دانش‌آموزان در انتظار تکلیف آموزش و پرورش؛ حضوری یا مجازی؟

مرضیه نیکخواه- نسل جدید به خوبی با آموزش مجازی آشناست. هر قدر که دهه شصتی‌ها برای رفتن به مدارس باید از خواب ناز می‌زدند و با غُرولند به مدرسه می‌رفتند، به مدد ویروس کرونا، آموزشی در جهان باب شد که اکنون کمک دست بسیاری از فضاهای آموزشی است! دیگر نه گرما و نه سرما جلودار […]

مرضیه نیکخواه- نسل جدید به خوبی با آموزش مجازی آشناست. هر قدر که دهه شصتی‌ها برای رفتن به مدارس باید از خواب ناز می‌زدند و با غُرولند به مدرسه می‌رفتند، به مدد ویروس کرونا، آموزشی در جهان باب شد که اکنون کمک دست بسیاری از فضاهای آموزشی است! دیگر نه گرما و نه سرما جلودار آموزش‌شان نیست و کافی است سر ساعت سرشان را از پتوی گرمشان بیرون بیاورند تا آموزش مجازی خودشان را شروع کنند. نسل جدید تنها با یک موبایل آماده‌اند تا اگر مدارس به هر دلیلی – منجمله آلودگی هوا- تعطیل شد، آموزش خود را در فضای امن و گرم خانه و در قاب موبایل تا تبلت خود ادامه دهند! آموزش‌های آنلاین با استفاده از محتوای متنوعی از جمله صدا، تصویر و انیمیشن انجام می‌شود و به همین دلیل در مقایسه با آموزش حضوری برای دانش‌آموزان جذابیت بیشتری دارد. در واقع یکی از دلایل محبوبیت آموزش مجازی همین است که دانش‌آموز در منزل و حتی در مسافرت نیز می‌تواند ویدیو‌ها را تماشا کرده و دروس را مطالعه کند. بدین‌ترتیب بسیاری از مشکلات زمان‌بندی برای حضور در کلاس‌های حضوری از میان رفته و دیگر مشکلی برای شرکت در کلاس‌‌ها و یادگیری دروس وجود نخواهد داشت.

چالش ناترازی‌ها برای محصلان

جدید‌ترین بهانه مجازی شدن کلاس‌ها، ناترازی انرژی در کشور است. در شرایطی هستیم که دچار قطعی‌های مکرر برق و گاز در کشور هستیم و بر همین اساس مدیریت منابع یکی از راهکارهایی است که دولت در این باره در نظر گرفته است. حضور میلیون‌ها دانش‌آموز در کلاس درس، بی‌شک نیازمند انرژی زیاد برق و گاز است. بر همین اساس آموزش مجازی می‌تواند در شرایط کنونی بسیار به کار بیاید زیرا حداقل مدارس با تعطیل شدن‌شان دیگر نیازی به انرژی‌هایی مانند برق و گاز نخواهند داشت و دانش‌آموز نیز در خانه می‌تواند به ادامه تحصیل خود بپردازد. حال با توجه به اینکه دانش‌آموزان از دیروز (شنبه)، امتحانات داخلی نوبت اول را در پیش دارند، اتخاذ تصمیمات سریع‌تر درباره وضعیت حضوری یا مجازی بودن کلاس‌‌ها در هر استان باید تا صبح دیروز (شنبه)، تعیین‌تکلیف می‌شد تا مانع سردرگمی و بلاتکلیفی بیش از ۱۶ میلیون دانش‌آموز و خانواده‌های آن‌ها می‌شد. در حالی که برخی دانشگاه‌ها اعلام کرده‌اند کلاس‌های دانشجویان به شیوه مجازی خواهد بود اما هنوز وضعیت حضوری یا غیرحضوری بودن مدارس و برگزاری امتحانات دانش‌آموزان در بیشتر استان‌های کشورمان مشخص نشده و بیش از ۱۶ میلیون دانش‌آموز در بلاتکلیفی هستند! با این حال، درباره وضعیت حضوری یا مجازی بودن آموزش‌‌ها در مدارس کشور هنوز در بسیاری از استان‌‌ها هیچ اطلاع‌رسانی نشده است. در این میان، صرفاً دو استان کردستان و اصفهان وضعیت را مشخص کرده‌اند؛ بر این اساس، آموزش‌‌ها در استان کردستان تا پایان هفته اول دی‌ماه به صورت غیرحضوری برگزار خواهد شد و در استان اصفهان، کلاس‌‌ها در روزهای اول و دوم دی‌ماه به صورت غیرحضوری خواهد بود. پیگیری خبرنگار تسنیم از آموزش و پرورش استان کردستان، نشان می‌دهد که تصمیم‌گیری درباره حضوری یا غیرحضوری بودن مدارس برعهده آموزش و پرورش نیست و مدیریت بحران استانداری هنوز هیچ تصمیمی به برگزاری غیرحضوری مدارس نگرفته است. همچنین اعلام شده که امتحانات دی‌ماه طبق برنامه برگزار می‌شود اما امتحانات داخلی نوبت اول به تعویق افتاده است. حال همه محصلان در انتظار تکلیف آموزش و پرورش هستند؛ حضوری یا مجازی؟