سبد وسوسه انگیز بورس کالا برای سرمایه گذاران معاملات آتی، گواهی سپرده و قرارداد اختیار معامله سکه طلا به عنوان ابزارهای مالی و مشتقه، در حالی اکنون همزمان باهم در بورس کالای ایران، میتواند مورد استفاده قرار بگیرد که بهرهگیری از این ۳ ابزار نوین برای یک محصول خاص در تاریخ بازار سرمایه ایران بینظیر […]
سبد وسوسه انگیز بورس کالا برای سرمایه گذاران
معاملات آتی، گواهی سپرده و قرارداد اختیار معامله سکه طلا به عنوان ابزارهای مالی و مشتقه، در حالی اکنون همزمان باهم در بورس کالای ایران، میتواند مورد استفاده قرار بگیرد که بهرهگیری از این ۳ ابزار نوین برای یک محصول خاص در تاریخ بازار سرمایه ایران بینظیر است.
به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، توسعه ابزارهای نوین میتواند، علاوه بر عمق دادن به بازارها، سبدی متنوع از ابزارها را برای کسب سود و پوشش ریسک، پیش روی فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران قرار دهد. همچنین تجربه نشان داده، وجود این ابزارها برای کاهش نوسانات قیمتی کالاها در بازار نقدی بسیار موثر است و میتواند فعالیت نوسانگیران و واسطهها را به سمت تولید هدایت کرده و به تبع آن از هیجانات قیمتی و لطمه به بازارهای فیزیکی بکاهد.
بر همین اساس و برای آشنایی بیشتر با عملکرد این ابزارهای نوین با مسلم پیمانی، مشاور سازمان بورس و اوراق بهادار به گفتوگو نشسته ایم که متن آن را در ادامه میخوانید.
*با ایجاد و توسعه معاملات آتی، گواهی سپرده و به تازگی قرارداد اختیار معامله یا آپشن سکه طلا در بورس کالای ایران، به نظر میرسد قدرت انتخاب سرمایهگذاران بازار طلا برای تعیین شیوه سرمایهگذاری و پوشش ریسک معاملاتشان بالا رفته است؛ نظر شما چیست؟
در حال حاضر، طلا به عنوان محصولی که به صورت سنتی، مردم علاقه زیادی به سرمایهگذاری روی آن دارند، در بورس کالای ایران دارای ۳ ابزار مالی یعنی معاملات آتی، گواهی سپرده و معاملات اختیار معامله یا آپشن است که این ابزارها میتوانند ریسکهای قیمتی سکه طلا را کنترل و در عین حال سودآوری مناسبی را برای سرمایهگذاران ایجاد کنند. این در حالی است که اکنون این ابزارها در بورس کالا با استقبال مناسبی از سوی سرمایهگذاران همراه شده که یکی از دلایل اقبال مردم به ابزارهای مشتقه سکه طلا، نقدشوندگی بالای این محصول است. در واقع، طلا از دیرباز این خصوصیت را داشته که هر لحظه در بازار، بتواند به پول نقد تبدیل شود.
*آیا عامه جامعه می توانند به صرف داشتن نقدینگی مطلوب به معاملاتی مانند آپشن طلا در بورس کالا وارد شوند؟
نکته مهم این است که سرمایهگذارانی که خواهان به دست آوردن سود هستند، میتوانند با افزایش دانش، بازدهی مناسبی را از معاملات آتی، گواهی و قرارداد اختیار معامله طلا به دست آوردند. اما لازمه کسب سود در بازارهای مالی، دانستن قواعد بازی است. به عنوان مثال، اختیار معامله یا آپشن، معروف به داشتن خصوصیت اهرمی هستند و بهرهگیری از آن نیازمند دانش است. به این معنی که معاملات اختیار، امکان کسب سود زیاد را به همراه ریسک بالا به صورت همزمان با هم دارد. به این ترتیب، طبیعی است که هرچه سرمایهگذار ریسک بیشتری را بپذیرد، احتمال کسب بازده بالاتر نیز برای وی به وجود آید.
ابزارهایی مانند معاملات اختیار معامله و معاملات آتی دارای ویژگی اهرمی هستند؛ به این معنی که مثلاً ممکن است، نرخ سود و زیان سکه تنها ۵ درصد باشد، اما در صورت وجود این ابزار، این امکان وجود دارد که سود و زیان سرمایهگذار چند برابر شود. به این ترتیب، اگر پایه نوسانات بازار سکه طلا کوچک باشد، در ابزارهای اهرمی این نوسانات بالا میرود اما فعالان بازار باید به این نکته توجه کنند که بازدهی بالا ابزارها، نتیجه ریسکپذیر بودن آنها است.
* در خصوص معاملات اختیار معامله یا آپشن بیشتر توضیح می دهید؟
معاملات اختیار معامله یکی از ابزارهای مهم مدیریت ریسک و پوشش خطر در بازار سهام یا کالاست. پیش از این بورس کالای ایران معاملات آتی سکه را راه اندازی کرد که این ابزار نیز مانند آپشن یا اختیار بود؛ با این تفاوت که آپشن از آتی کاربردیتر و کارکردهای آن بیشتر است. در آپشن تعهد و اختیار هر دو مورد استفاده قرار میگیرد، در حالی که در معاملات آتی تنها تعهد وجود دارد.
* آیا این معاملات آتی نقشی در کنترل واسطه گری در بازار سکه داشته است؟
ارزش معاملات آتی سکه از سال ۸۷ تاکنون به بیش از ۱۲۴هزار میلیارد تومان رسیده است. در واقع، این رقم نشان از آن دارد که این معاملات توانسته در انتقال بخشی از واسطهگریها در معاملات نقدی و فیزیکی به بازار آتی تأثیرگذار باشد. از طرفی کارکرد مهم قراردادهای آتی، پوشش ریسک نوسانات قیمت است و به طور حتم فعالان بازار طلا در طول این سالها بارها با اتخاذ موقعیتهای مناسب در بازار آتی سکه، ریسک خود از نوسانات قیمتی را پوشش دادهاند.
از طرفی یکی از مهمترین اهداف شکلگیری چنین ابزارهایی سودآوری بیشتر است. وجود ابزارهای متنوع، میتواند طیف وسیعتری از افراد را به سمت بازار سرمایه جذب کند. این در حالی است که تک ابزاری بودن یک بازار از نظر ریسک و بازده،خیلی جذاب نخواهد بود و شکلگیری یک ویترین متنوع مالی از نظر وجود ابزارها مانند آتی، گواهی و آپشن، میتواند بر جذب سرمایهگذاران تأثیرگذار باشد.
* برای معرفی یک ابزار مالی جدید و پیچیده، انتخاب محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به نظر شما انتخاب سکه را برای معرفی معاملات آپشن مناسب بود و در آینده قرارداد اختیار معامله برای کدام یک از محصولات راهاندازی میشود؟
سکه به دلیل جذابیت بالا بهترین محصول برای معرفی یک ابزار جدید در بورس کالا بود؛ در این خصوص گزینههای زیادی مانند محصولات کشاورزی مطرح شد، اما در نهایت با توجه به تجربه موفق سکه در معاملات آتی، تصمیم به بکارگیری ابزار مشتقه برای سکه گرفته شد.
در حال حاضر، برای راهاندازی قرارداد اختیار معامله بر روی ذرت، صحبتهایی مطرح شده و میتوان این وعده را داد که به زودی در بورس کالای ایران شاهد راه اندازی بازار آتی و آپشن بر روی سایر داراییها نیز خواهیم بود.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.