صادرات گاز ایران ۳ برابر می‌شود

صادرات گاز ایران ۳ برابر می‌شود با بهره‌برداری از فازهای جدید پارس‌جنوبی و ثبت رکوردهای جدید افزایش تولید گاز، ایران مذاکراتی برای امضای قرارداد صادرات روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز با کشورهای همسایه را در دستور کار قرارداده است. به گزارش فارس، همزمان با ورود به پنجاهمین روز از توقف واردات گاز طبیعی از ترکمنستان، […]

صادرات گاز ایران ۳ برابر می‌شود

با بهره‌برداری از فازهای جدید پارس‌جنوبی و ثبت رکوردهای جدید افزایش تولید گاز، ایران مذاکراتی برای امضای قرارداد صادرات روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز با کشورهای همسایه را در دستور کار قرارداده است.

به گزارش فارس، همزمان با ورود به پنجاهمین روز از توقف واردات گاز طبیعی از ترکمنستان، شمارش معکوس خودکفایی کامل ایران از واردات گاز آغاز شده است.

در شرایط فعلی هر چند ایران با در اختیار داشتن حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب عنوان بزرگ‌ترین دارنده ذخایر گاز طبیعی جهان را یدک می‌کشد، اما سهم کشور از تجارت جهانی گاز حتی یک درصد هم نیست و در طول سال‌های گذشته همواره تراز تجارت گاز کشور شامل مجموع واردات و صادرات گاز منفی بوده است.

از سوی دیگر ترکمنستان هم همواره در طول یک دهه گذشته تاکنون از منفی بودن تراز تولید و مصرف گاز طبیعی به ویژه در فصول سرد سال استفاده کرده و به دلایل مختلف اقدام به کاهش و حتی توقف صادرات گاز به ایران کرده است.

با این وجود به نظر می‌رسد که با بهره‌برداری از ۵ فاز جدید شامل فازهای ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ و ۲۱ پارس‌جنوبی و افزایش ۱۵۰ میلیون مترمکعب ظرفیت تولید گاز طبیعی کشور عملاً امکان خودکفایی کامل از واردات گاز فراهم شود و حتی ایران به جمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی جهان و منطقه خاورمیانه بپیوندد.

به عبارت ساده‌تر، همزمان با ساخت و تکمیل خطوط لوله جدید انتقال گاز، ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران هم با بهره‌برداری از فازهای جدید پارس‌جنوبی در حال افزایش بوده به‌طوری‌که هم‌اکنون به‌طور متوسط روزانه حدود ۵۰۰ میلیون مترمکعب گاز از این میدان مشترک با قطر برداشت می‌شود.

از سوی دیگر پیش‌بینی می‌شود با بهره‌برداری رسمی از ۵ فاز نیمه‌تمام و در حال ساخت شامل ۱۷ تا ۲۱ پارس‌جنوبی، تا پایان امسال و یا اواسط فروردین‌ماه ۱۳۹۶، ظرفیت تولید گاز ایران در پارس‌جنوبی با ثبت یک رکورد جدید از محدوده ۵۷۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کند.

این افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی چندین دستاورد‌ اقتصادی برای کشور به همراه دارد، افزایش خوراک اتان مورد نیاز صنایع پتروشیمی و پیش‌بینی تکمیل زنجیره‌های ارزش در بین پتروشیمی‌ها، افزایش تزریق گاز به مخازن پا به سن گذاشته نفت کشور و افزایش ضریب بازیافت از مخازن نفتی، افزایش سهم گاز طبیعی در سبد سوخت نیروگاه‌ها و عملاً امکان صادرات فرآورده‌های نفتی و در نهایت بسترسازی به منظور صادرات گاز به کشورهای همسایه را می‌توان از مهم‌ترین مزیت‌های توسعه پارس‌جنوبی اعلام کرد.

در شرایط فعلی با توجه به افزایش ظرفیت تولید گاز داخلی، ایران مذاکرات متعددی را با کشورهای همسایه به منظور نهایی کردن قراردادهای فروش و صادرات گاز طبیعی را آغاز کرده که در صورت تحقق این برنامه‌ها ایران به عضویت باشگاه کشورهای صادرکننده گاز طبیعی جهان می‌پیوندد.

در حال حاضر ترکیه تنها مشتری گاز طبیعی ایران بوده و باید از کشورهای عراق، عمان، کویت، افغانستان، پاکستان، هند و حتی چین به عنوان مشتریان و بازارهای نوظهور گاز ایران نام برد.

هم‌اکنون ایران مذاکراتی با عمان برای صادرات روزانه تا سقف ۳۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی (صادرات سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب)، با ترکیه برای افزایش ۵ میلیون مترمکعبی صادرات روزانه گاز، با پاکستان به منظور نهایی کردن قرارداد فروش روزانه ۲۱٫۵ میلیون مترمکعب گاز، عراق برای صادرات گاز از مسیر کرمانشاه تا سقف ۲۵ میلیون مترمکعب در روز و از مسیر خرمشهر بین۲۰ تا ۲۵ میلیون مترمکعب در روز را آغاز کرده است.

علاوه بر این باید از افغانستان، امارات متحده عربی و هند هم به عنوان مشتریان آینده گاز طبیعی کشور نام برد، ضمن آن‌که برخی از کشورهای اروپایی همچون یونان هم گفت‌و‌گوهایی را با ایران برای واردات گاز طبیعی از دو مسیر خط لوله و یا LNG آغاز کرده است.

در مجموع پیش‌بینی می‌شود اگر ایران صرفاً با کشورهای همسایه خود قراردادهای فروش گاز امضا کند حجم صادرات گاز ایران در یک دوره کوتاه‌مدت با افزایشی حدود ۳ برابری نسبت به وضع فعلی از مرز ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کند.