شناسایی ۶ گونه جدید پرنده در قشم

  مدیر حفاظت محیط‌زیست سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به حضور یک گروه ۳ نفره از پرنده‌شناسان اتریشی در این جزیره، گفت: براساس تحقیقات این گروه، ۶ گونه جدید به فهرست پرندگان قشم اضافه شده است. سیدمحمد هاشم داخته در گفت‌وگو با ایرنا افزود: این گونه‌های جدید جزو پرندگان کنار آبزی و گنجشک‌سانان هستند […]

 

مدیر حفاظت محیط‌زیست سازمان منطقه آزاد قشم با اشاره به حضور یک گروه ۳ نفره از پرنده‌شناسان اتریشی در این جزیره، گفت: براساس تحقیقات این گروه، ۶ گونه جدید به فهرست پرندگان قشم اضافه شده است.

سیدمحمد هاشم داخته در گفت‌وگو با ایرنا افزود: این گونه‌های جدید جزو پرندگان کنار آبزی و گنجشک‌سانان هستند و به‌زودی اطلاعات دقیق درباره نام علمی آن‌ها در مقاله‌های بین‌المللی منتشر می‌شود.

وی با بیان این‌که فهرست پرندگان قشم، نیمی از گونه‌های گزارش شده در ایران را در برمی‌گیرد و هر روز در حال کامل‌تر شدن است، گفت: مطالعات جدید نشان می‌دهد ۲۴۵ گونه از ۵۰۹ گونه پرنده‌ای که تاکنون در کشورمان شناسایی شده‌اند، در این جزیره قابل مشاهده است.

داخته ادامه داد: جزیره قشم هرچند از نظر وسعت افزون بر یک هزار برابر کوچکتر از کشورمان است، اما حدود نیمی از تنوع پرندگان ایران را در خود جای داده است که این موضوع در نوع خود بی‌نظیر ارزیابی می‌شود.

وی یادآوری کرد: در مدت حدود نیم قرن (از سال ۱۹۶۸ میلادی تاکنون) مطالعات بی‌شمار در خصوص پرندگان جزیره قشم صورت گرفته است و تا قبل از مطالعات این تیم پرنده‌شناسی، ۲۳۹ گونه پرنده در جزیره قشم شناسایی شده بود.

داخته اعضای تیم اتریشی پرنده‌شناسان را متشکل از کریستین شولز، استاد گروه بوم‌شناسی جانوران نواحی حاره دانشگاه ویَن اتریش، «لیندر خیل» پرنده شناس و عکاس حیات وحش و مارتین سوانژاک دانشجوی پرنده‌شناسی دانشگاه ویَن اعلام کرد.

وی با بیان این‌که این ۳ محقق در یک سفر ۱۴ روزه، اقدام به شناسایی پرندگان جزیره پهناور قشم کردند، اظهار کرد: این گروه در هفته نخست از طریق دوربین‌های دوچشمی و تلسکوپ و در هفته دوم با استفاده از تور و زنده گیری، اقدام به پایش و حلقه‌گذاری پرندگان کردند.

مدیر حفاظت محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم اضافه کرد: این گروه ۳ نفره در مدت دو هفته ۱۵۰ گونه پرنده را در جزیره مشاهده و شناسایی کردند که شامل بیش از نیمی از تمام گونه‌های پرندگانی است که تا کنون در قشم شناسایی و گزارش شده‌اند.

داخته با بیان این‌که جزیره قشم برای بسیاری از گونه‌های مهاجری که از خلیج‌فارس عبور می‌کنند محلی مناسب برای استراحت و تجدید قوا است، گفت: دلیل تنوع حیرت انگیز پرندگان این جزیره تنوع زیستگاه‌ها و وجود زیستگاه‌های طبیعی و بکر ارزیابی می‌شود.

وی جزیره قشم را دارای ظرفیت بالایی از لحاظ جذب گردشگران علاقه‌مند به حرفه پرنده نگری معرفی کرد و افزود: اگر محققی فقط برای چند روز در این جزیره مشغول پرنده نگری شود، می‌تواند بیش از ۱۰۰ گونه از پرندگان را مشاهده و رصد کند.

داخته با بیان این‌که بسیاری از این پرندگان مختص ناحیه مرکزی آسیا هستند و پرنده‌شناسان غربی آن‌ها را در پهنه وسیع اروپا مشاهده نکرده‌اند، گفت: از این منظر سفر پرنده‌شناسان اروپایی به جزیره قشم برای یک دوره پرنده‌شناسی، بسیار جذاب و منحصر به فرد است.

جزیره قشم با مساحتی حدود یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع، واقع در شمال تنگه هرمز، از نظر تنوع زیستی و حضور گونه‌های جانوری و گیاهی جایگاه منحصر به فردی دارد و این شرایط زمینه مناسب برای تحقیقات و حضور پرنده‌شناسان سرشناس داخلی و خارجی فراهم کرده است.

 

قرار گرفتن در محل تلاقی ۳ منطقه زیست جغرافیایی مهم جانوری و بهره‌وری از زیستگاه‌های متنوع همچون جنگل‌های حرا در شمال، سواحل صخره‌ای و ماسه‌ای در جنوب، دشت‌های پهن، بیشه‌ها و برکه‌های نیمه شرقی و مناطق کوهستانی نیمه غربی باعث شده این جزیره از تنوع زیستی بسیار بالایی برخوردار باشد.