ارز در ایران ۵ نرخی است!  

نازنین زمانیان – رئیس کنفدراسیون صادرات، گفت: امروز پنج نرخ ارز متفاوت در بازار داریم و هر چه این نرخ‌‌ها به هم نزدیک شود، حتماً می‌تواند مثبت باشد اما با توجه به شرایط جامعه امکان تک‌نرخی کردن ارز وجود ندارد. به گزارش مناقصه‌مزایده، محمد لاهوتی؛ رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، دیروز (سه‌شنبه) در نشست خبری، گفت: […]

نازنین زمانیان – رئیس کنفدراسیون صادرات، گفت: امروز پنج نرخ ارز متفاوت در بازار داریم و هر چه این نرخ‌‌ها به هم نزدیک شود، حتماً می‌تواند مثبت باشد اما با توجه به شرایط جامعه امکان تک‌نرخی کردن ارز وجود ندارد. به گزارش مناقصه‌مزایده، محمد لاهوتی؛ رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، دیروز (سه‌شنبه) در نشست خبری، گفت: براساس آمار گمرک ایران، از ابتدای سال‌جاری تا پایان مهرماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۷۲ میلیارد دلار رسید. لاهوتی؛ اضافه کرد: میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر ۸۸ هزار و ۷۰۱ هزار تن به ارزش ۳۲٫۵۲ میلیارد دلار محاسبه شد. وی افزود: صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش ۱۱٫۴۸ درصدی در وزن و ۱۴٫۷۲ درصدی در ارزش داشته است. لاهوتی؛ درباره واردات هم، گفت: میزان واردات کشور در هفت ماهه به ۲۱ هزار و ۷۱۹ هزار تن به ارزش ۳۹٫۵ میلیارد دلار رسیده که با افزایش ۲٫۷ درصدی در وزن و ۸٫۸ درصدی در ارزش دلاری مواجه شده است.

صرفاً ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت داریم

لاهوتی؛ در ادامه، تصریح کرد: ورود موقت یکی از روش‌های اصلی برای پر کردن ظرفیت‌های خالی تولید است که واردکننده می‌تواند با منابع خود به صورت اعتباری مواد اولیه را وارد کند، بنابراین دولت باید به روش ورود موقت توجه ویژه داشته باشد. وی افزود: به‌طور میانگین در کشور تمامی صنایع با ظرفیتی کمتر از ۵۰ درصد کار می‌کنند و اگر دولت روش‌های رفع تعهد ارزی واردات موقت را تسهیل کند، می‌تواند ظرفیت خالی را پر کند. رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، گفت: هم‌اکنون صرفاً ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت در کشور صورت می‌گیرد، در حالی که اگر روش‌‌ها تسهیل شود، می‌تواند ورود موقت به دو تا سه میلیارد دلار هم برسد. وی درباره پتانسیل تجارت ایران با اعضای بریکس و اوراسیا، گفت: حدود ۴۴ درصد مجموع تجارت کشور ما با اعضای بریکس است و ظرفیت‌‌ها در بریکس و اوراسیا برای ایران بالاست و برای تجارت آزاد با اوراسیا معطل نظر مجلس هستیم. حذف تعرفه‌ها به معنای افزایش تجارت است و البته باید برای شرایطی که ایجاد می‌شود ظرفیت‌سازی شود و صنایع باید آمادگی این اتفاق را داشته باشند.

تراز تجاری منفی ۶ میلیارد دلار

رئیس کنفدراسیون صادرات ایران، در بخش دیگری از سخنان خود به آمار و ارقام تجاری کشور اشاره و تصریح کرد: در هفت ماهه ابتدای سال‌جاری، رشد بالای ۱۶ درصدی را تجربه کردیم؛ اما فاصله صادرات و واردات بسیار زیاد شده و اگرچه طی سنوات گذشته فاصله صادرات و واردات یک میلیارد دلار بوده است، اما ظرف سال گذشته تراز تجاری بالای شش میلیارد دلار منفی شده است. وی ادامه داد: صادرکنندگان مخالفتی با بازگشت ارز صادراتی ندارند و حتی این را وظیفه خود می‌دانند که ارز را برگردانند و این یک اصل برای ادامه فعالیت تولیدی است اگرچه بانک‌مرکزی این اصل را به تازگی پذیرفته است. از سوی دیگر مشکل اصلی امروز صادرکنندگان، نرخ دستوری ارز است که صادرات را کاهش می‌دهد.

امروز ۵ نرخ ارز متفاوت در بازار داریم

لاهوتی؛ شکل‌گیری بازار توافقی ارز را راهکار بانک‌مرکزی برای برون‌رفت از عرضه ارز صادرکنندگانی که مشمول بند یک تبصره شش قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می‌شوند دانست و تأکید کرد: این صادرکنندگان، مجبور به عرضه ارز در سامانه نیما نیستند و به این دلیل که بازار شفاف و مشخص و قابل رصد برای بانک‌مرکزی و دستگاه‌های اجرایی ایجاد شود، این بازار شکل گرفت. او افزود: دغدغه فعالان اقتصادی این است که آیا واقعاً مرکز مبادله ارزی اجازه توافق واقعی را بین صادرکننده و واردکننده را می‌دهد؟ یا نه یا باز مجدد با عرضه ارز قوی از سوی بانک‌مرکزی در این مرکز و تعیین نرخ‌های پایین، این مرکز هم به سرنوشت سامانه نیما دچار خواهد شد. براساس اظهارات عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران، افزایش نرخ ارز برای صادرکنندگان جذابیت ندارد چراکه در بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی، مبنای دارایی، افزایش مواد اولیه تولید است و وقتی که نرخ ارز افزایش یابد، مواد اولیه هم گران می‌شود و بنابراین نمی‌تواند موجودی انبار خود را افزایش دهد؛ بنابراین افزایش نرخ ارز جذابیت ندارد. لاهوتی؛ در پاسخ به این سؤال درباره اینکه آیا این اقدامات می‌تواند در نهایت به تک نرخی شدن ارز منجر شود، گفت: ما امروز پنج نرخ ارز متفاوت در بازار داریم و اگر هر چه این نرخ‌‌ها به هم نزدیک شود حتماً می‌تواند مثبت باشد اما به نظر می‌رسد با توجه به شرایط جامعه امکان تک‌نرخی کردن ارز وجود ندارد بلکه می‌تواند که دو نرخ باشد و سایر نرخ‌‌ها برچیده شود و البته سیاست بانک‌مرکزی نیز کاهش تعدد نرخ‌های ارز است.