اگر فروش اطلاعات میادین نفتیبه قطر ثابت شود؛ از توتال غرامت می‌گیریم

رمزگشایی وزیر نفت از رفتار یک بام و دوهوای شرکت فرانسوی اگر فروش اطلاعات میادین نفتیبه قطر ثابت شود؛ از توتال غرامت می‌گیریم تأمین ۷۰ درصد از سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری پتروشیمی از وام‌های ارزان وزیر نفت گفت: بر اساس برنامه ششم توسعه ظرفیت روزانه پالایش نفت خام کشور به ۳ میلیون بشکه خواهد رسید و […]

رمزگشایی وزیر نفت از رفتار یک بام و دوهوای شرکت فرانسوی

اگر فروش اطلاعات میادین نفتیبه قطر ثابت شود؛ از توتال غرامت می‌گیریم

تأمین ۷۰ درصد از سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری پتروشیمی از وام‌های ارزان

وزیر نفت گفت: بر اساس برنامه ششم توسعه ظرفیت روزانه پالایش نفت خام کشور به ۳ میلیون بشکه خواهد رسید و این افزایش ظرفیت همسو با اقتصاد مقاومتی انجام می‌شود که ارزش‌افزوده بالایی را به همراه خواهد داشت.

به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از وزارت نفت، بیژن‌زنگنه درباره سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت در پاسخ به مقایسه مقدار برداشت گاز ایران و قطر از میدان مشترک پارس‌جنوبی گفت: بخشی از افزایش برداشت ایران از این میدان مشترک انجام شده و مقدار برداشت به قطر خیلی نزدیک شده است که انشاا… تا آخر سال خبرهای خوشی را به مردم کشور خواهیم داد.

وی در پاسخ به پرسشی در باره اقدام‌ها در میدان گازی پارس‌شمالی، توضیح داد: پارس‌شمالی میدان مشترک نیست و به همین دلیل در فهرست فعالیت‌های اولویت دار وزارت نفت قرار نگرفته است. خوشبختانه باید این خبر را بدهم که ان شاء ا… پیش از پایان امسال، تولید از میدان نفتی لایه پارس‌جنوبی مشترک آغاز میشود.

وزیر نفت با اشاره به ورود نخستین پالایشگاه شناور خاورمیانه به ایران گفت: با استقرار این شناور فرآورشی در لایه نفتی میدان مشترک پارس‌جنوبی، نخستین برداشت از این میدان به ٣٥ هزار بشکه در روز میرسد که البته برای افزایش تولید و بازیافت از این لایه نفتی تا روزانه ١٠٠ هزار بشکه در حال مذاکره هستیم.

زنگنه در پاسخ به این پرسش که آیا تمرکز بر توسعه میدانهای پارس‌جنوبی و غرب کارون سبب غفلت ایران از میدان‌های مشترک با عربستان مانند فرزاد‌‌َA و فرزادB ‌می‌شود یا خیر، ادامه داد: میدانهای پارس‌جنوبی و غرب کارون از نظر ارزش و اندازه مهم‌ترین میدانهای ایران هستند.

انجام بخش فنی و قراردادی با توتال

وزیر نفت در باره سرانجام توافقنامه ایران و شرکت فرانسوی توتال برای توسعه فاز ١١ میدان گازی پارس‌جنوبی که آبانماه امسال امضا شد، افزود: مذاکرات این توافقنامه برای تبدیل شدن به قرارداد به صورت جدی در حال دنبال شدن است و امیدواریم این قرارداد تا دو ماه آینده تمام شود.

وی با اشاره به ملاحظات سیاسی که به تازگی توتال عنوان کرده است، اظهار کرد: این موارد به وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران بازتاب داده شده و در حال پیگیری است.

زنگنه با بیان این که توتال خود را پیرو سیاستهای اتحادیه اروپا دانسته است، ادامه داد: البته رسانه‌ای کردن این مورد از سوی این شرکت برای من قابل‌توجیه نیست اما بخش فنی و قرارداد بازرگانی این همکاری از سوی ما در حال انجام است.

وزیر نفت با اشاره به این که چند قرارداد دیگر به غیر از قرارداد توتال در برنامه وزارت نفت وجود دارد، گفت: دقت زیادی لازم است.

وی در باره صحت تصمیم‌گیری ورود توتال به پروژه پارس‌جنوبی به عنوان میدان مشترک با قطر تصریح کرد: پارس‌جنوبی، میدان بزرگی است که این شرکت در گذشته مانند انی ایتالیا در این میدان بسیار خوب کار کرده است و ما در مرحله‌ای هستیم که بیش از سرمایه، نیاز به فناوری داریم و دانشی که در کنار این شرکت‌ها به دست آوردیم سبب شد بخش بسیار زیادی از فازهای پارس‌جنوبی را با توان داخلی بسیار قدرتمند انجام دهیم.

زنگنه ادامه داد: ایران در چند سال آینده با افت تولید در میدان پارس‌جنوبی روبهرو خواهد شد که برای جلوگیری از آن به کسب فناوریهای نو نیاز داریم؛ این تصمیم بسیار درست انجام شده و یک تصمیم جمعی بوده است.

وزیر نفت در پاسخ به این که آیا ممکن است اطلاعاتی از میدانهای نفتی ایران که به توتال داده می‌شود از سوی این شرکت در اختیار قطر قرار گیرد، افزود: انجام این کار از لحاظ قانونی سبب خسارت فراوانی برای شرکت میشود اما وزارت نفت نیز هیچگاه اطلاعات کل میدان نفتی را در اختیار این سرمایه‌گذاران نمی‌گذارد.

زنگنه درباره الگوی جدید قراردادهای نفتی ادامه داد: حدود یک سال برای رسیدن به اجماع در باره این قرارداد‌ها زمان صرف، نهایی و ابلاغ شد و وزارت نفت در پسابرجام در این چارچوب پیش خواهد رفت و انشاا… موفق خواهد شد.

وی افزود: دیدگاههای همه مخالفان الگوی جدید قراردادهای نفتی نیز بررسی و در صورت لزوم اعلام شده است اما عده‌ای نمی‌خواهند کشور در حال آرامش و توسعه باشد.

وزیر نفت در باره منابع حاصل از انتشار اوراق مشارکت ۵ هزار میلیارد تومانی از سوی وزارت نفت در سال ٩٤ برای توسعه میدانهای نفت و گاز، گفت: این مبلغ امسال از سوی این وزارتخانه دریافت شد که حدود ۳ هزار میلیارد تومان آن تاکنون هزینه شده است.

ظرفیت پالایش نفت ایران به ٣ میلیون بشکه میرسد

زنگنه با اشاره به این که ظرفیت پالایش نفت خام هم اکنون حدود روزانه یک میلیون و ٧٠٠ هزار بشکه است که بر اساس برنامه ششم توسعه این رقم به روزانه ۳ میلیون بشکه خواهد رسید، افزود: حدود یک میلیون بشکه از این برنامه از مجموع ٣٦٠ هزار بشکه از پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، ٤٨٠ هزار بشکه از ۸ پالایشگاه طرح فراگیر پالایشی سیراف، ١٢٠ هزار بشکه پالایشگاه دوم شیراز و همچنین مصرف مجتمعهای پتروشیمی محقق خواهد شد.

زنگنه به افزایش یک میلیون بشکهای ظرفیت تولید ایران در کم‌تر از ۳ ماه اشاره و اظهار کرد: این کار با تلاشهای فراوان همکاران ما در شرکتهای مناطق نفتخیز جنوب، مناطق مرکزی و فلات قاره ایران انجام شد.

وی با بیان این که صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران از رقم یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در ابتدای دولت یازدهم به دو میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه رسید، گفت: پیش از این ایران تنها به ٥ یا ٦ کشور نفت صادر میکرد اما هم اکنون آزادی عمل در انتخاب مشتری و نبود هیچ مشکلی در پرداخت‌ها از جمله آثار کسب دوباره سهم ایران در بازار جهانی نفت خام است.

وزیر نفت افزود: به منظور ایجاد تنوع در صادرات محصولات، حدود ٦٠ درصد نفت ایران به آسیا و ٤٠ درصد به اروپا صادر می‌شود.

زنگنه در پاسخ به برنامه‌های وزارت نفت با توجه به افزایش مصرف داخلی برای حفظ سقف تولید و صادرات کشور گفت: مصرف داخلی کشور نباید بالا رود، زیرا مصارف حرارتی با جایگزین گاز برداشته میشوند.

وزیر نفت با بیان این که نیروگاه‌ها در ابتدای فعالیت دولت یازدهم ٢٧ میلیارد لیتر مصرف فرآورده نفتی مایع داشتند که ٤٣ درصد کل آنها سوخت مایع مصرف کردند اما این مقدار امسال حدود ١٠ درصد است و بیش‌تر مصارف نیروگاه‌ها به سمت گاز رفته است.

زنگنه با اشاره به این که خوراک همه مجتمع‌های پتروشیمی گاز طبیعی نیست، گفت: امسال سال طلایی برای صنعت پتروشیمی کشور است و واحدهای مختلفی براساس تعهدهای همسو با سیاستهای اقتصاد مقاومتی وارد مدار کردیم که تعدادی نیز تا پایان سال به بهره‌برداری میرسند.

وی با اشاره به هدف تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی ادامه داد: برشی از گاز طبیعی به نام اتان جدا شده که یک هیدروکربور دو کربنه است که تبدیل به اتیلن می‌شود و این اتیلن می‌تواند در مراحل بعدی به پلی‌اتیلن و به دنبال آن از پلی‌اتیلن نیز محصولات دیگر تولید کرد.

زنگنه حجم سرمایهگذاری مورد نیاز برای افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی را حدود ٤٥ تا ٥٠ میلیارد دلار عنوان کرد که بخشی از آن در حال اجراست و گفت: حدود ٣٠ درصد از این سرمایه به‌طور معمول از منابع داخلی و حدود ٧٠ درصد به صورت وام ارزان تأمین میشود.

به گفته وی، برای بخشی از این سرمایه‌گذاری تاکنون از صندوق توسعه ملی و از فاینانس‌هایی از چین، ژاپن و اروپا استفاده شده است.

تنها حفاری چاه و برداشت از آن هنر نیست

وزیر نفت ذخایر در جای کشور را حدود ٨٠٠ میلیارد بشکه اعلام کرد و ادامه داد: ضریب برداشت ما از این میزان حدود ٢٨ درصد است.

وی افزود: ضریب برداشت نفت خام در کشور به هیچ وجه خوب نیست و در صنعت نفت، هنر فقط این نیست که چاه بزنیم و نفت برداشت کنیم.

زنگنه به میدان آزادگان و یادآوران در غرب کارون اشاره کرد و اظهار کرد: برای این دو میدان تا الان ٦٧ میلیارد بشکه ذخیره درجا ثبت شده که هم اکنون ضریب بازیافت در برداشت اولیه از این مخزن ۷ درصد یعنی ٤,٥ میلیارد بشکه نفت خام است که با این رقم ضریب بازیافت مابقی  ۶۲٫۵ میلیارد زیر زمین میماند و قابل دسترسی نخواهد بود.

وزیر نفت بالابردن فناوری در کشور را از راه‌های افزایش ضریب برداشت از مخازن نفت عنوان کرد و گفت: تربیت نیروی انسانی در دانشگاهها، تأسیس مؤسسههای پژوهشی برای کار در میدانهای نفتی که از فناوری دانشگاه‌های خارج از کشور نیز استفاده کنند، حضور دانشگاه در ابتدا تا پایان کار در میدان برای کسب دانش فنی از شریک خارجی، تشکیل شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) که پایه توسعه صنعت نفت هستند و در آخر استفاده از ظرفیتهای درجه یک دنیا برای بالابردن بازیافت در میدان‌ها را به ترتیب کارهایی دانست که برای صاحب فناوری شدن کشور لازم است.

زنگنه تصریح کرد: استفاده از فناوری روزآمد دنیا به بهترین نحو را برای تقویت ظرفیت ملی ایران باید تقویت کنیم و در این فرایند میدانهای نفتی باید توسعه یابند و ضریب بازیافت بالا رود.

 

به گفته وی، اگر ضریب بازیافت از میدان آزادگان از ۷ درصد به ١٧ درصد برسد یعنی ٦,٧ میلیارد بشکه نفت افزوده میشود که با احتساب قیمت کنونی ٣٤٠ میلیارد دلار می‌شود و این رقمی نیست که کسی بگوید از آن بگذریم.