اجاره گذرنامه در فرودگاه‌ها برای سفیدشویی آیفون‌‌های قاچاق!

اخیراً ابهاماتی درخصوص تشدید سوء استفاده از گذرنامه‌های مسافری برای ثبت آیفون‌های وارداتی از طریق رویه مسافری مطرح شده است به‌طوری که گفته می‌شود برخی در خروجی فرودگاه‌ها حضور دارند و پس از خروج مسافر با مبالغ مختلف پیشنهاد اجاره‌گذرنامه می‌دهند. مهدی عبقری؛ عضو هیئت مؤسس انجمن موبایل ایران در گفتگو با تسنیم، در پاسخ […]

اخیراً ابهاماتی درخصوص تشدید سوء استفاده از گذرنامه‌های مسافری برای ثبت آیفون‌های وارداتی از طریق رویه مسافری مطرح شده است به‌طوری که گفته می‌شود برخی در خروجی فرودگاه‌ها حضور دارند و پس از خروج مسافر با مبالغ مختلف پیشنهاد اجاره‌گذرنامه می‌دهند. مهدی عبقری؛ عضو هیئت مؤسس انجمن موبایل ایران در گفتگو با تسنیم، در پاسخ به سؤالی درخصوص شرایطی که پس از آغاز واردات مسافری آِیفون به وجود آمده است؛ گفت: در حال‌حاضر واردات رسمی آیفون‌های مدل ۱۳ به بعد، به‌ویژه آیفون۱۶، به‌صورت تجاری آغاز نشده است. از اواخر آبان، گمرک اعلام کرد که هر مسافر می‌تواند براساس قانون، یک دستگاه گوشی را طی سال وارد کشور کند و ثبت نماید. اما این روند با مشکلاتی همراه است. وی افزود: در مواردی شاهد سوءاستفاده‌هایی از پاسپورت‌های مسافران برای ثبت گوشی‌های قاچاق هستیم. به نظر می‌رسد برخی دسترسی‌‌‌ها به سامانه‌های مرتبط وجود دارد که چنین شرایطی را فراهم می‌کند و به این ترتیب، پاسپورت‌‌‌ها خریداری شده و گوشی‌‌‌ها به‌صورت غیرقانونی ثبت می‌شوند. این موضوع به‌ویژه در سالن‌های گمرکی مشهود است، جایی که ظاهراً نظارت کافی بر ثبت اولیه وجود ندارد. محدودیت‌های وارداتی که در گذشته اعمال شده بود، سبب کاهش سوءاستفاده‌ها شده بود و این کار دیگر صرفه نداشت، اما اکنون با رفع این محدودیت‌ها، تخلفات دوباره اوج گرفته است. ما شاهد خرید پاسپورت‌‌‌ها در مبالغ مختلف برای ثبت گوشی‌‌‌ها هستیم که در نهایت به تشدید مشکلات و ایجاد تخلفات بیشتر منجر شده است. نکته مثبتی که در این بین وجود دارد این است که تاکنون امکان رجیستر تلفن‌های همراهی که پیش از این وارد کشور شده‌اند و ۱۰۰درصد قاچاق هستند فراهم نشده است.

عدم شفافیت در نحوه محاسبه حقوق ورودی

عبقری؛ با بیان اینکه روند فعلی برای محاسبه حقوق ورودی در وریه تجاری و مسافری چندان شفاف نیست، گفت: به نظر می‌رسد که قرار است محاسبه حقوق ورودی براساس یک روند پلکانی انجام می‌شود. به‌عنوان مثال، برای واردات گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار، نرخ پلکانی ۱۵ درصدی برای واردات تجاری و نرخ ۳۰ درصدی برای واردات تجاری گوشی‌های بالای ۱۰۰۰ دلار در نظر گرفته می‌شود، اما نحوه دقیق اجرای آن هنوز جای سؤال دارد. وی ادامه داد: در صورتی که واردات تجاری فعال شود، انتظار می‌رود نرخ‌‌‌ها و محاسبات تغییر کند، اما این روند همچنان با اشکالات زیادی مواجه است. مسائلی مانند محاسبات دوبرابری حقوق ورودی واردات مسافری و پله‌های متفاوت برای گوشی‌های بالای ۱۰۰۰ دلار هنوز شفاف نشده‌اند.

احتمال کم‌اظهاری ارزش آیفون در گمرک برای پرداخت حقوق ورودی کمتر

عبقری؛ در پاسخ به سؤالی در مورد نحوه محاسبه حقوق ورودی آیفون‌‌‌ها در رویه مسافری و تجاری نیز، گفت: این اولین بار است که روند پلکانی برای آیفون در نظر گرفته می‌شود و یکی از مسائلی که در این خصوص وجود دارد این است که ارزش کالا به‌خصوص در رویه مسافری کمتر از ارزش واقعی آن اظهار می‌شود. به‌عنوان نمونه قیمت یک گوشی آیفون که حدود ۱۰۸۰ دلار است را حدود ۹۰۰ دلار اعلام می‌کنند تا حقوق ورودی کمتری پرداخت کنند. این موضوع در رویه مسافری در حال‌حاضر توسط برخی انجام می‌شود ضمن اینکه در حوزه واردات تجاری نیز همچنان بازه ۱۰ درصدی برای اظهار بالاتر یا پایین‌تر قیمت تلفن‌های همراه وجود دارد. به این ترتیب افراد به‌طور قانونی می‌توانند آیفون‌هایی که قیمت آن‌‌ها در محدوده ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ دلار است را کمتر از ۱۰۰۰ دلار اظهار کنند تا مشمول تعرفه وارداتی کمتری شوند. در نتیجه این فرآیند خود دچار ابهام است.