رئیس‌جمهور خواستار حل مسالمت‌آمیز یک گره مالی

طلسم عضویت در FATF باطل می‌شود؟

نازنین زمانیان- حتماً تاکنون نام FATF به گوشتان رسیده است؛ FATF یا کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی، سال‌هاست که بر مراودات مالی کشور‌ها نظارت می‌کند و مخالف کشورهایی است که سعی می‌کنند از شفاف‌سازی مالی طفره بروند. کشورمان تاکنون موافقت خود را برای پیوستن به این کارگروه مالی اعلام نکرده است زیرا مخالفان پیوستن به […]

نازنین زمانیان- حتماً تاکنون نام FATF به گوشتان رسیده است؛ FATF یا کارگروه اقدام مالی علیه پولشویی، سال‌هاست که بر مراودات مالی کشور‌ها نظارت می‌کند و مخالف کشورهایی است که سعی می‌کنند از شفاف‌سازی مالی طفره بروند. کشورمان تاکنون موافقت خود را برای پیوستن به این کارگروه مالی اعلام نکرده است زیرا مخالفان پیوستن به FATF بر این باورند که اجرای استانداردهای این گروه، استقلال مالی کشور را به مخاطره انداخته و زمینه را برای مداخلات خارجی در امور داخلی ایران فراهم خواهد آورد! این در حالی است که حضور در اقتصاد جهانی، ارتباط مستقیمی با بهبود اقتصاد و معیشت مردم دارد. به عبارت دیگر تعداد کل کشورهای جهان حدود ۱۹۸ کشور است اما متأسفانه کشورمان همراه با میانمار (برمه) و کره‌شمالی، سه کشوری در دنیا هستند که در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) قرار دارند! FATF در دهکده جهانی امروزی برای این منظور به وجود آمده که سیستم بانکی بین‌المللی را از طریق وضع مقررات در برابر پولشویی و تأمین مالی تروریسم محافظت کند، چون اگر پول حاصل از اعمال خلاف در کشوری از سوی عده‌ای خلافکار یا جنایتکار جمع‌آوری شود، این پول که به صورت نقد هست، اگر راحت بتواند وارد سیستم مالی سیستم بانکی کشور مدنظر شود، از آن طریق به کل سیستم‌های بانکی بین‌المللی منتشر می‌شود. در واقع FATF دو وظیفه مهم دارد و براساس دو محور شکل گرفته است؛ یکی از آن‌ها شفافیت در معاملات، تبادلات بانکی و ارزی است. دوم ایجاد زمینه‌هایی برای شناخت معاملات غیرقانونی مثل پولشویی است. به هر حال FATF یک گروه یا سازمان بین‌دولتی است. تعداد کل کشورهای جهان حدود ۱۹۸ کشور است. براساس آماری می‌گویند ۱۹۸ کشور عضو FATF هستند. اما اگر کره‌شمالی، برمه و ایران را کنار بگذارید، به عدد ۱۹۵ می‌رسیم، در حالی که تعداد کشورهایی که در سازمان ملل هستند، کمتر از این است. پس قاطبه کشورهای جهانی عضو FATF شده‌اند و اگر قرار بود که اطلاعات درز کند، جاسوسی صورت گیرد یا علیه یکدیگر اقدام کنند، این نهاد بین‌المللی از هم می‌پاشید. اما برای این عضو شدند که راحت بتوانند با یکدیگر تجارت کنند، مبادلات ارزی و پولی داشته باشند، چرا که تجارت خارجی یکی از عوامل اصلی و مهم توسعه اقتصادی و افزایش جی‌دی‌پی است.

از تجار بپرسید که نبودن FATF چه مشکلی ایجاد کرده است

در همین ارتباط، دیروز (شنبه) مسعود پزشکیان؛ رئیس دولت چهاردهم، در جمع دانشجویان دانشگاه صنعتی‌شریف، گفت: ما نیاز به راه درست و اجرای درست داریم. ما نیاز به کمک همه داریم تا راه درست را پیدا کنیم. همان FATF را بیایید داخلی حل کنیم. در داخل آن را پیاده کنیم. آمریکا می‌فهمد کدام کشتی و کالا کجا می‌رود، اما ما در این مملکت یک کشتی با بارش گم شود، پیدا نمی‌کنیم. دوست ما رفت کانادا دوره ببیند، جراح مغز بود، به من گفت؛ در کانادا رفتم با خانم، اجاق گاز بخریم. قیمتش مناسب بود گفتیم ما می‌خواهیم و یک ماه دیگر هم می‌رویم، گفت ببر. یک ماه بعد هنگام خروج از فرودگاه گفتند اول پولش را بدهید، بعد بروید. در سیستم داده خیلی راحت همه چیز تحت کنترل است. ما می‌توانیم مشکل را حل کنیم، اما باید واقعیت را ببینیم. شما سرمایه‌های کشور هستید، شما شواهد بیاورید ما می‌پذیریم، لازم نیست باهم دعوا کنیم. وقتی باهم بتوانیم گفتگو کنیم دعوایی وجود ندارد. FATF را قبول ندارند. بگویند چرا قبول نداریم؟ بنشینیم بحث کنیم. می‌توانیم به نتیجه برسیم. از همه تجار بپرسید که نبودن FATF چه مشکلی ایجاد کرده است. بروید بپرسید. واقعیت تلخ است، اما باید پذیرفت. ما نمی‌خواهیم در برابر هیچ قدرتی وا دهیم ما قدرتمند هستیم، اما باید خود را بالا بکشیم. با شعار و داد زدن نمی‌توان مشکل مملکت را حل کرد.