ترامپ یا هریس؛ کدام یک برای ایران بهتر است؟

مینا زمانیان – کمتر از یک روز تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی است؛ انتخاباتی که نه فقط برای آمریکایی‌ها، بلکه برای جهان و خصوصاً کشورمان ایران دارای اهمیت فراوانی است. مثل همیشه دو نفر از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه مدعیان اصلی انتخابات ریاست جمهوری کشوری هستند که همچنان بیش‌ترین تأثیر را در روند […]

مینا زمانیان – کمتر از یک روز تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی است؛ انتخاباتی که نه فقط برای آمریکایی‌ها، بلکه برای جهان و خصوصاً کشورمان ایران دارای اهمیت فراوانی است. مثل همیشه دو نفر از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه مدعیان اصلی انتخابات ریاست جمهوری کشوری هستند که همچنان بیش‌ترین تأثیر را در روند سیاسی جهان دارد و پیروزی هر یک از آنان می‌تواند تکلیف سیاست‌های منطقه‌ای و حتی جهانی را برای چهار سال تحت‌تأثیر خود قرار دهد. در یک سوی میدان کامالا هریس از حزب دموکرات قرار دارد که جایگزین بایدن شده است. شخصی که به‌خاطر کهولت سن دیگر توان مبارزاتی را نداشت و به‌رغم اصرار خود مبنی بر حضور در کارزار انتخاباتی حزب دموکرات نتوانست نظر آنان را برای نامزدی مجدد به دست آورد. کامالا هریس دو برگ برنده بزرگ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دارد؛ اول آن که می‌تواند به‌عنوان نخستین رئیس‌جمهور زن آمریکا معرفی شود و دیگر نیز اینکه می‌تواند نخستین زن رنگین پوست تاریخ آمریکا لقب گیرد. در آن سوی میدان اما دونالد ترامپ قرار دارد؛ فردی که به‌خاطر سیاست‌های تهاجمی‌‌اش در جهان معروف است و تصمیماتی که می‌گیرد معمولاً انتقادات بسیاری را به دنبال دارد. وی که پیش‌تر ریاست جمهوری آمریکا را به دست آورده بود، مجدداً مورد اعتماد حزب جمهوریخواه قرار گرفت تا مجدداً و با وقفه‌ای چهار ساله بتواند رئیس‌جمهور آمریکا شود. غیر از این دو نامزد البته چندین نامزد مستقل نیز حضور دارند که می‌توانند با انصراف به نفع دو نامزد اصلی بسیار تعیین‌کننده باشند. در این مورد خاص ترامپ دست بالاتر را دارد زیرا اکثر نامزدهای مستقل به نفع او احتمالاً کنار خواهند رفت. اما از همه این‌ها که بگذریم این سؤال مطرح می‌شود که آمدن کدام یک از نامزدهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع کشورمان خواهد بود؟

کدام یک برای ایران بهتر است؟

بسیاری در آمریکا بر این باورند که پیروزی احتمالی دونالد ترامپ به معنای سیاستی سختگیرانه‌تر در قبال ایران خواهد بود. در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش، دونالد ترامپ به‌طور یک‌جانبه از برجام خارج شد و دستور ترور قاسم سلیمانی؛ فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران را صادر کرد. به گزارش سایت فرارو، دولت ترامپ همچنین با سیاست «فشار حداکثری» به دنبال مهار ایران بود. در صورت بازگشت ترامپ به کاخ سفید، احتمالاً تحریم‌های شدیدتری علیه کشورمان اعمال خواهد شد. دونالد ترامپ قصد دارد ایران را به مرز ورشکستگی برساند و تحریم‌های نفتی را که دولت بایدن به‌طور کامل اجرا نکرده، مجدداً به‌کار بگیرد. علاوه بر این، تحریم‌های ثانویه‌ای علیه کشور‌هایی که تحریم‌های آمریکا را نادیده بگیرند (چین) اعمال خواهد کرد تا از خرید نفت ایران تجدیدنظر کنند. صادرات نفت ایران بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ به سطوحی بی‌سابقه از زمان اعمال مجدد تحریم‌ها در دوره ترامپ رسید؛ دوره‌ای که دولت بایدن در حال تلاش برای احیای توافق هسته‌ای بود. درست پیش از آغاز جنگ در غزه، آمریکا توانست توافقی برای آزادی زندانیان آمریکایی در ایران منعقد کند. این زندانیان آزاد شدند، اما آمریکا اعلام کرد که شش میلیارد دلار درآمد نفتی ایران که قرار بود به‌عنوان بخشی از این توافق آزاد شود، همچنان بلوکه خواهد ماند. فیلیپ گوردون؛ مشاور امنیت ملی کامالا هریس، دولت ترامپ را به تلاش برای سرنگونی حکومت ایران متهم کرد. وی در مقاله‌ای در واشنگتن‌پست، نوشت: هدف ظاهری تحریم‌های ترامپ این بود که اقتصاد ایران را چنان تحت فشار قرار دهد که مردم ایران علیه نظام حاکم قیام کنند. رابرت فورد؛ سفیر پیشین آمریکا در سوریه در گفتگو با «میدل ایست آی» بیان کرد: احتمالاً هم کامالا هریس و هم دونالد ترامپ در تلاش خواهند بود تا به توافقی هسته‌ای با ایران دست یابند. کامالا هریس سریع‌تر وارد مذاکره با ایران خواهد شد، اما دونالد ترامپ نیز عملاً اعلام کرده که به دنبال توافقی جدید است. تصور می‌کنم او سعی خواهد کرد از طریق سعودی‌‌ها یا هندی‌‌ها به ایران نزدیک شود.