تأمین مالی پروژه‌های عمرانی جدید از طریق اوراق مرابحه ارزی  

گروه بازارسرمایه ـ تأمین مالی از طریق بازارسرمایه به دو دسته تأمین مالی مبتنی بر بدهی و تأمین مالی مبتنی بر سرمایه تقسیم می‌شود. تأمین مالی مبتنی بر سرمایه در واقع نوعی تأمین مالی است که با استفاده صاحبان کنونی کسب‌وکار و یا افزودن بر صاحبان کسب‌وکار به تأمین مالی پروژه‌های شرکت پرداخته می‌شود. این […]

گروه بازارسرمایه ـ تأمین مالی از طریق بازارسرمایه به دو دسته تأمین مالی مبتنی بر بدهی و تأمین مالی مبتنی بر سرمایه تقسیم می‌شود. تأمین مالی مبتنی بر سرمایه در واقع نوعی تأمین مالی است که با استفاده صاحبان کنونی کسب‌وکار و یا افزودن بر صاحبان کسب‌وکار به تأمین مالی پروژه‌های شرکت پرداخته می‌شود. این روش تأمین مالی خود به چهار زیردسته افزایش سرمایه، صندوق پروژه، صندوق جسورانه و ادغام و تملیک تقسیم می‌شود. یکی از این روش‌‌ها تأمین مالی مبتنی بر سرمایه در بازارسرمایه استفاده از صندوق پروژه است. با فروش واحدهای این صندوق، منابع مالی لازم برای انجام پروژه‌ای مشخص جمع‌آوری می‌شود و پس از پایان پروژه دو حالت رخ می‌دهد: ۱) واحدهای صندوق از سهامداران خریداری شده و به نوعی با آنان تسویه می‌شود. ۲) شرکت پروژه در بورس عرضه شده و واحدهای صندوق به سهام شرکت تبدیل می‌شود.

پروژه‌های جدید از طریق اوراق مرابحه ارزی تأمین مالی می‌شوند

در همین رابطه، مدیر توسعه بازار ارز مرکز مبادله ایران، گفت: انواع گواهی سپرده ارزی و اوراق ارزی در تالار نوین معامله می‌شود و قصد داریم با همکاری بانک‌مرکزی دستورالعمل سلف ارزی را به شبکه بانکی ابلاغ کنیم. محمد قزلباش؛ مدیر توسعه بازار ارز مرکز مبادله ایران، اظهار کرد: بازار ارز مرکز مبادله ایران از چندین تالار تشکیل شده که شامل تالار ارز تجاری، خدماتی و قراردادهای نوین ارزی می‌شود. انواع گواهی سپرده ارزی و اوراق ارزی در تالار نوین معامله می‌شود و ما با همکاری بانک‌مرکزی قصد داریم دستورالعمل سلف ارزی را به شبکه بانکی ابلاغ کنیم. وی افزود: ۲۰۰ میلیون یورو مجوز تأمین مالی برای انتشار اوراق ارزی به پالایش گاز بیدبلند خلیج‌فارس داده شد که در مرحله اول این پالایشگاه حدود ۱۰۰ میلیون یورو اوراق منتشر کرد. باید بگوییم امکان تأمین مالی برای تمامی متقاضیان عرضه اوراق وجود دارد. مدیر توسعه بازار ارز مرکز مبادله ایران، بیان کرد: پس ‌از پروژه بیدبلند، اوراق پتروشیمی سروش مهستان، فولادمبارکه و پتروشیمی بندر امام(ره) نیز به دنبال تأمین مالی از این طریق هستند.

۹ هزار میلیارد تومان «تأمین مالی جمعی» در بازارسرمایه

گلناز شانه‌بند؛ تحلیلگر بازار‌های مالی نیز، گفت: از زمانی که تأمین مالی جمعی کار خود را شروع کرد، حدود ۹ همت منابع مالی به سمت تولید هدایت شده است. گلناز شانه‌بند؛ تحلیلگر بازار‌های مالی در گفتگو با ایبنا، اظهار کرد: سیاست‌های انقباضی بانک‌مرکزی شرایطی را فراهم کرد تا تأمین مالی از بازار پول به سمت بازارسرمایه حرکت کند به‌طوری که بسیاری از شرکت‌ها خواستار تأمین مالی از بازارسرمایه هستند. این تحلیلگر بازار‌های مالی، اظهار کرد: در سال‌جاری کل اوراقی که برای تأمین مالی منتشر شد نزدیک به ۳۷۰ همت رسید که از این مقدار فقط ۳۴ همت مربوط به اوراق شرکتی بود. اگر مقدار تأمین مالی امسال را نسبت به سال گذشته مقایسه کنیم، متوجه می‌شویم که تأمین مالی شرکتی نزدیک به ۲۰ درصد رشد کرده که این مقدار رشد کمتر از تورم سالانه است، چون در سال‌جاری شاهد افزایش نرخ بهای تمام شده تأمین مالی از طریق بازارسرمایه بودیم. شانه‌بند؛ با اشاره به ضرورت تأمین مالی برای شرکت‌های کوچک، گفت: به تازگی سازمان بورس ابزاری جدید برای تأمین مالی شرکت‌های بورسی کوچک‌مقیاس تعریف کرد که طبق آن شرکت‌ها می‌توانند تا سقف ۲۰۰ میلیارد تومان و بازپرداخت ۱۸ ماهه تأمین مالی کنند. ساختار این تأمین مالی به شکلی است که تولیدکنندگان بخش‌خصوصی با یک شرایط خاص، ارکان متعدد را مانند پذیره‌نویس و بازارگردان از زنجیره تأمین مالی حذف می‌کند. این موضوع موجب شده تا بهای تمام شده تأمین مالی برای شرکت‌هایی که تأمین مالی کمتری می‌خواهند، کاهش پیدا کند تا بتوانند تأمین مالی را انجام دهند. این تحلیلگر بازار‌های مالی، عنوان کرد: در بازارسرمایه سامانه «تأمین مالی جمعی» یا «کرادفاندینگ» را داریم که استقبال از این ابزار در حال افزایش است، چراکه بسیاری از شرکت‌ها به دلیل شرایط سخت تأمین مالی از بانک‌ها و از بازارسرمایه نمی‌توانند منابع مالی مورد نیاز را به‌دست بیاورند، در نتیجه شرکت‌ها به تأمین مالی جمعی روی آورده‌اند. شانه‌بند؛ با اشاره به اینکه کرادفاندینگ، پلتفرم‌های واسطه‌ای هستند که سرمایه‌گذاران خرد را به شرکت‌هایی که طرح‌های توسعه‌ای دارند وصل می‌کند، گفت: در این نوع تأمین مالی سقف ۲۵ میلیارد تومانی برای هر طرح سرمایه‌گذاری وجود دارد و بازپرداخت آن یک ساله است، ضمن اینکه فرآیند تأمین مالی به‌طور متوسط یک ماه زمان می‌برد، اما در روش‌های دیگر شش ماه زمان لازم است تا پروژه‌ها به منابع مالی مورد نظر دست یابند. وی افزود: از زمانی که تأمین مالی جمعی کار خود را شروع کرد، حدود ۹ همت منابع مالی به سمت تولید هدایت شد و از ابتدای امسال تا نیمه آبان ماه در حدود ۴٫۳ همت تأمین مالی جمعی صورت گرفته است. شانه‌بند؛ در پایان تأکید کرد: ما به ابراز‌های جدیدی برای تأمین مالی در بازارسرمایه نیاز داریم بنابراین باید تنوع ابزار‌های مالی را بیشتر کنیم.