به سرمایه‌گذاری در بخش تولید خواهد شد. باید تاکید کرد این شرکت‌های تولیدی در بورس پذیرش و عام‌المنفعه است. براساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ دولت قصد دارد میزان فروش و واگذاری اوراق مالی را از ۲٫۵۵۰٫۰۰۰ میلیارد ریال به عدد ۷٫۰۰۰٫۰۰۰ میلیارد ریال افزایش دهد. این عدد به نسبت بودجه سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۷۵ درصد افزایش پیدا کرده است. البته به نظر می‌رسد این اقدام به منظور کنترل تورم و کاهش کسری بودجه دولت در سال آینده صورت خواهد گرفت.

سازمان برنامه و بودجه هم به شورای‌عالی بورس اضافه می‌شود

در چنین شرایطی، دولت اضافه شدن سازمان برنامه و بودجه به بورس را مرهمی بر زخم بورس دانسته و آن را در بودجه سال آینده خود منظور کرده است. در بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴، تکالیفی برعهده وزارت امور اقتصاد و دارایی و سازمان بورس و اوراق بهادار با همکاری سایر سازمان‌ها محول و عنوان شده که سازمان برنامه و بودجه کشور به اعضای شورای‌عالی بورس اضافه می‌شود. مسعود پزشکیان؛ رئیس‌جمهور، دیروز (سه‌شنبه) بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ را تقدیم مجلس کرد که دومین بودجه بعد از اجرای قانون برنامه هفتم توسعه است. براساس اطلاعات موجود در بخش تأمین مالی و داخلی بخش اول لایحه سال آینده، سازمان بورس و اوراق بهادار مکلف شده است براساس ‌الگوی اعلامی خزانه‌داری کل کشور، سازمان ‌برنامه و بودجه کشور و بانک‌مرکزی جمهوری ‌اسلامی ایران، دسترسی برخط و مشاهده مانده ‌اوراق منتشرشده دولت در سبد دارایی (پرتفوی) ‌تمامی دارندگان‌ ‌حقوقی اوراق مذکور را اعم از ‌بانک‌ها، مؤسسات مالی و اعتباری، صندوق‌های با ‌درآمد ثابت را برای خزانه‌داری کل کشور، ‌سازمان برنامه و بودجه کشور و بانک‌مرکزی ‌فراهم کند. همچنین سازمان برنامه و بودجه کشور به اعضای شورای‌عالی بورس اضافه می‌شود. در لایحه بودجه نیز آمده کارگروهی به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی و متشکل از رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و رئیس‌کل بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران بر نحوه انتشار اوراق این قانون نظارت کنند. نحوه تعیین نرخ سود اسمی و مؤثر اوراق مذکور و نرخ حفظ قدرت خرید اسناد خزانه اسلامی با رعایت موازین شرعی توسط این کمیته تعیین می‌شود. علاوه بر موارد گفته شده، وزارت امور اقتصادی و دارایی مجاز است با هماهنگی بانک‌مرکزی، نهاد سپرده‌گذاری مرکزی اوراق دولتی در بانک‌مرکزی را ایجاد و امکان اتصال آن به ‌شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه ‌وجوه را فراهم کند. کارگزاری‌های دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار در صورت احراز شرایط اتاق پایاپای این نهاد مجاز به عضویت در این اتاق بوده و امکان تسویه معاملات هم‌زمان از طریق دو نهاد سپرده‌گذاری را دارا هستند. اوراق ضمان دولتی موضوع جزء (۶) بند (ب) ماده (۱۰) قانون برنامه هفتم پیشرفت از زمان سررسید در این نهاد مورد معامله قرار گرفته و یا با سررسید جدید مطابق شرایط صدور اوراق جایگزین می‌شود. شرکت‌های دولتی مجازند با رعایت قوانین و مقررات بازارسرمایه نسبت به انتشار اوراق بهادار در این نهاد و یا اوراق بهادار کالایی در اتاق پایاپای بورس‌های کالایی اقدام کنند. شورای‌عالی بورس مکلف است دستورالعمل ایجاد نهاد سپرده‌گذاری اوراق دولتی در بانک‌مرکزی با سبدگردانی خزانه‌داری کل کشور به نحوی که با سایر شرکت‌های سپرده‌گذاری مرکزی به‌صورت روزانه تسویه اوراق بهادار را انجام دهد، حداکثر ظرف دو ماه تصویب و ابلاغ کند.

بورس کانال ۲ میلیون واحد را از دست داد

همان‌طور که گفته شد دیروز (سه‌شنبه) بازار بورس یک کانال سقوط کرد و با کاهش بیش از ۱۳ هزار واحد به رقم یک‌میلیون و ۹۹۳ هزار واحد رسید. به گزارش ایسنا، دیروز شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۳ هزار و ۴۴۳ واحد کاهش داشت و در عدد یک میلیون و ۹۹۳ هزار و ۸۲۵ واحد ایستاد. این در حالی است که از ۲۷ مرداد تا کنون شاخص کانال دو میلیون واحد را از دست نداده بود. در چهار روز کاری از ۱۷ تا ۲۲ مهرماه شاخص کل به ترتیب ۳۴۲۲، ۲۴۵۳، ۱۴هزار و ۱۱۰۵واحد افزایش داشت اما پس از آن کاهشی شد. شاخص هم‌وزن نیز دیروز ۴۲۰۸ واحد کاهش یافت و به رقم ۶۶۱ هزار و ۶۸۹ واحد رسید. در چهارمین روز هفته تعداد سهام مثبت بورس ۳۹ عدد و سهام منفی ۲۷۳ عدد بود؛ به‌طور کلی بازار ۰.۶۷ درصد کاهش داشت. دیروز ۱۹۳ هزار فقره معامله به ارزش ۵۶۱۹ میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد. شستا، فملی و شپنا به ترتیب بیش‌ترین تأثیر منفی را بر شاخص بورس داشتند. از نمادهای پرتراکنش نیز می‌توان به ذوب، وبملت و فولاد اشاره کرد. دیروز شاخص فرابورس ایران هم ۱۰۸ واحد کاهش داشت و به ۲۱ هزار و ۹۰ واحد رسید. تعداد معاملات فرابورس ۱۰۷ هزار فقره و ارزش آن ۱۰ هزار میلیارد تومان بود. آریا، فزر و شاوان بیش‌ترین تأثیر منفی را بر شاخص فرابورس داشتند. فزر، کرمان و حسینا هم از نمادهای پرتراکنش بودند.