لزوم جهت‌دهی منابع دولت

آب، برق و گاز؛ چالش‌های اساسی سال‌های آتی کشور

مهدی یاوری- به‌رغم تمامی تلاش‌ها (!!) همچنان مشکل برق و گاز در کشورمان وجود دارد. هنوز وقتی پریز برق بسیاری از خانه‌ها فشار داده می‌شود، اتفاقی نمی‌افتد؛ هنوز برق بسیاری از واحدهای تولیدی قطع شده و خسارات میلیارد دلاری به صنعت وارد شده است؛ و تازه هنوز زمستان نیامده! مشکل بی‌برقی جدی است و یکی […]

مهدی یاوری- به‌رغم تمامی تلاش‌ها (!!) همچنان مشکل برق و گاز در کشورمان وجود دارد. هنوز وقتی پریز برق بسیاری از خانه‌ها فشار داده می‌شود، اتفاقی نمی‌افتد؛ هنوز برق بسیاری از واحدهای تولیدی قطع شده و خسارات میلیارد دلاری به صنعت وارد شده است؛ و تازه هنوز زمستان نیامده! مشکل بی‌برقی جدی است و یکی از مشکلات اصلی نیروگاه‌های برق نیز، کمبود گاز برای تولید برق است. داستان وقتی تأسف‌بارتر می‌شود که بدانیم یکی از شرکت‌ها، سوخت مورد نیاز نیروگاه‌ها را هم در بورس کالا فروخت! این‌گونه بود که سرمای سخت گریبان دولت تازه‌آمده را هم گرفت! معضل ناترازی برق و گاز البته مربوط به این دولت نیست و کم‌کاری‌های متعدد دولت‌های قبل در شکل‌گیری وضعیتی که الان دچارش هستیم کاملاً مشهود است. مثلاً وقتِ دولت قبل به جای اهتمام برای کم کردن ناترازی‌ها به بازی‌های سیاسی گذشت. به‌طور مثال اوجی؛ وزیر نفت دولت قبل، بعد از مناقشه اروپا با روسیه بر سر جنگ اوکراین، اروپا را تهدید به زمستان سخت کرد! اما همان سال؛ سالی بود که ناترازی گاز یقه کشورمان را هم گرفت و وقتی خبرنگاران دوباره از اوجی؛ پرسیدند که جریان چیست، او گفت که ما هم در خانه لباس گرم‌تر می‌پوشیم! کمبود آب نیز یکی دیگر از معضلات اساسی کشور است که ناترازی در آن بیداد می‌کند. کشورمان در منطقه‌ای تقریباً نیمه‌خشک قرار دارد که اگر نتواند آب‌های ناشی از باران و برف را ذخیره کند در طول سال به مشکل برمی‌خورد. طی سال‌های گذشته کمبود آب، تیتر اول بسیاری از روزنامه‌های اقتصادی کشور بود. مخصوصاً در منطقه محروم و عزیز سیستان و بلوچستان! همچنان چشم میلیون‌ها ایرانی به دنبال این است که آیا کانال آبی دریای عمان به خزر راه‌اندازی می‌شود یا خیر؟

لزوم جهت‌دهی منابع دولت

دولت در شرایط کنونی وظیفه بسیار خطیری برعهده دارد زیرا از یکسو با آمدن ترامپ و گروهش باید به جنگ تحریم‌ها برود و از سوی دیگر جواب تندروی‌های داخلی را برای آرام کردن فضا پاسخگو باشد. به هر شکل آب، برق و گاز؛ چالش‌های اساسی سال‌های آتی کشور هستند؛ چالش‌های امنیتی که می‌توانند بحران‌زا شوند. دولت باید بدون توجه به فشارهای داخلی به اکثریت فکر کرده و با گفتگو با غرب و آمریکا مجدد زمینه تفاهم را برقرار کند. بی‌شک رفع تحریم‌ها و سرازیر شدن سرمایه‌های خارجی، می‌تواند به مثابه گذراندن ره صدساله در یک شب باشد. از سوی دیگر دولت باید همزمان در داخل هم اقداماتی را به مرحله انجام برساند. مثلاً بدون شک حذف قیمت‌‌‌گذاری دستوری به‌منظور تحریک تولید برق و تأمین امنیت حقوق مالکیت برای تولیدکنندگان برق از طریق حرکت به سمت انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر غیرآبی یکی از بهترین روش‌های پاسخ به چالش برق است. در زمینه تأمین آب نیز، دولت باید پروژه کانال آبی دریای خزر به عمان را به مرحله اجر درآورد تا مشکل بی‌آبی در بسیاری از استان‌های کشور کاهش اساسی یابد. استان‌هایی که به خاطر بی‌آبی، سالانه شاهد مهاجرت‌های عظیم به سایر نقاط کشور خصوصاً پایتخت هستند. در زمینه گاز نیز با توجه به اینکه کشورمان یکی از بزرگ‌ترین دارندگان گاز در جهان محسوب می‌شود، باید شرایط سرمایه‌گذاری مطلوب داخلی و خارجی فراهم گردد بلکه، گره کور آب، برق و گاز کشور برای مدت‌های طولانی باز شود.