مردم در انتظارعدم لغو قانون عفاف و حجاب از سوی رئیس‌جمهور

دوراهی جمهور!

نعیمه افشاری- شمارش معکوس برای اجرای قانون جنجالی آغاز شده است؛ قانونی که حامیان حداقلی دارد و حتی صدای بسیاری از اصولگرایان را هم درآورده است. رئیس مجلس زمان ابلاغ این قانون جنجالی را ۲۳ آذرماه اعلام کرده است و بر همین اساس از حالا بسیاری نسبت به اجرای آن اعلام موضع کرده‌اند. قانونی که […]

نعیمه افشاری- شمارش معکوس برای اجرای قانون جنجالی آغاز شده است؛ قانونی که حامیان حداقلی دارد و حتی صدای بسیاری از اصولگرایان را هم درآورده است. رئیس مجلس زمان ابلاغ این قانون جنجالی را ۲۳ آذرماه اعلام کرده است و بر همین اساس از حالا بسیاری نسبت به اجرای آن اعلام موضع کرده‌اند. قانونی که نویسندگانش آن قدر برای نوشتن آن عجول و… بودند که با ۲۳ غلط املایی آن را بعد از تصویب به شورای‌نگهبان فرستادند! حالا و کمتر از ۱۰ روز تا ابلاغ اجرای این قانون همه مردم و مخصوصاً کسانی که به مسعود پزشکیان رأی دادند تا رئیس‌جمهور بشود، چشم‌انتظار هستند تا وی بتواند یکی از مهم‌‌ترین وعده‌های انتخاباتی‌‌اش را که گفته بود تضمین می‌دهم که تمام دولت در برابر گشت‌های اجباری بایستد را عملی نمایند. ماجرا از شهریورماه سال گذشته شروع شد؛ زمانی که نمایندگان مجلس در نشستی علنی دور هم جمع شدند و در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی درباره لایحه یک‌فوریتی حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب، برای اجرای آزمایشی سه‌ساله این لایحه با ۱۵۲ رأی موافق، ۳۴ رأی مخالف و هفت رأی ممتنع موافقت کردند و لایحه را به شورای‌نگهبان فرستادند. آذرماه همان سال، یعنی سه ماه بعد از تأیید یک فوریتی این لایحه، شورای‌نگهبان، با ۱۰۹ ایراد و ۲۳ غلط املایی در متن لایحه، آن را به مجلس شورای اسلامی بازگرداند. پاییز سال گذشته مرکز پژوهش‌های مجلس، گزارشی از ایرادات وارده به لایحه عفاف و حجاب از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان منتشر کرد.

جنجالی‌‌‌ترین ماده‌ها و بخش‌های قانون جدید حجاب و عفاف

* مجوز به مهاجرین و اتباع بیگانه برای امر به معروف!

* جریمه بی‌حجابی را ندهید، نه مجوز خروج از کشور را خواهید داشت، نه گذرنامه برایتان صادر می‌شود و نه صدور گواهینامه و شماره‌گذاری و تعویض‌پلاک!

* اگر در خیابان یا فضای مجازی لباس نامناسب بپوشید، برای مرتبه سوم به ۸ میلیون تومان و دفعات بعد به ۱۸ میلیون تومان جریمه محکوم می‌شوید!

* مسئولین شهرک‌ها باید تصاویر دوربین‌های خود را در اختیار فراجا قرار دهند، در غیر این صورت به جزای نقدی ۱۸ تا ۳۶ میلیون تومانی محکوم می‌شوند!

* هر کس به آمران معروف پرخاش کند، به ۱۸ میلیون تومان محکوم می‌شود.

* رانندگان اسنپ و تپسی گزارش بی‌حجابی ندهند، ۱۸ میلیون تومان جریمه می‌شوند!

* هر زنی در خیابان یا فضای مجازی روسری و شال نداشته باشد، ۲ تا ۸ میلیون تومان جریمه می‌شود؛ اگر تکرار کند ۱۸ تا ۳۶ میلیون تومان جریمه باید بدهد!

* هر مرد بدپوشش در خیابان یا فضای مجازی هم به ۸ میلیون تومان جریمه محکوم می‌شود، تکرار کند تا یک میلیون تومان باید بدهد!

* اگر دختر ۹ تا ۱۵ ساله مرتکب بی‌حجابی شود، به جزای نقدی محکوم می‌شود!

گفتنی است؛ مخالفان این قانون معتقدند اجرای این قانون علاوه بر کنش‌های اجتماعی بین مردم، باعث جاسوس‌پروری نیز می‌شود! آنان می‌گویند کار فرهنگی را نمی‌توان با زور به مرحله اجرا درآورد. در واقع با مروری به وقایع سال ۱۴۰۱ و اغتشاشاتی که نقش برخوردهای تند برخی عناصر انتظامی در قالب گشت ارشاد در آن مشخص بود، باید نگران بود که با دادن مجوز به گروه‌های امر به معروف و نهی از منکر و حتی مجوز در این زمینه به اتباع خارجی و مجازات‌های مالی سنگین و محرومیت‌های اجتماعی قابل‌ملاحظه، ممکن است در شرایط فعلی که تنگناهای اقتصادی در زندگی مردم زیاد است و با آغاز ریاست جمهوری ترامپ، فشارهای اقتصادی بیشتر هم شود، ممکن است برخی گسل‌های اجتماعی فعال شود و شاهد واکنش‌های اجتماعی باشیم.

مخالفت مراجع و علما با قانون عفاف و حجاب

در همین رابطه، آیت‌ا… جوادی‌آملی؛ معتقد است: مسئله حجاب با بگیر و ببند حل نمی‌شود. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، صفحه منتسب به آیت‌ا…العظمی جوادی‌آملی؛ مرجع تقلید در شبکه اجتماعی ایکس بخشی از اظهارات این مرجع تقلید درباره حجاب را منتشر کرده است. آیت‌ا… جوادی‌آملی؛ گفته است: باید توجه داشت مسائلی مانند حجاب و امثال آن با بگیر و ببند حل نمی‌شود، با ادب و عدل حل می‌شود. آیت‌ا… مسعودی‌خمینی؛ عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم نیز، درباره قانون عفاف و حجاب، گفت: با زور و تفنگ نمی‌توان با مردم برخورد کرد. باید با زبان لین و زبانی که همه مردم آن را می‌پسندند با آنان سخن گفت. به جای آنکه افرادی را پیدا کنیم که علم داشته باشند، خوش‌فکر، خوش‌زبان و خوش‌سابقه باشند، یک عده را داریم که از اول هم با آنان مخالف بوده و هستیم و به درد هیچ کاری هم نمی‌خورند. این افراد به دنبال سنگ‌اندازی هستند و باید از دایره فهم و درک و دایره قانون و اجرا کنار بگذاریم. اما اینکه رفتار و گفتار ما چطور باشد، یک مسئله دیگر است. با زور و تفنگ نمی‌توان با مردم برخورد کرد. باید با زبان لین و زبانی که همه مردم آن را می‌پسندند با آنان سخن گفت. یکبار هم گفتم، بنشین و بفرما و بتمرگ هر سه یک معنا را دارند اما اسلام با کدام موافقت دارد؟ با بتمرگ و بنشین یا با بفرما؟ اسلام با بفرمایید مناسبت دارد و باید با دلیل، برهان و زبان خوب با مردم صحبت شود. با درشتی سخن گفتن و توهین کردن و زندانی کردن زنان منافات دارد. من می‌گویم همین خانمی که سر تا پا باز می‌پوشد، اگر با زبان فکری و لین و مرام انسانی صحبت کنیم، مسائل را دقیق می‌پذیرد. حتی اگر کل آن را هم نپذیرد، بخشی از آن را رعایت می‌کند. می‌گوییم شما این روسری را که دارید تا نزدیک پیشانی بیاورید. اینجوری اگر با آنان صحبت کنیم، ۹۰درصد خانم‌‌ها نیز آن را می‌پذیرند، عمل می‌کنند و به دیگران هم می‌گویند.