رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران امنیت اقتصادی کشور اساس درستی ندارد مستوفی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران گفت: ایران باید بتواند تا سال ۱۴۰۴ حدود ۴۵۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند؛ رسیدن به این هدف نیاز به الزاماتی دارد که در کشور فراهم نیست؛ نبود امنیت اقتصادی به جای جذب سرمایه به کشور سبب شده […]
رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران
امنیت اقتصادی کشور اساس درستی ندارد
مستوفی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران گفت: ایران باید بتواند تا سال ۱۴۰۴ حدود ۴۵۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند؛ رسیدن به این هدف نیاز به الزاماتی دارد که در کشور فراهم نیست؛ نبود امنیت اقتصادی به جای جذب سرمایه به کشور سبب شده سرمایهها از ایران خارج شود.
فریال مستوفی، رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران در گفتوگو با پایگاه خبری اتاق ایران اظهارکرد: ایران باید بتواند تا سال ۱۴۰۴ حدود ۴۵۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کند. یعنی سالانه باید در سال حدود ۱۰۰ میلیارد سرمایه جذب کنیم؛ ولی روند جذب سرمایهگذاری نشان میدهد که به این هدف نمیرسیم.
وی افزود: رتبه ایران در جذب سرمایهگذاری ۶۷ است؛ این رتبه پایینتر از رتبه کشورهای افغانستان، کنگو، بنگلادش است. مستوفی به روند جذب سرمایه در کشورهای دیگر اشاره کرد و ادامهداد: آمریکا در سال گذشته حدود ۳۸۰-۴۰۰ میلیارد دلار جذب سرمایه داشتند. درحالیکه ما از سال ۲۰۰۰ تا به امروز ۴۲ میلیارد دلار جذب سرمایه داشتیم که بیشتر این عدد روی کاغذ نوشتهشده و در نهایت عملیاتی نشده است.
عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران در پاسخ به این سؤال که وضعیت سرمایهگذاری در ایران بعد از رفع تحریمها چگونه است؟ گفت: میگویند بعد از پساتحریم ۱۲ میلیارد دلار جذب سرمایه داشتیم؛ اما چقدر از این سرمایهها عملیاتی شده است؟ من معتقدم بخشی از اینها، در حد عدد بر روی کاغذ بوده است.
وی تصریحکرد: ایران پتانسیل بالایی برای سرمایهگذاری دارد، نفت، گاز معدن، ۶۸ ماده معدنی، دسترسی به آب آزاد از شمال و جنوب، کارگر ماهر، جمعیت ۸۰ میلیونی و جمعیت ۳۰۰ میلیونی منطقه، که باعث میشود ایران هاب سرمایهگذاری منطقه باشد، ولی به دلایلی از گذشته تابهحال نتوانسته به این هدف برسد.
مستوفی درباره دلیل این مسأله گفت: سرمایهگذار به امنیت نیاز دارد، سرمایهگذار خارجی به ایران آمد و رفت دارد ولی احساس امنیت لازم را حس نمیکند، اقتصاد در کشور دستوری است و به دلایل سلیقهای همه رویهها تغییر میکند. در فضای بیثباتی سیاستهای اقتصادی کسی میل نمیکند سرمایه خود را وارد چرخه کار کند.
عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران معتقد است: برخورد سلیقهای و عمل کردن سلیقهای به قوانین باعث میشود کسی میل به سرمایهگذاری در ایران نداشته باشد. از طرفی هیچ مرجعی برای رسیدگی سریع به مشکلات فعالان اقتصادی وجود ندارد. طرح دعوا در دادگاهها چند سال طول میکشد. در واقع پتانسیل ایران عالی است. برای همین ظرف ۱۶ سال ۴۲ میلیارد جذب سرمایه داشتیم که از نظر من این هم جای سؤال دارد.
وی به وضعیت چین اشاره کرد و افزود: چین با طرح پنجره باز سالیانه بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار جذب دارد؛ امنیت سرمایهگذار را تأمین میکند.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران گفت: امنیت سیاسی ایران در منطقه بسیار خوب است ولی امنیت اقتصادی اساس درستی ندارد و این وضعیت در تصمیم سرمایهگذار داخلی و خارجی تأثیر منفی دارد.
به گفته مستوفی، هر سرمایهگذار داخلی مبلغ خوبی برای سرمایهگذار خارجی است. اگر سرمایهگذار خارجی از وضعیت و سیاستهای اقتصادی و سیاستگذاری راضی باشد میتواند در جذب سرمایه خارجی اثرگذار باشد.
وی به وضعیت برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: قرار است در این برنامه ۶۰ میلیارد دلار جذب سرمایه داشته باشیم ولی با کدام ابزار میتوانیم به این هدف برسیم؟ اصلاً به ابزارهای آن اشاره نشده است.
مستوفی معتقد است: باید بسترهای سرمایهگذاری آماده شود. امنیت سرمایهگذاری اصلی اساسی است و ما نیازمند این هستیم که بسترهای لازم را برای سرمایهگذاری ایجاد فراهم کنیم. وگرنه رسیدن به این هدف ممکن نیست.
عضو هیأت نمایندگان اتاق تهران با بیان اینکه سرمایهگذار تکلیف خود را نمیداند، گفت: اقتصاد ایران دولتی است، خیلی از طرحهای اجراشده توسط دولت توجیه اقتصادی ندارد اما بخش خصوصی نمیتواند اینگونه عمل کند. از طرف دیگر شناسایی شرکت، طرف قرارداد و سابقه مالی و کاری بنگاههای طرف مذاکره، برای سرمایهگذار خارجی دشوار است. آنها تمایل دارند در بخشهایی سرمایهگذاری کنند که شفاف باشد و توجیه اقتصادی داشته باشد. طرح باید توجیه واقعی داشته باشد نه اینکه بر روی کاغذ نوشتهشده باشد.
مستوفی یکی از مشکلات را آشنا نبودن برخی فعالان اقتصادی با مقررات بینالمللی میداند و پیشنهاد کرد: ایران باید از شرکتهای مشاورهای و حقوقی دنیا استفاده کنند.
رییس کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران به نقلوانتقال پول هم اشاره کرد، افزود: هنوز خیلی از بانکهای بزرگ با ایران کار نمیکنند.
به گفته مستوفی اگرچه ایران پتانسیل خوبی برای سرمایهگذاری دارد ولی موانع متعدد و آماده نبودن بسترها خیلی از سرمایهها را فریز کرده است و ما بهجای جذب سرمایه به ایران، فرار سرمایه از ایران داریم.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
دیدگاه بسته شده است.