نرخ سود در حال افزایش است

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی نرخ سود در حال افزایش است محمد ارباب افضلی گفت: نرخ سود بانکی در حال افزایش است. کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی در گفت‌وگو با ایلنا، در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود ابلاغیه بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود بانکی همچنان چسبندگی نرخ […]

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی

نرخ سود در حال افزایش است

محمد ارباب افضلی گفت: نرخ سود بانکی در حال افزایش است.

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی در گفت‌وگو با ایلنا، در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود ابلاغیه بانک مرکزی برای کاهش نرخ سود بانکی همچنان چسبندگی نرخ سود بانکی به نرخ‌های گذشته وجود دارد و ما شاهد قانون‌شکنی بانک‌ها و نرخ سود ۲۳ درصدی در بانک ملت، نرخ سود ۲۴٫۵ درصدی در بانک سرمایه، نرخ سود ۲۶ درصدی در مؤسسه کاسپین و نرخ سود ۲۴ درصدی در بانک آینده و… هستیم و بانک‌ها این قانون را رعایت نمی‌کنند، اظهار داشت: ریشه این قصه مربوط به ادامه شرایط رکودی ‌در اقتصاد می‌شود و هسته اولیه آن به شرایط اقتصادی برمی‌گردد، زیرا در این شرایط منابع بانک‌ها قفل شده و بخش عظیمی از منابع در سرمایه‌گذاری‌های غیرمولد مانند سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات بلوکه شده است.

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده پولی و بانکی در گفت‌وگو با ایلنا، افزود: با توجه به این‌که درجه نقدشوندگی منابع بانک‌ها کم شده است بانک‌ها دچار کمبود منابع شده‌اند، لذا شرایط ایجاب می‌کند از کانال‌های دیگری سپرده‌ها را جذب کنند.

ارباب افضلی تصریح کرد: عمده برداشت‌‌ها از منابع بانک مرکزی و قرض‌گرفتن از بازار بین بانکی است که در صورتی که این اضافه برداشت‌‌ها از یک سقفی بیش‌تر شود و از حد مجاز فراتر رود حساب این بانک‌ها قرمز خواهد شد و باید جریمه پرداخت کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر در بازار بین بانکی‌ زمانی‌ نرخ‌‌ها به حدی بالا رفته بود که باعث مداخله از سوی بانک مرکزی شد و پس از این مداخله نرخ سود بازار بین بانکی نیز کاهش یافت.

ارباب افضلی گفت: در آن شرایط قرض‌ گرفتن بانک‌ها از بازار بین بانکی توجیه داشت و نرخ‌‌ها به حدود ۱۷ و ۱۸ درصد رسیده بود و لازم نبود که بانک‌ها با نرخ‌های ۲۰ تا ۲۵ درصدی از مردم جذب سپرده کنند.

وی تصریح کرد: بنابراین با توافقی که صورت گرفت در چند مرحله نرخ‌‌ها کاهش یافت و بانک‌ها نیز از آن تمکین کردند. البته همان زمان نیز بسیاری‌ از کارشناسان معتقد بودند که این توافق پایدار نخواهد ماند و بانک‌ها همچنان با انسداد منابع مالی مواجه هستند و نمی‌توانند مشکل مربوط به معوقات خود را حل کنند.

ارباب افضلی خاطرنشان کرد: ضمن آن که منابع موجود در بازار بین بانکی با توجه نرخ سود به ۱۷ تا ۱۸ درصد کافی نبود. بسیاری از بانک‌ها خواستار بر هم زدن بازی بودند و معتقد بودند که بانک مرکزی نمی‌تواند نرخ‌ها را در این حد نگهدارد.

وی افزود: برای سپرده‌های درشت با چانه زنی نرخ‌‌ها شکسته می‌شد و با رساندن نرخ سود به حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد، سپرده‌گذاران را از خروج پول‌شان، منصرف می‌کردند.

این کارشناس بانکی‌ در پژوهشکده پولی و بانکی افزود: با توجه به این که قرض گرفتن مجدد هم برای این بانک‌ها کار سختی است در نتیجه این موضوع روندی افزایشی یافته و سود بازار بین بانکی نیز رشد کرده است. بنابراین نرخ سود سپرده‌ها بالاتر رفته است.

 

وی گفت: در آستانه سال جدید بانک‌ها به دنبال جبران کسری منابع خود هستند و به نحوی باید این کسری را جبران کنند. باز شدن نماد بانک‌ها و اجرای استانداردهای IFRS زیان‌ بالایی را در صورت‌های مالی بانک‌ها به ثبت رسانده است و این زیان‌ها باعث شده تا پیشنهادات جذاب‌تری از سوی بانک‌ها به مشتریان برای سپرده‌گذاری ارایه شود و عملاً در حال افزایش نرخ سود هستیم.