ابهامات آزاد‌سازی واردات آیفون؛ از تعرفه گمرک تا رجیستر گوشی‌های قبلی!

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ضمن اعلام تصویب رفع منع رجیستری گوشی‌های همراه در هیئت دولت، بر اهمیت ایجاد سازوکارهای دقیق و پایدار در این زمینه تأکید کرد. به گزارش مناقصه‌مزایده، ستار هاشمی؛ با اشاره به جلسات متعدد برگزار شده با دستگاه‌های ذی‌ربط، از جمله وزارت صنعت،معدن‌وتجارت، معاونت حقوقی و نهادهای نظارتی و امنیتی، تصریح […]

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، ضمن اعلام تصویب رفع منع رجیستری گوشی‌های همراه در هیئت دولت، بر اهمیت ایجاد سازوکارهای دقیق و پایدار در این زمینه تأکید کرد. به گزارش مناقصه‌مزایده، ستار هاشمی؛ با اشاره به جلسات متعدد برگزار شده با دستگاه‌های ذی‌ربط، از جمله وزارت صنعت،معدن‌وتجارت، معاونت حقوقی و نهادهای نظارتی و امنیتی، تصریح کرد: «هدف اصلی ما از رفع این محدودیت، ایجاد یک سازوکار شفاف و قابل پیش‌بینی است تا افراد بتوانند به صورت قانونی و بدون دغدغه، گوشی‌های خود را ثبت کنند.» وزیر ارتباطات، در ادامه با بیان اینکه تعیین سازوکارهای دقیق رجیستری نیازمند زمان و بررسی‌های کارشناسی است، اظهار داشت: «ما باید به این سؤالات پاسخ دهیم که افراد برای رجیستری به کجا مراجعه کنند، چه مدارکی ارائه دهند و چه فرآیندی را طی کنند تا گوشی آن‌‌ها در شبکه فعال شود.» او همچنین در مورد رجیستر شدن گوشی‌های آیفونی که پیش از این خریداری شده‌اند، گفت: «برخی مردم از گوشی‌های آیفونی که در شبکه فعال نشده‌اند استفاده می‌کنند. نگاه ما بر این است بتوانیم فرآیند‌ها را با وزارت صمت طوری تعیین کنیم تا گوشی‌های این افراد به‌طور رسمی در شبکه فعال بشود. این مسئله مقداری زمان‌بر است.» هاشمی؛ درخصوص زمان آغاز اجرایی شدن این تصمیم نیز، گفت: «در حال‌حاضر نمی‌توان زمان دقیقی را برای آغاز فرآیند رجیستری اعلام کرد. اما تلاش می‌کنیم تا در اسرع وقت، سازوکارهای لازم را نهایی کرده و این فرآیند را آغاز کنیم.» وزیر ارتباطات، همچنین درخصوص اقدامات دولت برای رفع فیلترینگ، اظهار امیدواری کرد که این موضوع در آینده نزدیک محقق شود و گفت: دولت با جدیت در حال پیگیری این مسئله است و تلاش می‌کند تا با اتخاذ تصمیمات مناسب، به مطالبات مردم در این زمینه پاسخ دهد.

فعال شدن یک میلیون دستگاه آیفون با مشخص شدن تعرفه‌ها

رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم جانبی ایران، ضمن ابراز خرسندی از اینکه بالاخره پس از بار‌ها اعلام نتایج تحقیقات کارشناسی و درخواست بر رفع ممنوعیت واردات آیفون به کشور، این امر اجرایی شد، تأکید کرد که پس از مشخص شدن رقم تعرفه‌ها، حتماً در قالب سازوکاری هزینه رجیستری پرداخت خواهد شد و حدود یک میلیون دستگاه آیفون ١۴ و ١۵ که فعال نیستند، فعال شوند. یادآوری می‌شود که ابتدای پاییز ۱۴۰۱ واردات آیفون ۱۴ به‌ بعد به شکل تجاری و مسافری به کشور ممنوع شد. هر چند که برای مدت کوتاهی‌ اجازه واردات به صورت محدود و به شکل مسافری آزاد بود، اما پس از مدت کوتاهی واردات به هر شکل، ممنوع اعلام شد. ضمن اینکه خرداد ماه امسال بود که تصویب‌نامه هیئت وزیران منتشر شد که براساس آن با توجه به ممنوعیت واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، در صورت لغو ممنوعیت آن در آینده توسط مراجع ذی‌صلاح، سود بازرگانی آن به میزان ۹۶ درصد پیش‌بینی خواهد شد. در پی تصویب هیئت وزیران مبنی بر آزاد شدن واردات این برند گوشی‌های تلفن همراه به کشور، عبدالمهدی اسدی؛ رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم‌جانبی- در رابطه‌ با تأثیر آن بر بازار، اظهار کرد: قطعاً با رفع ممنوعیت، بازار رونق خوبی خواهد گرفت. به هر حال این برند سهم خوبی در بازار داشته است. هم مردم طالب آن هستند و هم در صنعت سهم قابل‌توجهی داشته است. وی افزود: ١٠ درصد بازار و ۴٠ درصد صنعت درگیر و متعلق این برند هستند؛ به هر روی لوازم جانبی آن، تعمیرکاران، نمایندگی و… هم مطرح هستند؛ با رفع این ممنوعیت، حتماً بازار این‌‌ها هم رونق خواهد گرفت و رونق صنعت را هم در پی خواهد داشت. این مقام صنفی- صنعتی، خاطرنشان کرد: به‌زودی منشأ ارز واردات و مباحث مربوط به حقوق گمرکی و تعرفه‌ها مشخص می‌شود و ثبت سفارشات آغاز خواهد شد که طی این مدت حتماً ما نظرات کارشناسی خود را به دولت ارائه خواهیم کرد. این مقام صنفی، تأکید کرد: اینکه این مسیر به بهانه‌ بحث‌های ارزی بسته بود، اشتباه بود؛ چرا که آیفون‌های ۱۴ و ۱۵ به‌ صورت غیررسمی وارد کشور می‌شدند و همان ارز به صورت غیررسمی توسط حساب‌های یکبار مصرف، از کشور خارج می‌شد. طبق آمار غیررسمی که وجود دارد، حدود ۹۰۰ میلیون دلار به‌صورت غیررسمی، آیفون وارد کشور و ارز آن به صورت غیررسمی خارج می‌شد. این عدد مختص به شش ماهه دوم سال گذشته است که در مقایسه با پیش از معرفی آیفون۱۵، در حدود ۳۰۰ میلیون دلار وارد شده بود. در مجموع برای آیفون‌های ۱۴و۱۵ در حدود ۹۰۰ میلیون دلار (از شهریور سال گذشته که آیفون۱۵ رونمایی شد) وارد شده است. این عدد با معرفی آیفون۱۶ تا پایان سال، چنانچه ممنوعیت برداشته نمی‌شد، به بیش از ۱٫۳ تا ۱٫۴ میلیارد دلار هم می‌رسید. وی اعلام کرد: طی روزهای آینده در بحث تعرفه‌ها و عوارض گمرکی و…، حتماً هم بحث تجار و هم بحث مسافری مشخص و اعلام می‌شود. همان‌طور که اشاره شد ما نیز نظرات کارشناسی خود را ارائه خواهیم کرد تا گوشی‌‌ها با قیمت مناسب به دست مردم برسد.

آیفون‌های وارد شده در زمان ممنوعیت، پس از پرداخت هزینه مربوطه، رجیستر می‌شوند

رئیس انجمن تلفن همراه، تبلت و لوازم‌جانبی در رابطه با آیفون‌های ١۴و١۵‌ای که تا پیش از این وارد کشور شده اما رجیستری ندارند، تصریح کرد: پس از مشخص شدن رقم تعرفه، حتماً در قالب سازوکاری، هزینه رجیستری پرداخت خواهد شد و حدود یک‌میلیون دستگاه آیفون فعال شوند.

باید منتظر مدل اجرای واردات آیفون باشیم

دبیر کنگره موبایل ایران، گفت: مصوبه‌ای در جلسه هیئت دولت برای رفع ممنوعیت آیفون صادر شده که بر این اساس سه دستگاه شامل وزارت صمت، ارتباطات و معاونت حقوقی ریاست جمهوری مأمور شدند آیین‌نامه واردات را تدوین کنند، اما هنوز وضعیت اجرا و جزئیات تعرفه مشخص نیست. وی با بیان اینکه جزئیات واردات آیفون از جمله تعرفه هم هنوز مشخص نیست و در آیین‌نامه مطرح خواهد شد، تصریح کرد: به نظر می‌رسد کاری شبیه به واردات خودروهای دست دوم صورت گرفته، اما برای اجرای آن هنوز باید منتظر باشیم. عالیان؛ در پایان گفت: باید این نکته را در نظر گرفت که اگر تعرفه خیلی بالایی برای واردات در نظر گرفته شود، برای مثال بالای ۴۰ درصد، رفع ممنوعیت فایده‌ای ندارد و خرید کالای قاچاق به صرفه‌تر است. همین حالا هم خیلی از مصرف‌کنندگان با روش‌هایی که می‌دانند از موبایل آیفون استفاده می‌کنند. در مجموع این مصوبه اتفاق خوبی است، اما باید منتظر مدل اجرای آن باشیم. البته لازم به ذکر است که شنیده‌ها از سود بازرگانی ۹۶ درصدی واردات آیفون خبر می‌دهند.