طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده؛ تنها راهکار درمان بحران جمعیت

هانیه قنادزاده- کهنسالی قسمت بزرگی از زندگی را تشکیل می‌دهد. خوب که نگاه کنی، کهنسالانی را می‌بینی که بعد از یک عمر تلاش به این سن رسیده‌اند. موی سپید کهنسال، کتاب پربهای تجربه‌هاست و سینه‌‌اش مالامال از آلام زندگی. کهنسال گنج رنج‌های روزگاری و تقویم نانوشته عبرت‌هاست. گفته‌های کهنسال روشنی‌بخش راه زیستن‌مان و چشمان کم‌سویشان، […]

هانیه قنادزاده- کهنسالی قسمت بزرگی از زندگی را تشکیل می‌دهد. خوب که نگاه کنی، کهنسالانی را می‌بینی که بعد از یک عمر تلاش به این سن رسیده‌اند. موی سپید کهنسال، کتاب پربهای تجربه‌هاست و سینه‌‌اش مالامال از آلام زندگی. کهنسال گنج رنج‌های روزگاری و تقویم نانوشته عبرت‌هاست. گفته‌های کهنسال روشنی‌بخش راه زیستن‌مان و چشمان کم‌سویشان، ستاره‌های شبستانِ زندگی ماست. اما مسئله اصلی این است که کشورمان طی دهه‌های آینده با مشکلی اساسی به نام کهنسالی دست‌وپنجه نرم خواهد کرد. در واقع نیروی جوان از مهم‌ترین سرمایه‌های هر کشوری است اما امروزه به دلیل کاهش تمایل زوج‌های جوان به فرزندآوری، مسائل و مشکلات اقتصادی، هزینه‌های بالای تولد تا تحصیل و دردسرهای تربیت فرزند، شاهد کاهش رشد جمعیتی و حرکت به سوی سالمندی هستیم که زنگ خطر بزرگی برای مسئولین است. زنگ خطر پیری جمعیت در کشور به صدا درآمده، نرخ رشد جمعیت در کشور در حال کاهش است، مسائل متعددی در بحث فرزندآوری در جامعه مطرح می‌شود، اما به‌نظر می‌رسد عوامل گوناگونی دست‌به‌دست هم داده‌اند تا خانواده‌ها زیر بار قبول مسئولیت فرزند نروند. امروز شاید مسائل فرهنگی بر مسائل اقتصادی در بحث فرزندآوری پیشی گرفته است، در انتهای دهه ۶۰ تبلیغات گسترده‌ای در کشور بر بحث کنترل جمعیت صورت گرفت و شعار «فرزند کمتر-زندگی بهتر» در ذهن همه افراد جامعه نقش بست، در کنار اقدامات تبلیغی، خانوارهایی که اقدام به فرزندآوری می‌کردند و تعداد فرزندان آن‌‌ها از سه فرزند بیش‌تر می‌شد، این فرزندان از داشتن برخی حقوق اجتماعی محروم می‌شدند.

طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده

اکنون پس از چند دهه تبلیغات گسترده در حوزه کنترل جمعیت، تشویق مجدد خانواده‌ها به فرزندآوری کاری بسیار دشوار است، زیرا از نظر فرهنگی بسیاری از افراد نمی‌پذیرند که تعداد فرزندان آن‌‌ها از دو فرزند تجاوز کنند، بسیاری از خانواده‌ها نیز معتقدند که اگر تعداد فرزندان آن‌ها کم باشد، می‌تواند فرصت بیش‌تری برای تربیت و رسیدگی به فرزندان خود داشته باشند؛ بنابراین مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از تبعات پیری جمعیت در کشور، طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده را مصوب کرد.

روند رشد جمعیت بسیار پایین است

در همین رابطه، دیروز (دوشنبه) اسکندر مومنی؛ وزیر کشور، در آیین بهره‌برداری از گواهی الکترونیک ولادت در سراسر کشور و افتتاح مرکز میانی صدور گواهی الکترونیک سازمان ثبت‌احوال کشور به موضوع جمعیت اشاره کرد و گفت: موضوع کاهش روند ولادت و جمعیت یک موضوع جدی است. متأسفانه روند رشد جمعیت بسیار پایین است و به عبارتی اگر همین روند ادامه پیدا کند در سال ۱۴۸۰ جمعیت کشور به زیر ۴۰ میلیون نفر می‌رسد و این فاجعه بزرگی است. همه باید تلاش کنیم که قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به نتیجه برسد. این روند خسارت بزرگی است و حتماً همه دستگاه‌های دولتی باید تلاش کنند و به مردم آگاهی دهند. ابتدا باید این روند کاهشی را متوقف کنیم و سپس به سمت رشد جمعیت برویم. وزیر کشور، افزود: بخش‌های مختلف، کارشناسان مختلف و همچنین وزارت بهداشت، بار‌ها اعلام کردند که این روند، کشور را با یک بحران جدی در آینده مواجه خواهد کرد. خود قانون جوانی جمعیت فی‌نفسه قانون مناسبی است، در یک اقدام هماهنگ بین همه دستگاه‌ها و مشارکت مردم باید آن را پیاده‌سازی و اجرایی کنیم. وی عنوان کرد: فکر می‌کنم که این اقدامات تاکنون موفق نبوده چون اگر موفق بود قطعاً این روند کاهشی باید جایی متوقف می‌شد.