گروه بازارسرمایه ـ رئیس کل بانکمرکزی، گفت: به دنبال به حداقل رساندن حجم معاملات ارزی در بازارهای غیررسمی هستیم. به گزارش مهر، محمدرضا فرزین؛ در جلسه هماهنگی با هلدینگهای پتروشیمی، ضمن تقدیر از همکاری مطلوب صنعت پتروشیمی در عمل به تعهدات خود و بازگرداندن ارز به چرخه اقتصاد کشور با تأکید بر اینکه همه فعالان […]
گروه بازارسرمایه ـ رئیس کل بانکمرکزی، گفت: به دنبال به حداقل رساندن حجم معاملات ارزی در بازارهای غیررسمی هستیم. به گزارش مهر، محمدرضا فرزین؛ در جلسه هماهنگی با هلدینگهای پتروشیمی، ضمن تقدیر از همکاری مطلوب صنعت پتروشیمی در عمل به تعهدات خود و بازگرداندن ارز به چرخه اقتصاد کشور با تأکید بر اینکه همه فعالان اقتصادی کشور با پیشبینیپذیر شدن نرخ ارز در بازار ارز تجاری که کشف نرخ در آن بر مبنای عرضه و تقاضای و توافق خواهد بود منتفع خواهند شد، از ورود هلدینگهای پتروشیمی در بازار ارز تجاری از هفته آینده خبر داد. رئیس کل بانکمرکزی، با اشاره به ویژگیهای سامانه ارز تجاری گفت: هماکنون با راهاندازی سامانه ارز تجاری به سمتی سوق پیدا میکنیم که تقریباً روزانه تسویه معاملات ریالی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران نزدیک به ۲۰ همت خواهد بود. حجم معاملات و نوع فعالیت مرکز مذکور در زمینه ارز و طلا، نشاندهنده تأثیرگذاری و وسعت فعالیت این مرکز در صنعت مالی کشور است. فرزین؛ ادامه داد: فعالیت سامانه ارز تجاری به گونهای است که نه تنها نهاد سیاستگذار از تأمین نیازهای ارزی کشور در نظامی کارا و مبتنی بر بازار اطمینان حاصل میکند، بلکه عرضهکنندگان نیز میتوانند با عرضه ارز صنعت خود نسبت به تأمین مالی و نیازهای توسعهای خود را اقدام کنند. علاوه بر این نرخی شکل خواهد گرفت که به نفع متقاضی و عرضهکننده است و رانت و انتفاعی متوجه دلالان و واسطهها نخواهد بود. رئیس کل بانکمرکزی، تأکید کرد: به دنبال به حداقل رساندن حجم معاملات ارزی در بازارهای غیررسمی هستیم و میخواهیم تمام معاملات قانونی و نیازهای تجاری و خدماتی تجار و بازرگانان و مردم در این بازار تأمین شود.
تأمین تمامی نیازهای رسمی در بازار ارز تجاری
وی افزود: انتقال تمام نیازهای رسمی کشور به بازار ارز تجاری ممکن است و البته هدف ما این است که نرخ بازار ارز تجاری، نرخ ارز کشور باشد. امری که سالها در کشور محقق نشده است. براساس برآوردها، به واسطه راهاندازی سامانه ارز تجاری، نزدیک به ۷۰ یا ۸۰ میلیارد دلار در این بازار معامله انجام خواهد شد. در این زمینه نیز با نگاهی به حجم معاملات سال گذشته در مییابیم که ۶۵ میلیارد دلار در بازار نیما معامله شده است. از این منظر و با توجه به حجم معاملات این نرخ باید مبنای بازار ارز کشور باشد و به بازارها علامت دهی کند. فرزین؛ با بیان اینکه علامت دهی نرخ برای بانکمرکزی حائزاهمیت است، عنوان کرد: به دنبال آن هستیم نرخی که در بازار ارز تجاری شکل میگیرد به سایر بازارها علامت دهی کند. پیش از این نیز نرخ بازار نیما به بازار کالا علامت میداد، اما به بازار دارایی علامت دهی نمیکرد. لذا امیدواریم در آینده بازار دارایی نیز علامت دهی کند و بتوانیم یک بازار تنظیم شده و تحت نظر بانکمرکزی را داشته باشیم که علامت دهی لازم را به سایر بازارها داشته باشد. زیرا زمانی که تکانههای سیاسی و امنیتی رخ میدهد، متأسفانه شوکهای نقدینگی در کشور ایجاد میشود و موجب تغییراتی در قیمتها میشود که طبیعتاً موجب نگرانی عاملین اقتصادی فراهم میگردد و میتواند انتظارات تورمی را تحریک کند.
حرکت به سمت ثبات اقتصادی با همراهی فعالان اقتصادی
رئیس کل بانکمرکزی، در ادامه با تأکید بر ضرورت ایجاد ثبات اقتصادی در بازارهای مختلف، گفت: هنگامی که ثبات اقتصادی اتفاق میافتد، همه از آن منتفع میشوند. فعالان اقتصادی کشور از بیثباتیها و غیرقابل پیشبینی بودن نرخها آسیب میبینند. در این باره ما بهعنوان بانکمرکزی موظفیم شرایطی را برای قابل پیشبینی شدن نرخها فراهم آوریم و بتوانیم ثبات اقتصادی را با وجود شوکهای سیاسی و امنیتی برقرار کنیم. البته در این مسیر همراهی و کمک فعالان اقتصادی بسیار تعیینکننده است. رئیس هیئت عالی بانکمرکزی، تأکید کرد: یک بازار قاعدهمند، به ثبات اقتصادی بیش از دستوری بودن نرخها که برای برخی صنایع غیرقابل قبول است، کمک میکند. لذا به همراهی و همکاری فعالان اقتصادی نیازمندیم و امیدواریم با شکل گیری این بازار به نیازهای صنعت پتروشیمی نیز پاسخ داده شود. چراکه بخش عمده منابع ارزی و پس انداز کشور به صنعت پتروشیمی اختصاص یافته و هماکنون به صنعتی بالغ و تأثیرگذار در اقتصاد کشور تبدیل شده است.
انتشار اوراق ارزی در مرکزی مبادله
فرزین؛ با اشاره به کارکرد مرکز مبادله ارز و طلای ایران، بهعنوان محلی برای تأمین نیازهای فعالان اقتصادی کشور، گفت: در حالحاضر، در این بازار نرخ (SPOT) است، اما امیدواریم در آینده به سمت نرخ فوروارد حرکت کنیم و بازار فوروارد را راهاندازی میکنیم. علاوه بر آن بازار اوراق ارزی راهاندازی شده است و بیشتر اوراقی نیز که به فروش رفته، مرتبط با صنعت پتروشیمی بوده است. با اوراق ارزی میتوانیم نیازها و تأمین مالی صنایع را انجام داد. چراکه در حالحاضر تأمین مالی خارجی کشور به دلیل شرایط تحریم با مشکلاتی مواجه است. از این دیدگاه، تقریباً بار تأمین مالی کشور، چیزی در حدود ۹۲ درصد، برعهده نظام بانکی است. لذا باید تلاش کرد تا با متنوعسازی روشهای تأمین مالی، فرآیند توسعه در کشور متوقف نشود.
تسهیل فعالیت پتروشیمیها با هماهنگی دستگاههای ذی ربط
آرام؛ معاون ارزی بانکمرکزی نیز، در این نشست ضمن قدردانی از همکاری شرکتهای پتروشیمی در عرضه ارز در سامانه ارز تجاری، یادآور شد: هلدینگهای پتروشیمی از زمانی که سقف قیمتی در سامانه نیما توافقی شده است، همراهی بسیار مطلوبی در عرضه ارز داشتهاند و امیدواریم همکاری پتروشیمیها تداوم داشته باشد. امید است با برنامهریزیهای لازم عرضه ارز از سوی پتروشیمیها طی روزهای پایانی سال میلادی افزایش یابد.
کاهش ریسکهای معاملاتی در بازار ارز تجاری
عضو هیئت عامل بانکمرکزی، با بیان اینکه تغییر ساختار نیما به بازار برای اولین بار در تاریخ ایران رخ میدهد، گفت: بازار ارز تجاری بر مبنای عرضه و تقاضا شکل میگیرد و بسیاری از ریسکهایی که شرکتهای پتروشیمی تاکنون با آن مواجه بودند، برطرف خواهد شد. ارز در اختیار بانک قرار میگیرد و بانک عرضه میکند و تقاضاها براساس سیستم مچینگ خواهد بود و تشخیص افراد اثری نخواهد داشت. علاوه بر آن فساد نیز کاهش میدهد. لذا بهواسطه عرضه و تقاضایی که در این بازار شکل میگیرد، این امر به کشف نرخ بهینه کمک میکند. وی ضمن تأکید بر عرضه ارز تمام هلدینگهای پتروشیمی در بازار ارز تجاری بهعنوان یک بازار واقعی عرضه و تقاضا، تصریح کرد: سیاست یکسان عرضه به قیمت واحد از سوی هلدینگهای پتروشیمی پیشنهاد مطلوبی است که میتواند با محوریت انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ایران و با هماهنگی بانکمرکزی انجام شود. چراکه میانگین موزون معاملات بهعنوان قیمت نهایی پایانی کشف میشود، میتواند مبنای قیمت خوراک پتروشیمی در هر روز قرار گیرد. معاون بانکمرکزی درباره سازوکارها، خاطرنشان کرد: شرکتهایی که محل تخصیص ارز و رفع تعهد آنها در مرکز مبادله ارز و طلای ایران است، تنها میتوانند در مرکز مبادله ارز و طلای ایران فعالیت کنند. اما شرکتهایی که در نیما فعال هستند محل تأمین ارز آنها میتواند نیما و مرکز مبادله باشد و شرکتهای پتروشیمی نیز محل رفع تعهدشان میتواند هر دو گزینه نیما و مرکز مبادله ارز و طلای ایران باشد. اما باید به خاطر داشت که از یک بهمن ماه سالجاری حضور در بازار ارز تجاری الزامی است. به دلیل اینکه هلدینگهای پتروشیمی با زمانبندی مشخص و به صورت هماهنگ به بازار ارز تجاری وارد شوند.
دیدگاه بسته شده است.