مدیرعامل شرکت توانیر عنوان کرد

متوسط بازدهی نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک ۳ درصد بیشتر از نیروگاه‌های حرارتی

مدیرعامل شرکت توانیر، با بیان اینکه در حوزه اقتصادی فعالیت نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک، قراردادهای خرید تضمینی برق مورد توجه ویژه قرار گرفته است، گفت: متوسط بازدهی نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک دو تا سه درصد بیشتر از نیروگاه‌های حرارتی است. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت نیرو، مصطفی رجبی‌مشهدی؛ در نشست تخصصی «فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه تولید پراکنده […]

مدیرعامل شرکت توانیر، با بیان اینکه در حوزه اقتصادی فعالیت نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک، قراردادهای خرید تضمینی برق مورد توجه ویژه قرار گرفته است، گفت: متوسط بازدهی نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک دو تا سه درصد بیشتر از نیروگاه‌های حرارتی است. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت نیرو، مصطفی رجبی‌مشهدی؛ در نشست تخصصی «فرصت‌های سرمایه‌گذاری در حوزه تولید پراکنده و ضوابط جدید خرید برق از نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک» که در بیستوچهارمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق با اشاره به ثبت رکورد تولید برق در نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک طی تابستانی که گذشت، افزود: براساس آمار ارائه شده نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک در تابستان ۱۴۰۳ بیش از ۱۳۰۰ مگاوات تولید برق داشتند. مدیرعامل شرکت توانیر، تأکید کرد: تلاش کردیم برای تأمین منابع مورد نیاز با همکاری سایر دستگاه‌ها مشکلات این بخش را به جهت سرمایه‌گذاری مرتفع کنیم. رجبی‌مشهدی؛ با اشاره به فراهم‌سازی فرصت‌های جدید برای فعالیت نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک این اقدامات را تشریح کرد و گفت: از این بابت درخواست داریم برای تابستان ۱۴۰۴ ظرفیت این نیروگاه‌ها بیش از پیش فعال شود. مدیرعامل شرکت توانیر، در ادامه یادآور شد: برای بخش اقتصادی این فعالیت اقتصادی قراردادهای خرید تضمینی برق مورد توجه ویژه قرار گرفته است. وی با بیان اینکه برای سال ۱۴۰۴ هدف‌گذاری شده است تا برق بیشتری را به بخش مولد کشور عرضه کنیم، اضافه کرد: تلاشمان این است مجوزهای لازم را برای ۵۰ درصد مولدینی که جدید نصب می‌شوند اخذ کنیم تا برق خود را به شکل مستقیم به صنایع به صورت برق پایدار عرضه کنند این امر کمک بزرگی را به صنایع خواهد کرد. وی راه‌اندازی و فعالیت تابلوی آزاد را از دیگر اقداماتی عنوان کرد که در سال‌جاری رقم خورد و افزود: بر این اساس متقاضیان جدید، برق خود را می‌توانند از نیروگاه‌های جدید دریافت کنند. در سال ۱۴۰۳ برق این متقاضیان به میزان ۳۰ مگاوات تأمین شد ضمن اینکه در ۱۴ مگاپروژه اوج بار ۱۴۰۴، ۶۰۰ مگاوات در این باره پیش‌بینی صورت گرفته است و البته تلاش داریم این مسئله تا ۱۰۰۰ مگاوات افزایش یابد. مدیرعامل شرکت توانیر، یادآور شد: نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک در این تابلو می‌توانند برق مورد نیاز تقاضاهای جدید را تأمین کنند، این امر یک فرصت طلایی برای نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک به شمار می‌رود. رجبی‌مشهدی؛ با تأکید بر مغتنم دانستن بودجه ۱۴۰۴ برای توسعه فعالیت این نیروگاه‌ها، اظهار کرد: انجمن نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک می‌توانند در این رابطه فعالیت بیشتری داشته باشند. وی درباره تأمین سوخت نیروگاه‌های کوچک‌مقیاس در زمستان نیز، بیان کرد: برای تأمین سوخت گاز این نیروگاه‌ها در زمستان مکاتبات لازم صورت گرفته و برای آن دسته از نیروگاه‌هایی که قرارداد خرید تضمینی دارند زمان‌ها تمدید شد. مدیرعامل شرکت توانیر، با بیان اینکه متوسط بازدهی نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک دو تا سه درصد بیشتر از نیروگاه‌های حرارتی است، گفت: به جهت اینکه این نیروگاه‌ها در محل مصرف احداث می‌شوند، تلفات شبکه کمتری دارند. وی با تأکید بر ضرورت فعال‌سازی بخش حرارت خروجی نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک برای رفع ناترازی، خاطرنشان کرد: فعال‌سازی این بخش راندمان نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک را به بیش از ۷۵ درصد می‌رساند؛ ضمن اینکه در مصرف سوخت صرفه‌جویی قابل‌توجهی صورت می‌گیرد این شاخص یک مسئله ملی است و برای کشور سودمند خواهد بود.

حل ناترازی انرژی نیازمند ۱۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری

در ادامه، امید شاکری؛ مدیرکل سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت، گفت: سالانه ۱۵ میلیارد دلار باید سرمایه‌گذاری شود تا بتوانیم در پایان برنامه هفتم توسعه، ناترازی انرژی را حل کنیم. شاکری؛ با بیان اینکه به‌طور متوسط سالانه ۴٫۸ درصد مصرف گاز طبیعی در کشور افزایش می‌یابد، اظهار کرد: بر این اساس ۷٫۷ درصد سهم بخش نیروگاهی، ۳٫۶ درصد سهم بخش خانگی و تجاری، ۴٫۹ درصد سهم صنایع، ۲٫۹ درصد سهم صنایع غیرعمده و ۴٫۷ درصد سهم سایر بخش‌هاست. وی افزود: با بررسی آمار به خوبی مشاهده می‌شود تقاضا برای سوخت گاز به شکل فزاینده‌ای روبه افزایش است و هرچه بیشتر برای پاسخ به این تقاضا تلاش شود باز هم دچار ناترازی خواهیم بود. وی با بیان اینکه ۳۵ درصد گاز تولیدی کشور در نیروگاه‌های حرارتی مصرف می‌شود که معادل یکسوم است، اظهار کرد: مصرف سوخت در نیروگاه‌های حرارتی بخش‌خصوصی و وزارت نیرو در یک دهه گذشته از ۶۳ میلیارد مترمکعب به ۹۷ میلیارد مترمکعب رسیده است. مدیرکل سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی راهبردی و مدیریت انرژی وزارت نفت با بیان اینکه مهم‌‌ترین مصرف‌کنندگان گاز طبیعی در کشور را دو بخش نیروگاهی و خانگی تشکیل می‌دهند، گفت: بنابراین اصلاح سیاست‌‌ها و توجه به روند مصرف در بخش نیروگاهی و خانگی از اهمیت بسزایی در مدیریت مصرف گاز برخوردار است. شاکری؛ با بیان اینکه مطابق قانون هدفمند کردن یارانه‌ها مقرر شد از سال ۱۳۸۹ سالانه یک درصد به راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور اضافه شود، گفت: در انتهای سال پنجم راندمان نیروگاه‌ها به ۴۵ درصد افزایش یابد. وی موضوع بهینه‌سازی را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر در تأمین انرژی کشور دانست و افزود: ارزان‌‌ترین روش تأمین انرژی موضوع بهینه‌سازی و مدیریت مصرف است. شکاف بین عرضه و تقاضا سال به سال افزایش می‌یابد و این امر ضرورت ارتقای بهره‌وری نیروگاه‌ها را دوچندان می‌کند. به گفته وی، معاونت برنامه‌ریزی وزارت نفت از سال ۱۴۰۰ تاکنون مجوز تخصیص گاز طبیعی برای ظرفیت ۱۴۶۲ مگاوات نیروگاه مقیاس‌کوچک صادر کرده است. براساس شواهد موجود بخش اعظم نیروگاه‌های مقیاس‌کوچک بدون بهره‌برداری از بخش حرارت به تولید برق می‌پردازند.