به بهانه استفاده 85 درصد مردم از فیلترشکن

سود چند ۱۰ هزار میلیارد تومانی کاسبان فیلترینگ به بهانه صیانت از جامعه!

مهدی یاوری- کسی نیست که درباره فیلترینگ تاکنون چیزی به گوشش نخورده باشد. فیلترینگ برآمده از اقلیتی است که سعی می‌کنند در عصر ارتباطات جلوی داده‌ها را بنا به مشکلاتی که هر سیستمی ممکن است آن را داشته باشد، محدود کنند! جالب آن است که همین اقلیت به راحتی و بدون فیلترشکن پیام‌های خود را […]

مهدی یاوری- کسی نیست که درباره فیلترینگ تاکنون چیزی به گوشش نخورده باشد. فیلترینگ برآمده از اقلیتی است که سعی می‌کنند در عصر ارتباطات جلوی داده‌ها را بنا به مشکلاتی که هر سیستمی ممکن است آن را داشته باشد، محدود کنند! جالب آن است که همین اقلیت به راحتی و بدون فیلترشکن پیام‌های خود را در دنیای آزاد مخابره می‌کنند، اما وضع برای اکثریت همچنان همان بوده که هست! در واقع تقسیم کردن جامعه به خودی و غیرخودی رویه است که متأسفانه دهه‌هاست انجام شده و نمونه بارز آن در بیش از یک دهه‌ای که از فیلترینگ کشورمان می‌گذرد، بیشتر نمود پیدا می‌کند. حال سؤال این است که چرا فیلترینگ در کشورمان جمع نمی‌شود؟ آیا تنها صیانت جامعه مدنظر است یا مسائل دیگری نیز وجود دارد؟ شاید پاسخ به ‌این سؤال زیاد هم سخت نباشد، وقتی که بدانیم سالیانه ده‌ها هزار میلیارد تومان از پول مردم صرف خرید فیلترشکن می‌شود! آن وقت در زمان‌های که میلیون‌ها نفر در کشورمان و میلیارد‌ها نفر در سراسر جهان از اینترنت آزاد بهره‌مندند، سال‌هاست که فیلترینگ در کشورمان ساری و جاری است. بنابر آمار در سه سال گذشته کسب‌وکارهای آنلاین بی‌اغراق بیش‌ترین آسیب از فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنتی را متحمل شده‌اند؛ بسیاری از آن‌ها تا مرز ورشکستگی و تعطیلی رفته‌اند و در این میان بعضی به ناچار شوکران نابودی را سرکشیده‌اند و پایان تلخ را پذیرفته‌اند. با این حال اما تعداد کسب‌وکارهایی که فیلترینگ را تاب نیاوردند و ناگزیر به مهاجرت شدند، بیشتر بود. فیلترینگ، بازاری برای فساد و تولید و فروش فیلترشکن شده است و مبالغ درشتی به صورت ارز و ریال نصیب صاحبان فیلترشکن می‌شود. شاید مهم‌تر از آن اطلاعاتی است که نصیب صاحبان مسیرهای غیرمجاز می‌شود که فیلترینگ از آن مسیر‌ها عبور می‌کند. مردم هم به‌حق فکر می‌کنند که همین فروشندگان فیلترشکن مانع رفع فیلترینگ هستند. مسئله مهم‌تر فرآیند تصاعدی و روبه رشد نیاز زندگی به اینترنت و ضرورت افزایش سرعت آن است. جامعه و مردم هر روز نیازمند سرعت‌های بسیار بیشتر برای اینترنت هستند و این نیازی تفننی نیست، بلکه یک نیاز ضروری مثل آب و برق و انرژی و آموزش و بهداشت و… است. حتی بر همه این نیاز‌ها تقدم پیدا کرده است، زیرا اینترنت زیرساخت اصلی دیگر خدمات زیرساختی اقتصاد و جامعه شده و فیلترینگ مثل یک مانع جدی پیش‌روی تحقق این هدف است.

همه چشم انتظار وعده پزشکیان

حال و با روی کار آمدن دولت چهاردهم خیلی از کسانی که پای صندوق‌های رأی رفتند خواستار اجرای وعده رئیس‌جمهور برای برچیدن فیلترینگ هستند. چند روز پیش بود که ستار هاشمی؛ وزیر ارتباطات در کمیسیون توسعه کسب‌وکارهای دانش‌بنیان و اقتصاد دیجیتال خراسان‌رضوی، گفت: استفاده از فیلترشکن‌‌ها همچنین باعث شده شبکه ما یکی از شبکه‌های آلوده قلمداد شود که وقتی درخواست‌‌ها را به سمت سایت‌های ارائه‌دهنده سرویس ارسال می‌کنیم پاسخ دریافت نشود. ضرر فیلترینگ برای ارتباطات کشور بیش از ۵۰ همت است. یک فضای اقتصادی غیرشفاف نیز شکل گرفته که چند ۱۰هزار میلیارد تومان است. به عبارتی وزیر ارتباطات از سود چند ۱۰هزار میلیارد تومانی کاسبان فیلترینگ می‌گوید! فاطمه مهاجرانی؛ سخنگوی دولت نیز دیروز (سه‌شنبه) در نشست خبری خود با خبرنگاران، گردش مالی فروش فیلترشکن را حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت:‌ ۸۵ درصد از مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی فروش فیلترشکن است. فکر می‌کنم این دو عدد به اندازه کافی لزوم بازنگری در فرآیند مسدودسازی را ایجاد می‌کند.