تغییر تاکتیک دولت، طرح دارویار را نجات می‌دهد؟

نفیسه سادات شفایی- وقتی نام طرح دارویار به گوش می‌رسد، بسیاری یاد افزایش قیمت دارو می‌افتند! در واقع ۲۳ تیر ۱۴۰۱ با هدف کوتاه کردن دست محتکران و مفسدان از بازار ارز چهارهزارو۲۰۰ تومانی دولتی و رفع کمبودهای دارویی، «طرح دارویار» با اعتبار ۷۳هزار میلیارد تومان آغاز شد. دارویار مثل بسیاری از طرح‌های خوب، آن […]

نفیسه سادات شفایی- وقتی نام طرح دارویار به گوش می‌رسد، بسیاری یاد افزایش قیمت دارو می‌افتند! در واقع ۲۳ تیر ۱۴۰۱ با هدف کوتاه کردن دست محتکران و مفسدان از بازار ارز چهارهزارو۲۰۰ تومانی دولتی و رفع کمبودهای دارویی، «طرح دارویار» با اعتبار ۷۳هزار میلیارد تومان آغاز شد. دارویار مثل بسیاری از طرح‌های خوب، آن قدر بد اجرا شد که صدای تمام ذی‌نفعان آن درآمد. از بیماران گرفته که قرار بود هزینه کمتری بپردازند و اکنون قیمت بیشتری بابت دارو می‌پردازند، تا شرکت‌های بیمه که قرار بود پول حذف ارز یارانه به آن‌ها برسد و اکنون در حال ورشکستگی هستند و در آخر داروخانه‌ها که قرار بود پولی را از بیمه بگیرند که هرگز درست دریافت نکردند و بسیاری از آن‌ها با مشکلات شدید مالی دست‌وپنجه نرم می‌کنند! برخی کارشناسان صنعت دارویی کشور معتقد بودند اجرای طرح دارویار، وضعیت بحرانی کمبودهای دارویی را نجات خواهد داد، ضمن آنکه با تک‌نرخی شدن ارز دارو زمینه‌های رانت و فسادی که به دلیل اختلاف قیمت ارز دولتی و ارز آزاد وجود داشت از بین می‌رود و در نهایت مسیر اقتصاد سلامت، شفاف خواهد شد. آن‌‌ها یکی دیگر از فواید اجرای این طرح را پیشگیری از قاچاق معکوس داروهای ارزان‌قیمت ایرانی به کشورهای همسایه و همچنین واقعی شدن قیمت دارو اعلام کردند، اما اکنون بعضی از همان کارشناسان معتقدند از ابتدا، این طرح خالی از چالش نبوده و به همین دلیل اینک پس از گذشت دو سال از اجرای آن، مشکلاتی در تأمین داروهایی مانند آنتی‌بیوتیک‌ها، سوسپانسیون‌های کودکان، سرم و برخی از داروهای وارداتی در بازار دارو ایجاد شده است. البته آن‌‌ها دلایل دیگری همچون احتکار، کمبود نقدینگی صنعت داروسازی و اصلاح نشدن قیمت برخی دارو‌ها را نیز برای آن برمی‌شمارند که این مسائل بیش از گذشته بر دغدغه مردم و بیماران برای تأمین دارو افزوده و نارضایتی داروخانه‌داران، فعالان صنایع دارویی و بیمه ‌تأمین‌اجتماعی را درپی داشته است. خلاصه طرح دارویار را می‌شود طرح نکبت‌بار نامید؛ طرحی که آنقدر بد اجرا شد که صدای همه بلند شده است. طرحی که هنوز به سال سوم نرسیده، بسیاری رأی به حذف آن داده‌اند. نتیجه این طرح سه ساله افزایش شدید قیمت دارو، مشکلات عدیده مالی برای شرکت‌های بیمه و داروخانه‌ها بود و دولت جدید نیز وارث این میراث شوم است.

واریز یارانه ارزی طرح دارویار به حساب داروخانه‌ها

حال خبر رسیده که دولت جدید، تغییر تاکتیک داده و امیدوار است واریز یارانه ارزی طرح دارویار به حساب داروخانه‌ها، این طرح را از نابودی کامل نجات دهد. در همین رابطه، معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو اعلام کرد که یارانه ارزی طرح دارویار سهم تأمین‌اجتماعی، برای داروخانه‌ها توسط سازمان هدفمندی واریز شده و یارانه بیمه سلامت که مربوط به مطالبات تا پایان تیرماه داروخانه‌هاست، هفته آینده به حساب آن‌ها واریز خواهد شد. فرشته میرزازاده؛ گفت: این اقدام در راستای حمایت از دسترسی آسان‌تر مردم به دارو و افزایش شفافیت در زنجیره تأمین دارو انجام شده است. در پی اجرای طرح دارویار و تلاش برای کاهش هزینه‌های دارویی بیماران، سازمان غذا و دارو در همکاری با سازمان‌های بیمه‌ای گام‌های جدی برای واریز یارانه‌های ارزی به داروخانه‌ها برداشته است. وی همچنین افزود: یارانه ارزی بیمه سلامت نیز به منظور تسریع دسترسی بیماران به داروهای مورد نیاز که مربوط به مطالبات تا پایان تیرماه است، هفته آینده پرداخت خواهد شد. به گفته میرزازاده؛ این تخصیص منابع نقش مهمی در جلوگیری از کمبودهای دارویی و مدیریت بهینه دارو در سطح کشور ایفا خواهد کرد. به گفته وی، حمایت از داروخانه‌ها به‌ویژه در مناطق کم‌برخوردار نیز یکی از اهداف اصلی این طرح است تا بتوان دسترسی همگانی به خدمات دارویی را تقویت کرد و وضعیت تأمین دارو در کشور را بهبود بخشید.