رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس عنوان کرد

موفقیت طرح هاو پروژه ها با مشارکت بخش های پژوهشی و اجرایی محقق میشود

محمد قره‌داغلی – رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه امروز در اغلب امور شاهد مدیریت کشور به شیوه آزمون و خطا هستیم، کمبود مدیران متخصص در اداره امور کشور را به‌عنوان یکی از عواملی برشمرد که سبب شده پژوهش و فناوری در کشور از تأثیرگذاری لازم برخوردار نباشد. به گزارش مناقصه‌مزایده، بابک […]

محمد قره‌داغلی – رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه امروز در اغلب امور شاهد مدیریت کشور به شیوه آزمون و خطا هستیم، کمبود مدیران متخصص در اداره امور کشور را به‌عنوان یکی از عواملی برشمرد که سبب شده پژوهش و فناوری در کشور از تأثیرگذاری لازم برخوردار نباشد. به گزارش مناقصه‌مزایده، بابک نگاهداری؛ در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی وزارت راه‌‌وشهرسازی، با بیان اینکه سازوکار نهادینه برای تربیت مدیران ارشد در کشور وجود نداشته یا کمتر وجود دارد، خاطرنشان کرد: در جهان، کارکرد احزاب، تربیت افراد برای آینده است اما در کشورمان حزب‌‌ها به صورت دایمی و نهادینه فعالیت نمی‌کنند، لذا شاهدیم افرادی در احزاب به فعالیت می‌پردازند که بیشتر به درد «کسب قدرت» می‌خورند و نه «اداره قدرت» و به همین دلیل شاهد مدیریت در کشور به شیوه آزمون و خطا هستیم. نگاهداری؛ در بیان دیگر موانع عدم تأثیرگذاری لازم پژوهش و فناوری در کشور، گفت: حضور یک سری افراد بروکرات سنتی در سازمان‌ها و نهاد‌ها سبب شده که آنان همچنان با تجاربی که از گذشته کسب کرده‌اند و رویه‌هایی که آموخته‌اند به اداره امور بپردازند؛ بر این اساس کمتر به فکر نوآوری و ارائه راه‌حل‌های علمی هستند. رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس، مانع سوم را تعارض منافع برشمرد که سبب می‌شود نتایج تحقیقات و پژوهش‌‌ها کنار گذاشته شود. وی توضیح داد: امروز با پدیده «تسخیر دولت» مواجهیم؛ به‌گونه‌ای که حامیان ثروت وقتی روابط‌شان با قدرت شفاف و روشن نباشد به اعمال نفوذ می‌پردازند و سمت و سوی تصمیم‌گیری‌‌ها را به منافع خود هدایت می‌کنند. نگاهداری؛ خواستار مسئله‌محور شدن پژوهش‌‌ها در کشور شد و خاطرنشان کرد: شرف و بزرگی پژوهش به نفع و نشر آن است، به‌گونه‌ای که مسئله‌ای از مسائل کشور حل و ذائقه مردم از نتایج آن شیرین شود. همچنین شرافت یک پژوهشگر در استقلال کارشناسی و اخلاق حرفه‌ای است تا در مقابل اصحاب زر و زور سر خم نکند. وی علم، پژوهش و فناوری را پیشران اقتصاد برشمرد و گفت: پیشران تحولات تا سال ۲۰۵۰ به‌طور حتم علم، پژوهش و فناوری خواهد بود و شرایط جهانی برای نقش آفرینی پژوهشگران بیش از پیش مهیاست. نگاهداری؛ تصریح کرد: بر این اساس در جهان امروز توجه به فناوری و پژوهش یک الزام است و باید برای حل مسائل پیچیده حتی در حوزه حکمرانی به پژوهش علم و فناوری متکی باشیم.

ضرورت راه‌اندازی نظام جامع مبتنی بر رویکرد پژوهشی در حل مسائل کشور

در ادامه، غزال راهب؛ سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، بر داشتن نگاه علمی و تفصیلی به پژوهش به منظور حل مسائل کشور، بازاندیشی در تعریف مسئله و راه‌اندازی نظام جامع و یکپارچه مبتنی بر رویکرد پژوهش و مسئله‌محور برای حل مسائل کشور، تأکید کرد. این مقام مسئول، در بیان بخشی از اهداف مرکز، گفت: ارتقای کیفیت زندگی در سکونتگاه‌های شهری و روستایی، کمک به توسعه عدالت در سکونت، زیست و حمل‌ونقل، حفاظت از محیط‌زیست و توسعه پایدار عمران شهری و روستایی و توسعه صنعتی‌سازی و فناوری‌های نوین در تمامی حوزه‌ها بخشی از اهداف مرکز است. راهب؛ انجام مطالعات و پژوهش‌های کاربردی در حوزه‌های مسکن و شهرسازی، تهیه مقررات، ضوابط، دستورالعمل‌‌ها و استاندارد‌ها در حوزه ساختمان و مسکن، صنعت حمل‌ونقل و شهرسازی، کنترل و نگاهداری شبکه شتاب‌نگاری، صدور گواهینامه و تأییدیه‌های فنی، آموزش و ترویج دستاوردهای مرکز را بخشی از مأموریت‌‌ها دانست که برنامه‌ها و سیاست‌‌ها بر آن مبنا در حال تدوین و انجام است. راهب؛ بخشی از فعالیت‌های در دست انجام مرکز را تشریح کرد و گفت: توسعه شبکه شتاب‌نگاری، کاهش ریسک و ارتقای تاب‌آوری، تعیین حریم گسل‌ها، راه‌اندازی پاسخ سریع و ارزیابی ایمنی ساختمان‌های مهم در برابر مخاطرات و ارزیابی خطر فرونشست در کشور از مهم‌‌ترین اقدامات در حال انجام مرکز تحقیقات است.

موفقیت طرح‌‌ها و پروژه‌ها با مشارکت بخش‌های پژوهشی و اجرایی محقق می‌شود

در پایان، جبارعلی ذاکری؛ مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه موفقیت طرح‌‌ها و پروژه‌ها با مشارکت و هم‌افزایی بخش‌های پژوهشی و اجرایی محقق می‌شود با تأکید بر نقش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به‌عنوان مرجع تخصصی و جایگاهش در تدوین ضوابط و مقررات، خواستار تقویت نقش مرکز در دیگر بخش‌های حمل‌ونقل از جمله راه و راه‌آهن شد. مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه گرچه موضوع انتقال فناوری سال‌‌ها در کشور مطرح بوده، اما در این زمینه عملکرد خوبی نداشته‌ایم، گفت: در سال‌های گذشته، موضوع توان تولید داخل در خرید لکوموتیو‌ها از خارج مطرح می‌شد، اما به خوبی این مهم محقق نشد و آثار آن را امروز در «از رده خارج شدن» بخش زیادی از لکوموتیو‌ها شاهد هستیم. معاون وزیر راه‌وشهرسازی با اشاره به شکل‌گیری مراکز علمی تحقیقاتی مراکز رشد و دانش‌بنیان در دانشگاه‌ها گفت: این‌‌ها مقدمه و شکل‌گیری دانشگاه‌های جامعه محور در کشور است. ذاکری؛ با تأکید بر اینکه امروز شاهد شکل‌گیری مراکز پیش رشد، رشد، نوآوری و فناوری در ۱۴ دانشگاه برتر کشور هستیم تصریح کرد: باید بتوانیم از ظرفیت مرکز تحقیقاتی در راستای تحقق اهداف و مأموریت‌های وزارت راه‌وشهرسازی بهره‌گیری کنیم. ذاکری؛ تصریح کرد: امروز حل مسائلی همچون ناترازی انرژی، انتقال فناوری، صنعتی‌سازی ساختمان و… با مشارکت و هم افزایی دستگاه‌ها با مراکز تحقیقاتی یک الزام است. معاون وزیر راه‌وشهرسازی، در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: با توجه به شرایط روز و ضرورت اجرای طرح نهضت ملی مسکن، نقش‌آفرینی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در عملیاتی شدن تعهدات دولت و صنعتی‌سازی ساختمان حائزاهمیت است که باید این نقش تقویت شود. وی مشارکت و هم‌افزایی بخش‌های پژوهشی و بخش‌های اجرایی را ملاک موفقیت طرح‌‌ها و پروژه‌های در دست اجرا برشمرد.