فروش مزایده اموال دولت؛ اصلی‌‌ترین راهکار جبران کسری بودجه

هانیه قنادزاده- دولت پول ندارد؛ این حرفی است که بار‌ها به اسم کسری بودجه از زبان این مسئول و آن مسئول شنیده‌ایم. دولت چهاردهم هم همچون دولت سیزدهم و آن دولت هم همچون دولت‌های قبلی همواره با معضلی به نام کسری بودجه دست‌وپنجه نرم می‌کند. در واقع به جرأت می‌توان گفت که کسری بودجه میراث […]

هانیه قنادزاده- دولت پول ندارد؛ این حرفی است که بار‌ها به اسم کسری بودجه از زبان این مسئول و آن مسئول شنیده‌ایم. دولت چهاردهم هم همچون دولت سیزدهم و آن دولت هم همچون دولت‌های قبلی همواره با معضلی به نام کسری بودجه دست‌وپنجه نرم می‌کند. در واقع به جرأت می‌توان گفت که کسری بودجه میراث دولت‌هاست و این در شرایطی است که کشورمان یکی از ثروتمند‌ترین کشورهای دنیاست اما مشکلات همیشگی با جهان باعث شده تا نه‌تنها نتوانیم از این ثروت خود بهره خاصی ببریم، بلکه دهه‌هاست تحریم‌های بی‌سابقه امان مردم را بریده است. حال در شرایطی که صدای پای ترامپ هر روز قوی‌تر از روز قبل شنیده می‌شود و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز به عبارتی اولین مرحله از عملیات خصمانه مکانیسم ماشه را با صدور قطعنامه بر علیه کشورمان به مرحله اجرا درآورده است، وضعیت کشورمان از لحاظ بین‌المللی پُرابهام‌تر از قبل نیز شده است. مدعای این حرف نیز گذر دلار از مرز ۷۰ هزار تومان در اولین ساعات معاملاتی دیروز (شنبه) بود؛ مسئله‌ای که بی‌شک محرکی برای افزایش مجدد قیمت است. تازه این‌ها را در کنار پاسخ قطعی کشورمان به تجاوز رژیم‌صهیونیستی با عنوان وعده صادق۳ بگذارید تا بیشتر به اهمیت کسری بودجه پی ببریم. حال از این تعاریف که بگذریم، مجدداً به کسری بودجه می‌رسیم؛ دولت در حالی که تازه سکان اداره کشور را به دست گرفته بود، در روز اول آبان ماه اولین لایحه پیشنهادی خود را به مجلس تقدیم کرد. لایحه‌ای که چالش‌های متعددی در مورد آن وجود دارد، از جمله در زمینه قیمت بنزین، نرخ ارز ترجیحی، کسری بودجه و بودجه دفاعی. بی‌شک در این بین کسری بودجه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. همتی؛ وزیر اقتصاد دولت چهاردهم، میزان آن را بیش از ۸۰۰ هزار تومان اعلام کرده و حال این سؤال مطرح می‌شود که دولت غیر از افزایش تدریجی قیمت کالا‌ها از جمله بنزین که تورم بیشتر را در پی دارد، چه راهی برای جبران کسری بودجه خود دارد.

لزوم مزایده اموال مازاد دولتی

در همین رابطه، یک نماینده مجلس، فروش دارایی‌های مازاد دولت را در رشد نقدینگی و جبران کسری بودجه مؤثر دانست و گفت: این اقدام، شیوه‌ای غیرتورمی برای جذب نقدینگی و تأمین مالی دولت محسوب می‌شود. هادی قوامی؛ نائب رئیس کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید مجلس شورای اسلامی، در رابطه با مولد‌سازی و تأثیر آن در بازارسرمایه، اموال و املاک عمده شرکت‌ها در بورس را از دارایی‌های منجمد بانک‌ها برشمرد و اظهار کرد: اگر این اموال آزاد شوند، می‌توانند در اختیار سرمایه‌گذاران و فعالان تولیدی قرار گیرند و در این حالت بازار را از رکود خارج می‌کنند. وی فروش دارایی‌های مازاد دولت را به واسطه جمع‌آوری نقدینگی از بازار، در رشد نقدینگی و جبران کسری بودجه مؤثر دانست و افزود: این اقدام در صورت وقوع، شیوه‌ای غیرتورمی برای جذب نقدینگی و تأمین مالی دولت محسوب می‌شود. این نماینده مجلس شورای اسلامی، بهترین روش برای فروش اموال مذکور را عرضه آن‌ها در بورس عنوان کرد و به خبرگزاری مهر، گفت: آن بخش از اموال که در بورس قابل عرضه باشند، به دلیل شفافیت بیشتر در بورس و لحاظ شدن منافع دولت در آن بهترین راه برای عرضه این اموال است؛ اما بعضی اموال هم هستند که قابلیت عرضه در بورس را ندارند و در این شرایط می‌توان از طریق مذاکره و مزایده آن‌ها را به فروش رساند.