توافق معاونت علمی و بانک‌مرکزی برای امنیت و شفافیت رمزپول و پرداخت‌یاری‌ها

گروه بازارسرمایه ـ اواسط ماه گذشته بود که بانک‌مرکزی سیاست‌های خود را درباره رمزپول‌ها بدین شرح اعلام کرد: با توجه به وظایف قانونی این بانک در تنظیم‌گری حوزه رمزپول‌ها (توکن‌های معاملاتی)، مستند به مواد ۴، ۲۴، ۵۹ و ۶۴ قانون بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سند پیشنهادی بانک‌مرکزی باعنوان «چارچوب سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری بانک‌مرکزی در حوزه […]

گروه بازارسرمایه ـ اواسط ماه گذشته بود که بانک‌مرکزی سیاست‌های خود را درباره رمزپول‌ها بدین شرح اعلام کرد: با توجه به وظایف قانونی این بانک در تنظیم‌گری حوزه رمزپول‌ها (توکن‌های معاملاتی)، مستند به مواد ۴، ۲۴، ۵۹ و ۶۴ قانون بانک‌مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سند پیشنهادی بانک‌مرکزی باعنوان «چارچوب سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری بانک‌مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» در جلسه سیزدهم آذرماه ۱۴۰۳ هیئت عالی بانک‌مرکزی، با موافقت تمامی اعضا به تصویب رسید. در این سند پس از بررسی‌های دقیق کارشناسی درخصوص هستی‌شناسی کلیه انواع رمزدارایی‌ها، مطابق با مفاد قانون بانک‌مرکزی، انواع رمزدارایی در قالب رمزپول‌‌‌ها (توکن‌های معاملاتی)، توکن‌‌های دارایی و توکن‌های کاربردی دسته‌بندی شده و به موضوع پول دیجیتال بانک‌مرکزی (سی.بی.دی.سی) نیز متناسب با ظرفیت‌های قانون بانک‌مرکزی به‌عنوان مقوله‌ای مجزا پرداخته شده است. با توجه به اینکه در فضای مبادلات رمزپول بازیگران اصلی، کارگزاران رمزپول هستند، و با توجه به مفاد ماده ۵۹ قانون بانک‌مرکزی، تدوین چارچوب فعالیت در این رابطه مطابق قانون برعهده بانک‌مرکزی بوده و فعالین این حوزه ضمن الزام به رعایت دقیق کلیه مقررات اعلامی بانک‌مرکزی، جهت فعالیت نیازمند اخذ مجوزهای لازم از این بانک خواهند بود. با هدف صیانت از دارایی‌های عمومی، کارگزار رمزپول، موظف است از خدمات موجودیت‌های نهاد امین دارای مجوز از بانک‌مرکزی استفاده نموده یا همزمان با اخذ مجوز کارگزار رمزپول، نسبت به اخذ مجوز نهاد امین نیز از بانک‌مرکزی اقدام کند.

توافق معاونت علمی و بانک‌مرکزی

در همین رابطه، در آخرین روز هفته گذشته، معاونت علمی ریاست جمهوری و بانک‌مرکزی توافق کردند با ایجاد بسترهای نظارتی و حمایتی جدید، امنیت و شفافیت در مدیریت کارگزاران رمزپول و پرداخت ‌یاری‌‌ها افزایش یابد و اقدامات عملی برای تسهیل فعالیت‌های نوآورانه در این بخش انجام شود. به گزارش مناقصه‌مزایده از بانک‌مرکزی، در جلسه‌ای که با حضور حسین افشین؛ معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور و محمدرضا فرزین؛ رئیس کل بانک‌مرکزی برگزار شد، موضوعات کلیدی مرتبط با حمایت از زیست‌بوم فناوری‌های دیجیتال، بویژه مدیریت کارگزاران رمزپول مورد بحث و بررسی قرار گرفت. این جلسه که با هدف هماهنگی و تقویت نقش‌آفرینی مؤثر حوزه علم و فناوری در ساماندهی و توسعه فناوری‌های دیجیتال برگزار شد، با دستیابی به توافقات مهم و راهبردی به پایان رسید. طرفین در این جلسه سازنده، بر ضرورت هم‌افزایی بیشتر در حوزه فناوری‌های دیجیتال تأکید کردند. در این نشست توافق شد که با ایجاد بسترهای نظارتی و حمایتی جدید، امنیت و شفافیت در مدیریت کارگزاران رمزپول و پرداخت ‌یاری‌‌ها افزایش یابد و اقدامات عملی برای تسهیل فعالیت‌های نوآورانه در این بخش انجام شود. معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور در این جلسه با اشاره به اهمیت حوزه فناوری‌های دیجیتال تأکید کرد: زیست‌ بوم فناوری‌های دیجیتال، نه‌تنها بخشی از اقتصاد کشور بلکه موتور محرک آن در آینده است. همکاری نزدیک میان نهادهای مرتبط، راه را برای توسعه پایدار و امن این حوزه هموار می‌کند. رئیس کل بانک‌مرکزی نیز ضمن قدردانی از نگاه ویژه معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور به این موضوع، بر جایگاه کلیدی بانک‌مرکزی در ایجاد زیرساخت‌های مالی و مقرراتی پایدار تأکید کرد و گفت: نگاه بانک‌مرکزی، توسعه فعالیت‌های رمزپول در چارچوب مقررات است و هدف نیز در این بانک، کاهش ریسک این عملیات و افزایش نقش آن‌ها در مبادلات خارجی است و امیدواریم با تعامل سازنده بین نظام بانکی و حوزه فناوری‌های دیجیتال، این اهداف محقق شود. براساس این گزارش، مقرر شد این توافق پس از برگزاری جلسات با ذی‌نفعان، عملیاتی شده و گام‌های عملی در راستای حمایت از این زیست‌بوم اجرایی شود.