«نه» قاطع صرافی‌های ارز دیجیتال به بانک‌مرکزی؛

در حالی که همچنان دلیل قطعی مسدود شدن درگاه‌های صرافی‌های رمزارز از سوی بانک‌مرکزی اعلام نشده، اخباری مبنی بر پیشنهاد این نهاد برای تعیین دامنه نوسان برای قیمت تتر منتشر شده است؛ پیشنهادی که با مخالفت قاطع صرافی‌های رمزارز کنار گذاشته شده است. به گزارش مناقصه‌مزایده، روز پنجشنبه(۱۳دی‌ماه) و شنبه (۱۵ دی‌ماه) جلساتی با حضور […]

در حالی که همچنان دلیل قطعی مسدود شدن درگاه‌های صرافی‌های رمزارز از سوی بانک‌مرکزی اعلام نشده، اخباری مبنی بر پیشنهاد این نهاد برای تعیین دامنه نوسان برای قیمت تتر منتشر شده است؛ پیشنهادی که با مخالفت قاطع صرافی‌های رمزارز کنار گذاشته شده است. به گزارش مناقصه‌مزایده، روز پنجشنبه(۱۳دی‌ماه) و شنبه (۱۵ دی‌ماه) جلساتی با حضور نمایندگان کسب‌وکارهای رمزارزی در بانک‌مرکزی برگزار شده است. هدف این جلسات، بررسی دغدغه‌های بانک‌مرکزی درخصوص بازار رمزارز و ارائه راهکارهایی برای ساماندهی این حوزه بوده است. برخی منابع خبری اعلام کرده بودند که بانک‌مرکزی پیشنهاداتی را مبنی بر محدودیت دامنه نوسان تتر به چهار درصد در ساعات ۹ تا ۱۷ و یک درصد در خارج از این ساعات و همچنین توقف ۳۰دقیقه‌ای ثبت سفارش در صورت عبور از این دامنه، مطرح کرده است. همچنین محدودیت شارژ حساب ریالی مشتریان به ساعات ۹ تا ۱۵ از دیگر موارد مطرح شده بود. این پیشنهادات با واکنش منفی کسب‌وکارهای رمزارزی مواجه شده و برخی از فعالان این حوزه، اجرای این موارد را غیرممکن دانسته‌اند. حدیث خسروی؛ مدیر روابط‌عمومی شرکت «نوبیتکس»، در گفتگو با دیجیاتو، برگزاری جلسات پنجشنبه و شنبه را تأیید کرد و گفت: «این جلسات پیرامون دغدغه‌های بانک‌مرکزی و پس از پیگیری‌های بسیار از سوی بخش‌خصوصی، به میزبانی بانک‌مرکزی برگزار شد.» او با اشاره به شفاف نبودن خواسته‌های بانک‌مرکزی، افزود: «هنوز برای ما خواسته بانک‌مرکزی شفاف نیست، با فرض اینکه دغدغه کنترل نرخ ارز بوده؛ لازم به یادآوری است که کاهش قیمت تتر نسبت به قیمت دلار آزاد نشان داده که این بازار حجم کوچکی دارد و نمی‌تواند جهت‌دهنده باشد.» خسروی؛ همچنین تأکید کرد که محتوای جلسه شنبه بانک‌مرکزی با صرافی‌های رمزارز، آن‌گونه نبوده که برخی رسانه‌ها منعکس کرده‌اند و این بانک بر پیشنهادهایش پافشاری نکرده است: «بخش عمده مواردی که در برخی رسانه‌ها منتشر شده مورد قبول بخش‌خصوصی نبوده و خوشبختانه بانک هم اصرار و پافشاری بر این موارد نداشت. مسیر گفتگوی جلسه شنبه متفاوت از محتوای منتشر شده بود.» با این حال، به گفته مدیر روابط‌عمومی نوبیتکس، جلسه شنبه بدون نتیجه مشخصی به پایان رسیده و هنوز زمان دقیقی برای باز شدن درگاه‌ها مشخص نیست. این ابهامات و عدم شفافیت در سیاست‌های مرتبط با رمزارزها، نگرانی‌هایی را در بین فعالان و کاربران این حوزه ایجاد کرده است. همچنین، دلیل اصلی مسدود شدن درگاه‌های صرافی‌‌ها و زمان بازگشایی آن‌‌ها همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

پیشنهادات دیگر

طبق تصاویری که رسانه «راه پرداخت» منتشر کرده، بانک‌مرکزی برای «کنترل اثرات و تبعات حوزه رمزارز‌ها بر بازار ارز» چند پیشنهاد به این پلتفرم‌‌ها ارائه کرده که البته صرافی‌‌ها نپذیرفته‌اند. یکی از موارد جالب در این پیشنهاد‌ها «تعیین دامنه نوسان محدود و مشخص برای تتر» است. به این صورت که برای تمامی بازارهایی که یک طرف ارز معامله ریال است، دامنه نوسان روزانه تتر از حداکثر یک تا ۲٫۵ درصد باشد و درصورتی‌که نوسان از این دامنه فراتر رفت، ثبت سفارش خرید ۳۰ دقیقه متوقف شود. همچنین برای فعالیت بازار تتر ساعت کاری از ۹ صبح تا ۵ عصر پیشنهاد شده است. طبق پیشنهاد بانک‌مرکزی در این ساعات، دامنه نوسان حداکثر چهاردرصد تعیین می‌شود و در خارج از این ساعات دامنه نوسان حداکثر یک‌درصد خواهد بود. براساس بند دیگری از این پیشنهاد، شارژ ریالی حساب مشتریان فقط از ساعت ۹ تا ۱۵ ممکن خواهد بود. بانک‌مرکزی همچنین پیشنهاد داده مسیر واحد و مشخص پرداخت ریالی برای تراکنش‌های ریالی حوزه رمرارز تعیین شود.

دسترسی‌های متعدد بانک‌مرکزی

بانک‌مرکزی علاوه‌بر پیشنهاد موارد بالا، درخواست کرده به Order Book کاربران، شامل وضعیت سفارش و شناسه کاربر سفارش‌دهنده، دسترسی داشته باشد. علاوه‌براین، امکان مسدود کردن کاربران مشخص فراهم شود؛ به‌نحوی که امکان ایجاد سفارش خرید، فروش، واریز یا پرداخت را نداشته باشند. بانک‌مرکزی خواسته لیست کامل معاملات با قابلیت فیلترگذاری را نیز دریافت کند.

منابع: دیجیاتو؛ راه‌پرداخت؛ پیوست