مزایده جانوران در حال انقراض؛ به چه قیمتی؟

مینا زمانیان- با روند فعلی بی‌توجهی به جانوران در حال انقراض تا چند سال دیگر تنها شاید سگ و گربه را در محیط‌زیست داشته باشیم! کافی است خوب به طبیعت نگاهی بیندازیم تا بفهمیم بسیاری از جانورانی که تا چند سال پیش در جنگل‌ها می‌دیدیم، اکنون دیگر وجود ندارند؛ یا دربند فروشندگان حیوانات هستند یا […]

مینا زمانیان- با روند فعلی بی‌توجهی به جانوران در حال انقراض تا چند سال دیگر تنها شاید سگ و گربه را در محیط‌زیست داشته باشیم! کافی است خوب به طبیعت نگاهی بیندازیم تا بفهمیم بسیاری از جانورانی که تا چند سال پیش در جنگل‌ها می‌دیدیم، اکنون دیگر وجود ندارند؛ یا دربند فروشندگان حیوانات هستند یا کشته شده‌اند و از پوستشان در صنعت پوشاک استفاده می‌کنند! انسان با دستکاری طبیعت و آسیب رساندن به چرخه آن بسیاری از حیوانات را از گردونه زندگی خارج کرد. چه گونه‌هایی که از تیر شکارچی در امان نبودند و چه درختان و گل‌ها و گیاهانی که بر اثر زیاده‌روی انسان پرطمع از بین رفتند و از آن‌ها فقط نامی در کتاب‌ها ماند و شاید تصویری در دوربینی قدیمی. آیندگان بر ما خرده خواهند گرفت که چرا از طبیعت و حیواناتش به خوبی محافظت نکردیم و آن‌ها باید در حسرت باشند و نتوانند از زیبایی این موجودات بهره‌مند شوند. موجودات زیادی مانند میمون و نوعی زرافه، خرچنگ و نوعی پلنگ، در حال نابودی هستند که هیچکس اقدامی برایشان نمی‌کند و بر اثر دخالت انسان زیستگاه یا آرامش خود را از دست می‌دهند و یا در معرض شکار سودجویان قرار دارند و شاید اینجا هم کسی نیست که به داد این زبان‌بسته‌ها برسد و آن‌ها با زبان بی‌زبانی از مردم و دوستداران محیط‌زیست تقاضای کمک و دادرسی دارند. چه بسیار شکارچیانی که برای ثروت و منافع شخصی آرامش و امنیت این موجودات را گرفتند و برای خودشان ثروتی و پولی کسب کردند. گاهی عقاب تیزپرواز با آن همه ابهتش در دست بشر اسیر می‌شود و شبانه و از راه قاچاق از کشور خارج می‌گردد. چه حیواناتی که بر اثر سوء‌تغذیه و بی‌پناهی در زمستان از دست می‌روند و کسی هم مطلع نمی‌شود. طبق آمارها، ایران یکی از ۲۰ کشور غنی دنیا از نظر تنوع زیستی است و تاکنون ۸۶۶۰ گونه گیاهی در ایران شناسایی شدند.

فروش جانوران در حال انقراض در آگهی‌ها!

در همین رابطه، شینا انصاری؛ رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست در یادداشت هفتگی خود آورده است: ۲۵درصد از گونه‌های آگهی شده برای فروش، در فهرست کنوانسیون بین‌المللی تجارت گونه‌های جانوری و گیاهی وحشی در حال انقراض (سایتیس) به‌عنوان گونه‌های ممنوعه مشخص شده‌اند. قاچاق گونه‌های حیات‌وحش به یکی از بزرگ‌ترین تهدید‌‌ها برای تنوع زیستی کشور بدل شده است و تبلیغات در فضای مجازی با افزایش تقاضا و به دنبال آن افزایش عرضه و ترغیب مردم به نگهداری حیات‌وحش در منازل، این پدیده ناصواب را ترویج کرده است. فروش همه گونه‌های حیات‌وحش در ایران غیرقانونی است. نگهداری، خرید و فروش، جابه‌جایی و نگهداری حیوانات حیات‌وحش و اجزای بدن مرده حیات‌وحش مانند تاکسیدرمی، شاخ، گوشت، پوست، سم و پنجه آن‌ها هم غیرقانونی است. بررسی‌‌ها بیانگر این است که ۲۵ درصد از گونه‌های آگهی شده برای فروش، در فهرست کنوانسیون بین‌المللی تجارت گونه‌های جانوری و گیاهی وحشی در حال انقراض (سایتیس) به‌عنوان گونه‌های ممنوعه در تجارت بین‌المللی مشخص شده‌اند.