هانیه قنادزاده- بهرغم تمامی تلاشها(!!) قیمتها در کشورمان روزانه افزایش مییابد. گرانی خیلی وقت است که تبدیل به عادت شده اما همین عادت بد روزانه، بسیاری را روانه خط فقر میکند. شاید زیباترین تعریف از خط فقر این باشد: پیدا کردن حداقلی برای زندگی! در کشورمان بنابر آمارها بیش از ۳۰ درصد جمعیت در خط […]
هانیه قنادزاده- بهرغم تمامی تلاشها(!!) قیمتها در کشورمان روزانه افزایش مییابد. گرانی خیلی وقت است که تبدیل به عادت شده اما همین عادت بد روزانه، بسیاری را روانه خط فقر میکند. شاید زیباترین تعریف از خط فقر این باشد: پیدا کردن حداقلی برای زندگی! در کشورمان بنابر آمارها بیش از ۳۰ درصد جمعیت در خط فقر یا زیر خط فقر زندگی میکنند. عدد برآوردی خط فقر برای یک خانوار ۳ نفره در شهر تهران در سال ۱۴۰۳ براساس آخرین محاسبات انجامشده، حدود ۲۰ میلیون تومان اعلام شده است؛ در حالی که حداقل دستمزد در سالجاری چیزی کمتر از ۱۰ میلیون تومان است. در سالهای اخیر، بحث خط فقر در ایران به یکی از چالشهای اساسی و بحثبرانگیز در میان کارشناسان اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده است. این خط، معیاری برای سنجش حداقل درآمد لازم برای تأمین نیازهای اساسی یک خانواده است. با توجه به افزایش تورم و بالا رفتن قیمت کالاهای اساسی، بسیاری از خانوادهها به زیر این خط رانده شدهاند و بحران فقر به یکی از بزرگترین معضلات اجتماعی کشور تبدیل شده است. اما آن چیزی که باعث هُل دادن جامعه به خط فقر میشود، افزایش روزانه قیمتهاست. مردم اغلب کارگر و کارمند هستند و حقوق و دستمزد ثابت دریافت میکنند، از اینرو، در پی افزایش قیمتها، حقوق و دستمزد آنان افزایشی ندارد، این در حالی است که هزینههای معیشت آنها زیاد و به همان نسبت از قدرت خرید آنان کاسته میشود. از اینرو، میزان خرید کارگران و کارمندان کمتر و کمتر خواهد شد و این مسئله دامن تولید و واردات را هم خواهد گرفت و اندازه بازار کالاهای تولیدی و وارداتی به علت کاهش تقاضا کوچک خواهد شد.
گرانی در مسیر بازار است
از سوی دیگر بررسیها نشان میدهد، روند رشد نقدینگی در نیمه اول امسال بعد از چهار سال مجدداً صعودی شده است. همچنین روند رشد پول در سالجاری نسبت به سال گذشته افزایشی بوده که نشان از نااطمینانیهای گسترده در اقتصاد ایران است. آخرین آمارهای نقدینگی که مربوط به نیمه اول سالجاری است، نشان از آن دارد که در این مدت روند رشد نقطه به نقطه نقدینگی صعودی بوده است. بهطوری که رشد نقطه به نقطه نقدینگی که در فروردین امسال ۲۴٫۱ درصد ثبت شده در شهریورماه به ۲۷٫۸ درصد رسیده است. به گزارش اکو ایران، البته رشد متغیر تورمساز در شهریورماه نسبت به مرداد کاهشی و ۰٫۶ واحد درصد کمتر شده است.
گوشت تنظیم بازاری گران شد
یک بسته گوشت سه کیلویی که تا هفته گذشته ۸۱۰ هزار تومان بود، اکنون با قیمت بیش از یک میلیون تومان به دست مصرفکننده رسید. یکی از کارشناسان پروتئینی، با اشاره به واگذاری گوشت وارداتی توسط دولت به چند شرکت خصوصی بستهبندی، گفته که گوشت گران نشده اما بهدلیل بستهبندی قیمت گوشت در هر کیلو بین ۵۰ تا ۸۰ هزار تومان گران شده است. از سوی دیگر دولت پس از اجرای سیاست ارزی و بازی با نرخ دلار بر سر خود میزند که دیگر نمیتواند یارانه سوخت و نان و بنزین و برق و گاز را تأمین کند و دچار ناترازی شده است، اما این ناترازی در واقع یک ناترازی خودساخته است! در ماجرای حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ هزار تومانی که قرار بود مابهالتفاوت آن در حوزههای دارو، مواد غذایی و… به دهکهای پایین برگردد، شاهد همین اظهارنظرهای مقامات اقتصادی درباره رانت گسترده ایجاد شده برای ثروتمندان از مسیر توزیع ارز دولتی در میان آنان بودیم.
دیدگاه بسته شده است.