رئیس کل بانک‌مرکزی

نرخ بازار ارز تجاری، نرخ غالب می‌شود

گروه بازارسرمایه ـ رئیس کل بانک‌مرکزی، وضعیت ذخایر ارزی و طلای کشور را مناسب دانست. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از بانک‌مرکزی، محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی، آخرین وضعیت سیاست‌های ارزی کشور و اقدامات جدید بانک‌مرکزی برای تنظیم بازار ارز را تشریح کرد. فرزین؛ به اقدامات بانک‌مرکزی از دو سال قبل اشاره کرد و گفت: […]

گروه بازارسرمایه ـ رئیس کل بانک‌مرکزی، وضعیت ذخایر ارزی و طلای کشور را مناسب دانست. به گزارش مناقصه‌مزایده به نقل از بانک‌مرکزی، محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی، آخرین وضعیت سیاست‌های ارزی کشور و اقدامات جدید بانک‌مرکزی برای تنظیم بازار ارز را تشریح کرد. فرزین؛ به اقدامات بانک‌مرکزی از دو سال قبل اشاره کرد و گفت: ما در بانک‌مرکزی از دو سال پیش به‌طور جدی سیاست‌های جدیدی را درخصوص تأمین ارز کشور اتخاذ کردیم. در این زمینه، مرکز مبادله ارزی را راه‌اندازی کردیم تا بخشی از نیاز‌های ارزی کشور از طریق سامانه نیما تأمین شود. در حالی که در گذشته نرخ ارز در این سامانه براساس نرخ‌گذاری بانک‌مرکزی تعیین می‌شد، قانون برنامه و سایر مقررات جدید تأکید داشتند که باید بازاری ایجاد کنیم که نرخ ارز در آن براساس عرضه و تقاضا شکل بگیرد. رئیس کل بانک‌مرکزی، ادامه داد: با توجه به نیاز به ایجاد چنین بازاری، ما از ابتدا در پی ایجاد یک بازار واقعی ارز بودیم. در گذشته، تنها یک بازار متشکل ارزی برای معاملات اسکناس داشتیم و هیچ‌گونه بازاری برای حواله ارز وجود نداشت. حجم معاملات حواله ارز در کشور تا پیش از این به‌صورت محدود و در حدود ۷۰ میلیون دلار در سال بود، در حالی که بازار اسکناس ارز رقمی بالغ بر دو تا سه میلیارد دلار داشت.

بانک‌مرکزی ایران پنجمین خریدار طلا در جهان

وی تأکید کرد: بانک‌مرکزی به مدت یک‌سال‌ونیم روی راه‌اندازی این بازار کار کرده است و در این زمینه طراحی سامانه‌ای برای ایجاد بازار حواله ارز صورت گرفت. این کار بسیار پیچیده بود، زیرا ما باید یک سیستم حراج و هم‌چنین یک سیستم جو‌رسازی مناسب برای انواع ارز‌‌ها مثل یوان، یورو و دلار طراحی می‌کردیم که با توجه به سیاست‌های تحریمی هزینه‌های مبادله متفاوتی دارند.

اولین بازار حواله در تاریخ کشور

فرزین؛ سپس به راه‌اندازی این بازار جدید اشاره کرد و گفت: پس از مدت‌‌ها تلاش، بازار ارز حواله به‌صورت رسمی راه‌اندازی شد. این بازار، اولین بازار ارز حواله در تاریخ کشور است و معاملات در آن به‌صورت حراج انجام می‌شود. در این بازار، شرکت‌ها می‌توانند ارز‌های خود را به‌صورت آزادانه مبادله کنند. او افزود: نرخ مبادله ارز در این بازار در چند ماه اخیر حدود ۵۸ تا ۶۱ هزار تومان برای هر دلار بود. روز شنبه گذشته، با انتشار اطلاعیه‌ای، تصمیم گرفتیم که نرخ ارز در سامانه نیما نیز مشابه بازار ارز حواله به‌صورت حراجی و براساس عرضه و تقاضا تعیین شود. نرخ اولیه در این بازار حدود ۵۹ هزار و ۶۰۰ تومان برای هر دلار بود و تا امروز به حدود ۶۱ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش یافته است. فرزین؛ همچنین به برخی چالش‌‌ها در فرآیند راه‌اندازی این بازار اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلاتی که با آن مواجه بودیم، تعطیلات رسمی در ابتدای هفته بود که باعث شد برخی از شرکت‌ها نتوانند ارز خود را عرضه کنند. با این حال، امروز وضعیت بهبود یافته و بسیاری از شرکت‌ها عرضه‌های خود را آغاز کرده‌اند. امیدواریم که در روز‌های آینده حجم معاملات افزایش یابد. رئیس کل بانک‌مرکزی، گفت: این تغییرات در واقع گامی بزرگ در جهت یکسان‌سازی نرخ ارز و شفاف‌سازی بازار ارز کشور است. از این پس، سامانه نیما که قبلاً وجود داشت به‌طور رسمی تحت بازار ارز توافقی فعالیت خواهد کرد و نرخ ارز به‌طور واقعی و براساس شرایط عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد. طبق قانون بازار ارز توافقی براساس حراج صورت می‌گیرد و به‌نظر ما هم نرخ همین حدود ۶۳ است.

عملیات روانی سنگین دشمن علیه سیاست‌های جدید ارزی

فرزین؛ ادامه داد: بلافاصله پس از آنکه روز پنجشنبه اطلاعیه مربوط به بازار ارز تجاری را منتشر کردیم، همان شب گزارشی مبنی بر رویت پهپاد‌های ایران در نیوجرسی آمریکا توسط سایت‌های خارجی با هدف ایجاد جنگ روانی منتشر شد. وی افزود: در روز جمعه نیز تهدید نظامی اسرائیل و ترامپ مطرح شد و شایعاتی نیز مبنی بر کاهش فروش نفت به چین در جامعه عنوان شد که تمامی این موارد دروغ است. بعد از انتشار اطلاعیه بانک‌مرکزی شاهد ایجاد این اخبار سیاسی علیه کشور بوده‌ایم. رئیس کل بانک‌مرکزی، ادامه داد: انتشار اخبار منفی باعث افزایش قیمت دلار در بازار غیررسمی شد و این نخستین‌بار نیست که این اتفاق می‌افتد، بلکه ما هر دفعه برای بازار برنامه‌ای داشتیم با همین فضاسازی‌‌ها مواجه شده‌ايم. فرزین؛ با بیان اینکه بانک‌مرکزی ایران امسال در میزان خرید طلا رتبه پنجم را در بین بانک‌های مرکزی دنیا کسب کرده است، گفت: ۲۰ درصد ذخایر ارزی کشور را به طلا تبدیل کرده‌ایم و در بانک‌مرکزی از آن نگهداری می‌کنیم. ما نسبت به آینده نگران نیستیم؛ چون تولید نفت روبه افزایش است؛ اما دشمنان قصد دارند با شایعاتی بازار ارز را به هم بریزند. وی افزود: ما در سال گذشته ۶۵ میلیارد دلار ارز تأمین کرده‌ایم و امسال هم تاکنون ۵۱ میلیارد دلار ارز تأمین شده است. طبق پیش‌بینی‌‌ها باید این عدد تا انتهای سال به ۷۰ میلیارد دلار برسد که ۶ درصد بالاتر از سال گذشته است. فرزین؛ بیان کرد: هم‌اکنون دشمنان در کشور شایعاتی ایجاد می‌کنند تا از آن منفعت ببرند؛ اما ذخایر ارزی کشور خوب است و بعد از تعطیلات پیش‌رو، عرضه ارز نیز افزایش پیدا می‌کند. وی افزود: روز گذشته ۲۲۰ میلیون دلار عرضه ارز داشته‌ایم؛ اما این مقدار بیشتر می‌شود و ما محدودیتی در زمینه ارز نداریم.

مزیت‌های بازار ارز تجاری

رئیس کل بانک‌مرکزی، با اشاره به مزایای بازار ارز تجاری تأکید کرد: مکانیزم بازار ارز تجاری به صورت حراج است و در آن جورسازی صورت می‌گیرد. همچنین این بازار از کوتاژ و خالی فروشی جلوگیری می‌کند؛ چون بانک‌ها کارگزار هستند. وی افزود: در این سامانه تسویه ریالی و ارزی از طریق دو بانک صورت می‌گیرد و قیمت گذاری دستوری نیست، بلکه به صورت توافقی است و نرخ این بازار به‌عنوان نرخ غالب شناخته می‌شود.

دستور رئیس‌جمهور درباره کالاهای اساسی

فرزین؛ اظهار کرد: طبق برآورد‌‌ها قرار است امسال ۱۵ میلیارد دلار ارز ۲۸ هزار ۵۰۰ تومانی به کالاهای اساسی و دارو اختصاص دهیم. از این میزان، ۱۱٫۵ میلیارد به کالا‌های کشاورزی و مواد غذایی و ۳٫۵ میلیارد دلار به دارو اختصاص پیدا می‌کند. وی افزود: حدود یک‌ماه‌ونیم قبل مطرح شد که به علت کسری بودجه مقدار ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کاهش یابد؛ اما به علت اینکه معیشت مردم برای رئیس‌جمهور مهم بود قرار شد تغییری در میزان ارز کالاهای اساسی و دارو رخ ندهد.

بهبود کفایت سرمایه شبکه بانکی با افزایش سرمایه

رئیس کل بانک‌مرکزی، درخصوص اصلاح نظام بانکی و اقدامات انجام‌شده، گفت: یکی از مشکلات جدی بانک‌های کشور، پایین بودن کفایت سرمایه است. طبق استاندارد‌های جهانی، هر بانک باید حداقل کفایت سرمایه هشت درصد داشته باشد؛ اما در سال گذشته برخی بانک‌ها کفایت سرمایه منفی۲ داشتند. به بیان ساده‌تر، به میزان تسهیلات اعطایی، سرمایه موردنیاز توسط سهامداران تأمین نشده است. به‌عنوان مثال، هر بانک باید برای ارائه پنج واحد تسهیلات، یک واحد سرمایه وارد کند؛ اما این اتفاق در برخی بانک‌ها رخ نداده است. فرزین؛ ادامه داد: بانک‌مرکزی بانک‌ها را ملزم به افزایش سرمایه کرده است. در سال‌جاری ۲۲۰ همت افزایش سرمایه برای بانک‌های مختلف ازجمله بانک ملی، بانک سپه، بانک پارسیان، بانک شهر و بانک ملت تصویب شده و این میزان مورد تأیید بانک‌مرکزی قرار گرفته است. هدف ما این است که این رقم به بیش از ۴۰۰ همت افزایش یابد. وی در تشریح اهمیت این اقدام، گفت: کل سرمایه نظام بانکی کشور اکنون ۵۱۸ همت است و در صورت تحقق این افزایش، سرمایه بانک‌ها تقریباً دو برابر خواهد شد. همچنین امیدواریم شاخص سرمایه منفی یک در سال‌جاری به دو تا سه درصد برسد و سال آینده این رقم به استاندارد هشت درصد نزدیک شود. این اقدام باعث افزایش توان وام‌دهی بانک‌ها می‌شود و از سوی دیگر، آثار تورمی آن نیز کاهش می‌یابد. این یک اقدام اساسی و مهم در تقویت نظام بانکی کشور است. وی افزود: تا این لحظه، سرمایه نظام بانکی ۴۳ درصد رشد داشته و امیدواریم این رقم به ۷۰ تا ۸۰ درصد و در نهایت ۱۰۰درصد افزایش یابد.

برنامه اصلاحی ویژه برای بانک آینده

رئیس کل بانک‌مرکزی، با اشاره به اینکه وضعیت بانک آینده که در افکار عمومی مطرح است، گفت: بانک آینده از موضوعات مهم جلسات بانک‌مرکزی بوده و برنامه اصلاح این بانک به‌طور جدی در دستور کار قرار دارد. در جلسه شورای مرکزی که امشب برگزار شد، به دلیل حجم بالای موضوعات به این مسئله نپرداختیم؛ اما هفته آینده جلسه ویژه‌ای برای بررسی اصلاحات بانک آینده برگزار خواهد شد. پس از تصویب برنامه در هیئت عالی، این اصلاحات به تأیید سران کشور خواهد رسید و آغاز خواهد شد. فرزین؛ تأکید کرد: برنامه اصلاح بانک آینده یک برنامه اساسی خواهد بود که تغییرات مهمی در شاخص کفایت سرمایه کل نظام بانکی ایجاد خواهد کرد. اثر بانک آینده بر کلیت نظام بانکی محاسبه و نهایی شده است و جزئیات آن از طریق تلویزیون به اطلاع مردم خواهد رسید.

شناسایی ۳۵۰۶ صندوق قرض‌الحسنه

رئیس کل بانک‌مرکزی، در ادامه به ساماندهی صندوق‌های قرض‌الحسنه اشاره کرد و گفت: صندوق‌های قرض‌الحسنه یکی از نهاد‌های مؤثر در تأمین مالی خرد هستند که با هزینه کم و بدون بروکراسی به مردم خدمات ارائه می‌دهند و از این‌رو بسیار مورد رضایت مردم هستند. البته در این میان تخلفاتی نیز وجود داشته که نیاز به ساماندهی دارد. وی افزود: در قانون برنامه، بانک‌مرکزی مکلف به تدوین آیین‌نامه جدید برای صندوق‌های قرض‌الحسنه شد. ما تاکنون ۳۵۰۶ صندوق قرض‌الحسنه را شناسایی کرده‌ایم که ۹۶ درصد آن‌ها صندوق‌های کوچک هستند. صندوق‌های کوچک به صندوق‌هایی گفته می‌شود که سرمایه آن‌ها زیر ۲۰۰ میلیون تومان است. در آیین‌نامه جدید، صندوق‌های خرد (با سرمایه تا ۱۰۰ میلیون تومان) و کوچک (تا ۲۰۰ میلیون تومان) از دریافت مجوز معاف شده‌اند. این صندوق‌‌ها صرفاً موظف هستند هر شش ماه تا یکسال یک گزارشی از فعالیت خود به بانک‌مرکزی ارائه دهند. فرزین؛ ادامه داد: تنها چهار درصد از صندوق‌‌ها که صندوق‌های متوسط و بزرگ هستند، تحت نظارت بانک‌مرکزی قرار می‌گیرند. صندوق‌های متوسط، سرمایه‌ای بالاتر از ۲٫۵ میلیارد تومان و صندوق‌های بزرگ سرمایه‌ای بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان دارند. این صندوق‌‌ها باید مجوز دریافت کنند، حسابرسی شوند و تحت نظارت سامانه‌ای قرار گیرند. وی افزود: آیین‌نامه جدید تدوین و صندوق‌‌ها شناسایی شده‌اند. جلسات متعددی نیز با مسئولان این صندوق‌‌ها برگزار شده است و به‌زودی این آیین‌نامه ابلاغ خواهد شد. رئیس کل بانک‌مرکزی، اظهار کرد: اگر این آیین‌نامه به‌خوبی اجرا شود، بانک‌مرکزی می‌تواند در آینده از طریق شبکه صندوق‌های قرض‌الحسنه، منابعی را به این صندوق‌‌ها اختصاص دهد تا بتوانند به‌راحتی و به‌صورت هدفمند خانوار‌‌ها را حمایت کنند.

۱۹۱ همت منابع مورد نیاز برای صفر شدن صف وام ازدواج و فرزند

فرزین؛ در ادامه، در پاسخ به پرسشی درباره آمار وام‌های قرض‌الحسنه، خبر داد: تسهیلات ازدواج از دغدغه‌های بانک‌مرکزی است و به آن توجه دارد و ما الان تقریباً ۲۳ درصد از کل تسهیلات را به خانوار پرداخت می‌کنیم؛ این سهم قبلاً ۱۳ درصد بوده است، بنابراین سهم خانوار‌‌ها از تسهیلات رو به افزایش است. یکی از دلایل این موضوع پرداخت وام فرزندآوری و ازدواج است. او گفت: تا ۲۶ آذر امسال ۱۶۴ همت وام ازدواج به ۴۹۰ هزار نفر پرداخت شده است که درصد تحقق آن براساس برنامه زمانی ۱۵۲ درصد است، یعنی بانک‌مرکزی ۵۲ درصد از برنامه جلو‌تر است، چون اگر طبق قانون می‌خواستیم جلو برویم این صف طولانی‌تر می‌شد. وی افزود: طبق قانون تا پایان سال باید ۲۰۰ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت کنیم و تا الان ۱۶۴ همت فقط وام ازدواج پرداخت کرده‌ایم. یعنی ما ۵۲ درصد از تکلیف جلو‌تر هستیم، چرا که بانک‌مرکزی ۵۰ همت از ذخیره قانونی بانک‌ها را کاهش داده و به بانک‌ها دستور داده است که وام ازدواج پرداخت کنند تا صف کوتاه شود. رئیس کل بانک‌مرکزی، تصریح کرد: تا کنون ۳۵ همت وام فرزندآوری به ۴۳۵ هزار نفر پرداخت شده است و درصد رشد وام فرزندآوری ۱۰۲ است و دو درصد از برنامه جلو‌تر هستیم. فرزین؛ بیان کرد: الان ۴۸۰ هزار نفر در صف وام ازدواج قرار دارند و همین حدود نیز در صف وام فرزندآوری هستند. برای این که تمام این وام‌‌ها را پاسخ دهیم به ۱۹۱ همت منابع نیاز داریم. وی افزود: فکر می‌کنم در بودجه مبلغ وام ازدواج را افزایش نداده‌اند و برای وام فرزندآوری و اشتغال ۳۵۰ همت پیش‌بینی شده است و آنچه که در قانون دیده شده است حتماً پرداخت خواهیم کرد. رئیس کل بانک‌مرکزی، عنوان کرد: بانک‌ها براساس منابع قرض‌الحسنه‌ای که دارند می‌توانند تسهیلات پرداخت کنند و درست است که بانک‌مرکزی ۵۰ همت ذخیره قانونی را کاهش داده است، اما باید حواسمان باشد وقتی که بانک‌مرکزی این اقدام را انجام می‌دهد، نرخ رشد نقدینگی افزایش می‌یابد. به هر حال ما حتماً قانون را اجرا خواهیم کرد و بانک‌مرکزی الان از قانون جلو‌تر است.

اتصال شبکه کارت‌های بانکی با همسایگان

فرزین؛ با اشاره به اتصال شبکه پرداخت ایران و روسیه گفت: ایران عضو بریکس است و با روسیه توافق کردیم که شبکه کارت‌های بانکی ایران به روسیه متصل شود. ما و روسیه به یک پیوند کامل رسیده‌ایم و بانک‌های دو کشور روابط کارگزاری باهم دارند و خودپردازهای دو کشور نیز به هم وصل هستند، در این زمینه پروژه‌هایی داریم که در حال پیشرفت هستند. رئیس کل بانک‌مرکزی، بیان کرد: ما تلاش کردیم شبکه کارتی ایران و ترکیه را به هم وصل کنیم و الان به این فکر هستیم که کارت‌های پرداخت را برای گردش گران ایرانی که به ترکیه می‌روند فراهم کنیم تا شبکه کارتی دو کشور متصل شود، اما تا الان این اقدام صورت نگرفته است. البته این موضوع وظیفه بخش خصوصی است نه بانک‌مرکزی، اما در تلاش هستیم تا این اقدام را انجام دهیم. در مورد عراق هم همین طور است، اما امیدوار هستیم در آینده بتوانیم موفقیت‌هایی به دست بیاوریم.

تسلط بر اجزای نقدینگی ضمن جلوگیری از انسداد پولی

فرزین؛ در مورد سیاست‌های پولی بانک‌مرکزی گفت: در سال گذشته هدف‌گذاری بانک‌مرکزی این بود که نرخ رشد نقدینگی را به ۲۵ درصد کاهش دهیم و خوشبختانه تا پایان سال به ۲۴.۳ درصد کاهش دادیم و توانستیم به هدف‌های تعیین شده دست یابیم. همچنین جلو رشد پول را گرفتیم، البته نباید زیاد جلو رشد پول را گرفت، چون ممکن است انسداد پولی ایجاد شود. وی افزود: امسال اعلام کردیم که نرخ رشد نقدینگی را در کانال ۲۵ درصد نگه خواهیم داشت، اما شش ماه است که به دلیل شوک‌های مختلف و غیر قابل پیش‌بینی که به وجود آمده، نرخ رشد نقدینگی محقق نشد، چون بخش‌هایی مشکل نقدینگی داشتند، بنابراین نقدینگی آن‌ها را فراهم کردیم به‌طوری که تا یک ماه پیش نرخ رشد نقدینگی به ۲۸٫۶ درصد رسید. البته بانک‌مرکزی مجدداً با عملیات بازار باز نرخ رشد نقدینگی را کاهش داد و امروز این رقم به ۲۸٫۱ درصد کاهش یافته است. رئیس کل بانک‌مرکزی، تصریح کرد: نرخ رشد پایه پولی معمولاً بالای ۴۰ درصد بود و الان این نرخ به ۲۰٫۴ کاهش یافته است، بنابراین بانک‌مرکزی بر پول مسلط شده و نگرانی در این زمینه ندارد، بلکه ما نگران هستیم که انسداد پولی به وجود نیاید، به همین دلیل برای این که صنعت دچار مشکل نشود، بسته ۲۵۰ همتی را پذیرفتیم تا به صنایع کمک کنیم که از این رقم، ۲۰۰ همت برای صنعت و ۵۰ همت برای کشاورزی است و برای صنعت نفت هم بسته‌های ریالی و ارزی تعریف کرده‌ایم. فرزین؛ که در برنامه گفتگوی ویژه خبری در صدا و سیما حضور یافته بود، در پایان تأکید کرد: امیدوار هستیم با کمک تجار و فعالان اقتصادی و بانک‌ها برنامه‌هایمان را به خوبی اجرا کنیم. بانک‌مرکزی نگران آینده نیست و امیدوار هستیم افرادی که فضای روانی جامعه را به هم می‌زنند و دایماً اضطراب در بازار به وجود می‌آورند به این موضوع توجه کنند که بانک‌مرکزی با اقتدار کامل سیاست‌های خود را و به‌خصوص سیاست‌های ارزی‌اش را پیش خواهد برد و در این زمینه هیچ جای نگرانی ندارد.