خیز نانوایان برای گران کردن مجدد نان!

نعیمه افشاری- اولین چیزی که در کنار غذا برای ما ایرانیان اهمیت دارد، نان است. میلیون‌ها ایرانی هنوز اگر تکه‌ای نان کنار غذایشان نباشد، غذایشان را شروع نمی‌کنند. در واقع نان همیشه مسئله مهمی در تاریخ ایران بوده، چون قوت اصلی ما نان است. نان ساده‌‌ترین و حداقل‌ خوراکی‌ای است که می‌توان با آن سیر […]

نعیمه افشاری- اولین چیزی که در کنار غذا برای ما ایرانیان اهمیت دارد، نان است. میلیون‌ها ایرانی هنوز اگر تکه‌ای نان کنار غذایشان نباشد، غذایشان را شروع نمی‌کنند. در واقع نان همیشه مسئله مهمی در تاریخ ایران بوده، چون قوت اصلی ما نان است. نان ساده‌‌ترین و حداقل‌ خوراکی‌ای است که می‌توان با آن سیر شد و توانی دوباره برای کار کردن و پول درآوردن پیدا کرد. اگر نان هم به سادگی گران شود و اگر نان‌‌ها هم سالم نباشند، این حداقل هم از ما مردم عادی، ما مردمی که هر روز به خط فقر نزدیک‌تر می‌شویم، دریغ می‌شود. گفتنی است؛ از شهریور ماه امسال قیمت نان به‌طور متوسط ۶۰ درصد افزایش داشته اما کافی است سری به برخی نانوایی‌ها بزنید تا ببینید به هیچ عنوان قیمت اعلام شده از سوی دولت اعمال نمی‌شود! در کمال تأسف باید گفت؛ این گرانی‌های گاه و بیگاهِ مؤلفه‌های تأثیرگذار در سبد معیشت خانوار، چه با تکذیب مسئولان چه با تأیید آن‌ها، دیگر یک روند عادی شده است. معمولاً در نیمه دوم هر سال این جهش‌های قیمتی را داریم؛ مهم‌‌ترین مؤلفه تأثیرگذار در سبد معیشت، نان است که دولت یکبار برای همیشه تکلیف قانونی خود را در قبال نان و یارانه نان روشن نمی‌کند، همیشه به انحای مختلف فرار کرده است. اما عمق ماجرا به همین گرانی مصوب محدود نمی‌شود؛ نانوایان نیز به صورت آتش به اختیار وارد میدان عمل شده و هرقدر می‌خواهند نان داغ را گران‌تر از قبل به دست شهروندانِ متقاضی می‌رسانند! برخی از این نانوایان می‌گویند طی یک سال گذشته بار‌ها مواد اولیه، کرایه حمل‌ونقل، هزینه کارگر، برق، آب، بیمه و… گران شده، اما قیمت نان تنها یکبار افزایش یافته است. چه کار می‌توان کرد؟

اعتراف رسمی به گرانی مجدد نان توسط نانوایان

در همین رابطه، به اظهارات سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی در سیزدهم شهریور می‌رسیم که در گلایه از این روند بی‌قانونی به صراحت اعلام کرده «متأسفانه واحد‌های نانوایی نان را بالاتر از قیمت مصوب به مردم عرضه می‌کنند». محمد سلیمانی؛ رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی تهران نیز، درباره این شرایط نانوایی‌‌ها و قیمت‌گذاری ‌در گفتگو با صداوسیما، اظهار کرد: تعدد دستگاه‌های متولی در حوزه نان، تصمیم‌گیری، نظارت و اجرای نرخ‌های مصوب را دشوار کرده است. در این زمینه سازمان صنعت،معدن‌وتجارت، استانداری، فرمانداری و… تأثیرگذارند. محمدرسول نظافتی؛ مدیر اجرایی طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان نیز، درباره عدم رعایت وزن مصوب، می‌گوید: تمامی تخلفات رصد سامانه‌ای می‌شود و مدیران می‌توانند از این سامانه در شناسایی واحدهایی که رفتار متخلفانه دارند استفاده کنند. اما در همین راستا، بهنام نیک‌منش؛ معاون بازرسی اتاق اصناف ایران، گفته است که به‌عنوان واحد نظارتی به این داده‌ها دسترسی ندارند. در حالی که بسیاری از مسئولان از تشدید مجازات‌ها سخن می‌گویند، محمدحسین مولاخواه؛ مدیرکل بازرسی کالاهای مصرفی سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان هم با تأکید بر اینکه مجازات‌ها بازدارنده نیستند، اظهار کرد: ما نباید تنها به جریمه اکتفا کنیم چرا که جریمه نیز به‌گونه‌ای است که احتمال دارد پس از بازرسی و تعیین جریمه و پرداخت آن جریمه آن واحد مجدداً تخلف کند. محمد علیمهری؛ معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران نیز درباره تشدید مجازات‌ها، گفت: برای تشدید این مجازات‌ها سهمیه‌ها را لغو می‌کنیم. در حال‌حاضر ۵۰ واحد در دستور کار هستند که لغو سهمیه آن‌‌ها طی هفته جاری و هفته آینده مصوب خواهد شد.