هشدار سازمان هواشناسی درباره افزایش آلودگی هوا در ۱۰ کلانشهر

کلانشهر‌‌ها غوطه ور در کپسول دود!

نازنین زمانیان- آخرین ماه پاییز که از راه می‌رسد، نفس‌‌ها سنگین‌تر از قبل می‌شود؛ دلیل آن هم وارونگی هوا است. کافی است در خیابان‌های کلانشهرهای ایران نفس عمیق بکشی تا شدت آلودگی را کاملاً حس کنی! این روز‌‌ها به دلیل دمای سرد هوا، وارونگی هوا صورت گرفته است که باعث تشدید آلودگی هوا شده است. […]

نازنین زمانیان- آخرین ماه پاییز که از راه می‌رسد، نفس‌‌ها سنگین‌تر از قبل می‌شود؛ دلیل آن هم وارونگی هوا است. کافی است در خیابان‌های کلانشهرهای ایران نفس عمیق بکشی تا شدت آلودگی را کاملاً حس کنی! این روز‌‌ها به دلیل دمای سرد هوا، وارونگی هوا صورت گرفته است که باعث تشدید آلودگی هوا شده است. گذشت آن روزگارانی که وقتی پنجره اتاق‌مان را باز می‌کردیم، آسمان را آبی آبی می‌دیدیم، آن‌گاه که چشمانمان را می‌بستیم، با تمام وجود هوا را به ریه‌ها و تمام وجودمان می‌کشاندیم، آنقدر عمیق نفس می‌کشیدیم که گویی تک‌تک سلول‌های بدنمان از هوای پاک صبحگاهی، تازه و پرانرژی می‌شود و بعد که چشمانمان را باز می‌کردیم از دیدن طراوت و تازگی صبح تازه و آواز پرندگان لذت می‌بردیم. سوخت مشکل‌دار (بنزین و گازوئیل)، عدم کاشت درخت، قطع بی‌رویه درختان، از بین بردن محیط‌زیست و عوامل دیگر، در این آلودگی‌‌ها دخیل هستند. آخر چقدر باید پیام‌هایی را که برای هوای پاک منتشر می‌شوند بشنویم و گوش ندهیم؟ چقدر بشنویم که «با ماشین‌های تک‌سرنشین بیرون نیایید! » اما توجه نکنیم؟! چقدر باید بشنویم که «اتوبوس‌‌‌ها و وسایل نقلیه عمومی بهترین راه کنترل آلودگی شهر است» ولی اهمیت ندهیم؟! آمارهای وزارت بهداشت می‌گویند: تعداد مرگ‌های ما منتسب به ذرات معلق و آلودگی هوا طبق آخرین آمار وزارت بهداشت در سال ۱۴۰۱، ۲۶ هزار مرگ بوده و در سال ۱۴۰۲ این رقم به ۳۰ هزار و ۶۰۰ نفر رسیده است. در سال ۱۴۰۱ این بررسی در جمعیت ۳۸ میلیونی و ۳۳ شهر و در سال ۱۴۰۲ این عدد به ۵۷ شهر و جمعیت ۴۸ میلیونی انجام شده است که با افزایش جمعیت آمار نیز رشد داشته است اما مرگ منتسب نیز ۱٫۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

افزایش آلودگی هوا در ۱۰ کلانشهر

دیروز (یکشنبه) سازمان هواشناسی نسبت به افزایش آلودگی هوا در ۱۰ کلانشهر و بارش باران و وزش باد در هشت استان هشدار داد. سازمان هواشناسی با صدور هشدار زرد رنگ آورده است: افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و کاهش کیفیت هوا در روز دوشنبه (امروز) در کرج، قم، تهران، اصفهان، مشهد و اهواز، سه‌شنبه (۲۰ آذرماه) در اصفهان، اهواز، ارومیه و تبریز، چهارشنبه (۲۱ آذرماه) در تهران، ارومیه، تبریز، اهواز، یزد، اصفهان، قم، کرج، اراک و مشهد و پنجشنبه (۲۲ آذرماه) در تهران، تبریز، ارومیه، کرج، قم، اراک، اهواز، اصفهان، یزد و مشهد پیش‌بینی می‌شود. در این شرایط جوی افزایش شاخص آلودگی هوا در حد ناسالم برای گروه‌های حساس و در صورت عدم مهار منابع آلاینده ثابت و متحرک در مناطق پرتردد ناسالم برای تمام گروه‌ها دور از انتظار نیست. به توصیه سازمان هواشناسی مدیریت بهینه در مصرف سوخت‌های فسیلی، کنترل فعالیت‌های صنعتی آلاینده، کاهش تردد غیرضروری و پرهیز از حرکات ورزشی در فضای باز به‌ویژه سالمندان، کودکان و افراد با سابقه بیماری‌های قلبی و تنفسی مدنظر قرار گیرد. براساس نتایج به دست آمده سهم منابع متحرک از جمله خودروهای شخصی، تاکسی، موتورسیکلت، اتوبوس، کامیون و.‌.‌. در تولید ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون ۶۰ درصد – معادل ۶۳۳۸ تن – برآورد شده که در این بین نقش کامیون‌‌‌ها نسبت به سایر منابع آلاینده‌ متحرک پررنگ‌تر گزارش شده است. سهم کامیون‌‌‌ها در تولید ذرات معلق حدود ۱۶ درصد و سهم خودروهای شخصی حدود ۱۴ درصد است همچنین موتورسیکلت‌‌‌ها و اتوبوس‌‌‌ها به ترتیب حدود ۱۰ و ۶ درصد در آلودگی هوای تهران طی شش ماهه دوم سال مؤثر هستند.