معمای بنزین حل می‌شود؟

سرشاخ دولت با مافیای بنزین

مهدی یاوری- «تولیدکننده و توزیع‌کننده ما هستیم اما این وسط روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین گم می‌شود!» این‌ها گفته‌های رئیس‌جمهور است. مسعود پزشکیان؛ با این گفته‌ها خبر از اتفاقی عجیب در عرصه نظام نفتی ایران داد. مگر می‌شود که وقتی تولیدکننده و توزیع‌کننده بنزین دولت است، روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین غیب شود؟! جالب آنکه […]

مهدی یاوری- «تولیدکننده و توزیع‌کننده ما هستیم اما این وسط روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین گم می‌شود!» این‌ها گفته‌های رئیس‌جمهور است. مسعود پزشکیان؛ با این گفته‌ها خبر از اتفاقی عجیب در عرصه نظام نفتی ایران داد. مگر می‌شود که وقتی تولیدکننده و توزیع‌کننده بنزین دولت است، روزانه ۲۰ میلیون لیتر بنزین غیب شود؟! جالب آنکه پیش‌تر محمدباقر قالیباف؛ رئیس مجلس هم فاش کرده بود: «روزانه بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور قاچاق می‌شود؛ تردید نکنید این قاچاق سازماندهی شده است.» ‌غلامحسین محسنی‌اژه‌ای؛ رئیس قوه‌قضاییه ایران‌ هم پیش‌تر گفته بود: «قاچاق یکی از مشکلات اساسی کشور است. از یک طرف در مقوله بنزین با ناترازی در تولید و مصرف مواجهیم و از طرفی دیگر در کشور ما بنزین و گازوئیل قاچاق می‌شود که باید تلاش کنیم این مشکل را رفع کنیم.»‌ این‌ها در حالی است که همگان به خوبی می‌دانند مدیریت بنزین به‌عنوان یکی از حساس‌‌ترین منابع رفاهی و زندگی مردم تأثیر زیادی در امنیت جامعه دارد. کشورمان دهه‌هاست که رسمی نامرسوم را به مرحله اجرا می‌گذارد و قیمت بنزین را هر چند سال یک بار بالا می‌برد. اتفاقی که باعث اتفاقاتی همچون حوادث آبان سال ۹۸ می‌شود. آخرین بار که بنزین افزایش قیمت را تجربه کرد آبان سال ۹۸ بود که در یک صبح جمعه معروف، این اتفاق رخ داد و رئیس‌جمهور وقت با لبخندی به لب گفت که بنده هم مانند شما (مردم) تازه امروز صبح فهمیدم که قیمت بنزین افزایش یافته است! حال بیش از پنج سال از آن روز‌ها گذشته و دولت جدید نیز تصمیم دارد تا قیمت بنزین را افزایش دهد. اتفاقی که البته احتمالاً از سال آینده رخ خواهد داد و قیمت این فرآورده باارزش همان‌طور که مسئولان گفتند، همپای تورم رشد خواهد کرد. با توجه به قیمت بالای ۵۰هزار تومانی بنزین و گازوئیل در کشورهای مقصد قاچاق، ارزش سالانه قاچاق سوخت از کشورمان بیش از ۴۵۰هزار میلیارد تومان است که معادل یارانه ۴۶۰هزار تومانی در هرماه به هر ایرانی است.‌ بی‌شک در این بین مافیای سوختی قدرتمند وجود دارد که می‌تواند روزانه بین ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت را قاچاق کند!

تأکید پزشکیان بر تسریع در شناسایی مبادی خروج فرآورده‌های نفتی از مسیر توزیع قانونی

در همین رابطه، دیروز (چهارشنبه) رئیس‌جمهور خواستار تسریع در شناسایی دقیق مبادی خروج بنزین و گازوئیل از مسیر قانونی توزیع شد. مسعود پزشکیان؛ در چهل‌ویکمین جلسه هیئت دولت که صبح دیروز چهارشنبه برگزار شد، با اشاره به جلسه اخیر خود با مسئولان وزارت نفت و تصمیم‌گیری برای تشکیل تیم بررسی مسیر تولید تا توزیع و مصرف سوخت به‌خصوص بنزین و گازوئیل و شناسایی دقیق مبادی خروج این فرآورده‌ها از مسیر قانونی توزیع، در مدت زمانی مشخص، خواستار تسریع در اجرای این مصوبه مهم شد. گفتنی است؛ مالک شریعتی؛ عضو کمیسیون انرژی مجلس، فروردین امسال با افشای قاچاق سوخت توسط نیروگاه‌ها، گفته بود که‌ نهادهای نظارتی از مجلس تقاضا کرده‌اند فکری به حال حجم بالای تخلفات نیروگاه‌ها در قاچاق سوخت انجام دهد. شریعتی؛ در یک ویدئو، تأکید کرد: شاید رویمان نمی‌شود بگوییم ۱٫۵میلیارد لیتر، آمار رسمی قاچاق سالانه سوخت مایع در نیروگاه‌هاست. به‌گفته این نماینده مجلس، عمده قاچاق گازوئیل در ایران مربوط به نیروگاه‌هاست و هیچ نظارتی بر آن انجام نمی‌شود. او با اشاره به «حساب‌سازی و فاکتور درست کردن» اعلام کرد: تانکر‌ها گازوئیل را در نیروگاه‌ها تخلیه نمی‌کنند!