قانون جنجالی لغو می‌شود؟

اجرای قانون حجاب؛ شاید وقتی دیگر

مرضیه نیکخواه- ۲۳ آذر قرار بود یکی از جنجالی‌‌ترین قانون‌های تاریخ کشور به مرحله اجرا دربیاید؛ قانون حجاب و عفاف. این در حالی است که کشورمان در حساس‌‌ترین روزهای خود قرار دارد و اجرای قانون جنجالی می‌تواند تبعات بسیاری را برای کشورمان به همراه داشته باشد. قانون عفاف و حجاب بعد از رخدادهای ناشی از […]

مرضیه نیکخواه- ۲۳ آذر قرار بود یکی از جنجالی‌‌ترین قانون‌های تاریخ کشور به مرحله اجرا دربیاید؛ قانون حجاب و عفاف. این در حالی است که کشورمان در حساس‌‌ترین روزهای خود قرار دارد و اجرای قانون جنجالی می‌تواند تبعات بسیاری را برای کشورمان به همراه داشته باشد. قانون عفاف و حجاب بعد از رخدادهای ناشی از مرگ مهسا امینی در دستور کار سران قوا قرار گرفت، قوه‌قضاییه و مجلس هر کدام به صورت جداگانه طرح را آماد کردند تا با تصویب در مجلس آن را به قانون تبدیل کنند. لایحه پیشنهادی در مورد عفاف و حجاب، نهم اردیبهشت ۱۴۰۲ از سوی قوه‌قضاییه به دولت سیزدهم ارسال شد، دولت وقت هم بیست‌وهفتم همان ماه این لایحه را تصویب و با قید دوفوریت برای تصویب و تبدیل به قانون به مجلس شورای اسلامی ارسال کرد. نمایندگان مجلس یازدهم دوفوریت این لایحه را رد کردند اما ۲۳ خرداد همان سال نمایندگان با ۱۸۵ رأی موافق، ۳۰ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع به یک‌فوریت آن رأی مثبت دادند. پنج روز بعد در تاریخ ۲۸ خرداد ماه کلیات لایحه دولت در کمیسیون قضایی مجلس با اصلاحاتی تصویب شد. دو ماه پس از آن نیز مجلس با استناد به اصل۸۵ قانون اساسی برای بررسی این لایحه کمیسیون ویژه تشکیل داد، مجلس در ۲۹ شهریور سال ۱۴۰۲ این لایحه را برای اجرای آزمایشی سه‌ساله تصویب و به شورای‌نگهبان ارسال کرد. محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس اولین نفری بود که در نشستی که با اهالی رسانه در سالروز مجلس داشت از ابلاغ قانون عفاف و حجاب در تاریخ ۲۳ آذرماه خبر داد. رئیس مجلس، البته روز دانشجو و در جریان سخنرانی که داشت سیگنال اصلاح را به دولت فرستاده و گفته بود؛ «اخیراً رئیس‌جمهور و معاون حقوقی ایشان درباره قانون عفاف و حجاب بیان داشتند که ابهاماتی درباره اجرای آن وجود دارد و نکات و اشکالاتی دارد. در این خصوص مسیر روشن است، دولت می‌تواند نکات مدنظر را در قالب لایحه‌ای به مجلس دهد منتهی تا وقتی قانون وجود دارد، باید به آن عمل کرد.

اختلاف دولت و مجلس بر سر اجرای قانون حجاب

در حالی که معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، خواستار لغو ابلاغ قانون حجاب شده است؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، تأکید کرد که قانون حجاب باید حداقل شش‌ماه اجرا و سپس اصلاح شود. امروز شهرام دبیری؛ معاون پارلمانی رئیس‌جمهور، در رابطه با آخرین وضعیت قانون عفاف و حجاب، اعلام کرد که ما درخواست کردیم فعلاً این قانون ابلاغ نشود و یک لایحه اصلاحی به مجلس ارسال می‌کنیم تا این موضوع فعلاً متوقف شود و سپس بررسی‌های بیشتر را انجام دهیم. در حال آماده کردن لایحه اصلاحی قانون عفاف و حجاب برای ارسال به مجلس هستیم. در همین راستا، امیرحسین بانکی‌پور؛ عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز، گفت: لایحه عفاف و حجاب در شورای نگهبان تأیید و به قانون تبدیل شده و دولت اگر لایحه اصلاحی هم قرار باشد بدهد، باید شش ماه پس از اجرای قانون باشد. سیدعلی یزدی‌خواه؛ نائب‌رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس نیز، درباره قانون عفاف و حجاب که طبق گفته محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی قرار بود در ۲۳ آذر ابلاغ شود، گفت: تا آنجایی که ما اطلاع داریم ابلاغ قانون عفاف و حجاب به تعویق نیفتاده است و به‌زودی ابلاغ می‌شود. البته به نظر ما باید تا ۲۳ آذر ابلاغ می‌شد، اما شاید در این چند روز به‌دلیل تعطیلات و بحث‌های مربوط به بودجه سرشان شلوغ بوده و به همین دلایل ابلاغ نشده، اما ما در مجلس به‌‎دنبال این هستیم که این قانون در آذر ابلاغ شود. لذا در روز‌های آتی ابلاغ می‌شود.