بیمه فناوری‌های نوپای داخلی در بازار پتروشیمی با اعمال تعرفه

بیمه فناوری‌های نوپای داخلی در بازار پتروشیمی با اعمال تعرفه مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان این‌که از فناوری‌های نوپای داخلی در مقابل واردات باید حمایت شده و تعرفه وضع شود، گفت: تاکنون شاهد اقدام مؤثری توسط شرکت‌های خارجی برای انتقال فناوری‌های جدید به کشور نبوده‌ایم بر این اساس باید به توانایی‌های داخلی […]

بیمه فناوری‌های نوپای داخلی در بازار پتروشیمی با اعمال تعرفه

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان این‌که از فناوری‌های نوپای داخلی در مقابل واردات باید حمایت شده و تعرفه وضع شود، گفت: تاکنون شاهد اقدام مؤثری توسط شرکت‌های خارجی برای انتقال فناوری‌های جدید به کشور نبوده‌ایم بر این اساس باید به توانایی‌های داخلی توجه بیش‌تری شود.

اسماعیل قنبری در گفت‌وگو با ایرنا، لزوم توجه به بومی‌سازی دانش فنی کاتالیست در کشور را یادآور شد و گفت: در سال‌های تحریم، شرکت‌های ایران به دستاوردهای خوبی دست یافته‌اند.

قنبری به تلاش‌های انجام شده برای تولید کاتالیست‌های پتروشیمی در کشور اشاره کرد و ادامه داد: اکنون دانش فنی ایجاد واحدهای تولیدی متانول، پلی اتیلن سنگین، پلی پروپیلن، دی.ام.ای (DME)، وی.ای.ام (VAM) و آمونیاک در کشور وجود دارد و آماده اعطای لیسانس آن به صنعت پتروشیمی کشور هستیم.

قنبری افزود: ظرفیت کنونی تولید متانول کشور ۵ میلیون تن است که براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده و با راه‌اندازی طرح‌های در دست اجرا حدود ۲۰ میلیون خواهد شد که برای آنها نیز باید کاتالیست تأمین شود.

وی ادامه داد: خوشبختانه توانسته‌ایم به دانش فنی تولید کاتالیست متانول با نتایج قابل رقابت و در برخی موارد نتایج بهتر از نمونه‌های خارجی دست یابد.

مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به ارتباط با شرکت‌های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: تلاش می‌کنیم از ظرفیت‌های بخش‌های مختلف تحقیقاتی و علمی در داخل و خارج از کشور استفاده کنیم.

قنبری با بیان این‌که از مجلس و دولت انتظار داریم از بخش‌های تحقیقاتی حمایت بیش‌تری شود، افزود: برای حمایت از کالاهای داخلی، تعرفه واردات وضع می‌شود اما برای دستاوردهای پژوهشی کشور، هیچ بسته حمایت مؤثری در نظر گرفته نشده است.

وی تأکید کرد: باید سیاست‌های حمایتی از دانش‌های فنی بومی که با تلاش متخصصان داخلی به نتیجه رسیده، وضع شود.

این مقام ارشد صنعت پتروشیمی اضافه کرد: باید فرصت رقابت برابر برای دستاوردهای فناورانه نوپای داخلی در مقابل شرکت‌های بزرگ خارجی فراهم شود.

قنبری گفت: شرکت‌هایی که در زمان تحریم، حاضر به همکاری با کشورمان نبودند و حتی به تعهدات خود عمل نکردند، اکنون به دنبال فروش فناوری‌های خود به ایران هستند.

وی اضافه کرد: این شرکت‌ها در زمان تحریم، به تعهدات خود برای فروش لایسنس (دانش فنی) فرایند و کاتالیست عمل نکردند، اما اکنون خواستار حضور مجدد برای فروش فناوری به ایران هستند.

وی افزود: در صورتی سیاست‌های مناسب حمایتی از پژوهش‌های کشور انجام نشود، دستاوردهای بومی جایگاه خود را در صنعت پیدا نخواهد کرد و انتظار داریم مجلس نیز قوانینی را برای حمایت از فناوری‌های داخلی وضع کند.

قنبری ادامه داد: لازم است توجه مجلس از خودرو و موبایل به سمت سایر صنایع بنیادی و ارزش‌آفرین مانند پتروشیمی نیز معطوف شود؛ باید به یادآورد که صنعت پتروشیمی با صادرات خود در زمان تحریم کمک مؤثری به اقتصاد کشور کرد و برای کشور درآمدزایی داشت.

وی گفت: شرکت‌های خارجی که به ایران می‌آیند گاهی علاوه بر فروش لایسنس (دانش فنی) عهده داری امور مرتبط با تأمین فاینانس مهندسی و تأمین تجهیزات و نصب را نیز مطرح می‌کنند که این می‌تواند میزان نقش‌آفرینی آنها را به میزان ۸۰ درصد در انجام پروژه مورد نظر افزایش دهد.

ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی ایران اکنون حدود ۶۳ میلیون تن در سال است که طبق برنامه تا پایان برنامه ششم توسعه به بیش از ۱۲۰ میلیون تن افزایش می‌یابد.

در مسیر تحقق این هدف، دستیابی به فناوری‌های جدید به ویژه در بخش کاتالیست‌ها، اهمیتی ویژه دارد؛ اهمیت کاتالیست‌‌ها در صنعت پتروشیمی به حدی است که بدون آنها امکان تولید بسیاری از محصولات پتروشیمی وجود ندارد.

کاتالیزور‌‌ها مواد شیمیایی هستند که در فرایندهای شیمیایی کاربرد داشته و سبب کاهش مصرف انرژی و بستر‌سازی برای تولید محصولات متنوع پتروشیمی می‌شوند.