دستورالعمل بیمه پروژه‌ها، در قراردادهای خدمات مشاوره (قسمت اول)

بخشنامه به دستگاه‌های اجرایی و مشاوران موضوع: دستورالعمل بیمه پروژه‌ها، در قراردادهای خدمات مشاوره به استناد آیین‌نامه استانداردهای اجرایی طرح‌های عمرانی موضوع ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه و در چهارچوب نظام فنی و اجرایی طرح‌های عمرانی کشور (مصوبه شماره ۲۴۵۲۵/ت۱۴۸۹۸هـ، مورخ ۱۳۷۵٫۴٫۴ هیئت محترم وزیران) به پیوست، «دستورالعمل بیمه پروژه‌ها در قراردادهای خدمات مشاوره» […]

بخشنامه به دستگاه‌های اجرایی و مشاوران

موضوع: دستورالعمل بیمه پروژه‌ها، در قراردادهای خدمات مشاوره

به استناد آیین‌نامه استانداردهای اجرایی طرح‌های عمرانی موضوع ماده ۲۳ قانون برنامه و بودجه و در چهارچوب نظام فنی و اجرایی طرح‌های عمرانی کشور (مصوبه شماره ۲۴۵۲۵/ت۱۴۸۹۸هـ، مورخ ۱۳۷۵٫۴٫۴ هیئت محترم وزیران) به پیوست، «دستورالعمل بیمه پروژه‌ها در قراردادهای خدمات مشاوره» از نوع گروه سوم، ابلاغ می‌گردد؛ تا با توجه به نقش مؤثر صنعت بیمه در حفاظت از سرمایه‌گذاری در پروژه‌ها، در قراردادهایی که با مهندسان مشاور منعقد می‌شود، مورد استفاده قرار گیرد.

در مواردی که دستگاه اجرایی در نظر دارد دستورالعمل حاضر یا بخشی از آن را مورد استفاده قرار دهد، باید قبل از انعقاد قرارداد، توافق لازم را با مشاور مربوط به عمل آورده و دستورالعمل یاد شده و یا شرایط مورد نظر را پیوست قرارداد نمایند.

حمید شركاء

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان

***************************

 

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور معاونت امور فنی

 

دستورالعمل بیمه پروژه‌ها در قراردادهای خدمات مشاوره

 

سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور

معاونت امور فنی

دفتر امور فنی، تدوین معیار‌ها و کاهش خطرپذیری ناشی از زلزله

 

انتشارات سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور ۸۳٫۰۰٫۳۷ – پاییز ۱۳۸۳

***********************

 

پیشگفتار

نظام فنی و اجرایی مصوب ۱۳۷۵ با نگرش تازه‌ای فرآیند تهیه و اجرای طرح‌های عمرانی را مورد بررسی قرار داده و برای هر جزء از این فرآیند راهکارهایی از زاویه تعیین صلاحیت، ارجاع کار، ارزشیابی عوامل و… ارائه نموده است. گرایش نظام فنی به خدمات بیمه اگرچه بیشتر از زاویه «تضمین» صورت گرفته است ولی در هر صورت، دریچه‌ای برای ورود به عرصه صنعت بیمه تلقی می‌گردد.

تعامل صنعت ساخت و صنعت بیمه در جهان در عرصه‌های گوناگون وجود دارد و منافع ناشی از این تعامل چه در جهت حفظ و تعالی منافع ملی و چه در حفظ منافع صنفی بسیار گسترده و با اهمیت است.

فارغ از تجربه جهانی لازم است به واقعیت‌های ارتباط بین صنعت ساخت و صنعت بیمه توجه کنیم.

طبق تعریف، ماهیت صنعت بیمه: مدیریت خطر و مدیریت ریسک است و صنعت ساخت یا تهیه و اجرای طرح‌های

عمرانی، در درون خود مصادیق فراوانی از «خطر» و «ریسک» را جای داده است.

انواع و اقسام خطر‌ها سرمایه، نیروی انسانی، مصالح و ماشین‌آلات پروژه‌ها و منافع طرح‌های ذی‌نفع آن‌ها را تهدید می‌کند و طبیعتاً حفاظت آن‌ها در برابر خطرهای موجود، دغدغه بسیار بزرگی است. بنابراین مفهوم «خطر» و «ریسک» قوی‌‌ترین حلقه اتصال صنعت ساخت و صنعت بیمه است.

تاکنون به دلیل فقدان ظرفیت‌های مناسب در صنعت بیمه و نادیده گرفتن منافع بیمه از سوی مراجع تصمیم‌گیری طرح‌ها، تمام مخاطرات و ریسک‌های ناشی از تهیه و اجرای طرح‌های عمرانی را دولت پذیرفته است و حجم پوشش‌های بیمه‌ای مورد استفاده در مقایسه با سرمایه و منافعی که در معرض خطر قرار گرفته بسیار ناچیز بوده و چنین رویکردی باعث افزایش هزینه سرمایه‌گذاری کارهای عمرانی شده است.

بیمه مسئولیت حرفه‌ای مشاوران یکی از انواع رایج بیمه مسئولیت در سایر کشورهاست که نقش مؤثر و تعیین‌کننده‌ای در حفظ کیفیت خدمات و عملکرد مشاوران دارد از این‌رو، دستورالعمل حاضر به منظور فراهم نمودن زمینه استفاده از این نوع بیمه تدوین شده است تا با هدف ارتقای سطح کیفی طرح‌ها در قراردادهای مشاوران مورد استفاده قرار گیرد.

به این وسیله از شرکت خدمات مدیریت ایرانیان تهیه‌کننده دستورالعمل مهندسان مشاور آوند طرح (مدیر طرح) و دفتر امور فنی تدوین معیار‌ها و کاهش خطرپذیری ناشی از زلزله که در شکل‌گیری تدوین و انتشار دستورالعمل یادشده تلاش نموده‌اند تشکر و قدردانی می‌شود.

معاون امور فنی -پاییز ۱۳۸۳

***********************

کلیات

خدمات تهیه طرح از نظر نوع خطر، دارای تفاوت اساسی با مرحله اجراست و شاید مهم‌‌ترین موضوع، خطرات ناشی از طراحی غلط یا اشتباه باشد. این احتمال در قالب بیمه مسئولیت قابل پوشش است. از این‌رو اگر بیمه‌نامه‌ای تحت عنوان «بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاوران» ارائه گردد. پوشش‌های لازم را تأمین می‌کند.

روش متعارف برای تهیه چنین بیمه‌نامه‌ای، به این شرح است که حداکثر تا ۲۰ درصد مبلغ برآورد پروژه موضوع قرارداد مهندس مشاور، پوشش بیمه‌ای برای خدمات مهندسان مشاور منظور می‌گردد. لازم به یادآوری است که پوشش بیمه، ارتباطی به میزان حق‌الزحمه مشاور ندارد. شرکت‌های بزرگ مشاور، به دلیل اعتباری که نزد شرکت‌های بیمه دارند، قادر هستند بیمه‌نامه مسئولیت به تناسب توانایی و اعتبار خود دریافت کنند و بر حسب هر قرارداد بخشی از آن را به کارفرمای مربوط ارائه نمایند.

پوشش بیمه مسئولیت‌های حرفه‌ای (P.L)[1]، جمله برای مشاوران و پیمانکاران، امروزه در فهرست خدمات شرکت‌های بیمه وجود دارد؛ برای عرضه این خدمت بیمه‌ای در کشور، لازم است که ضمن بازنگری در شرایط بیمه‌نامه‌های موجود، کیفیت عرضه خدمات بیمه‌ای شفاف شود، به‌طوری که نقطه ابهامی ‌برای طرف‌های این قبیل بیمه، باقی نماند. به‌طور معمول هزینه‌های بیمه برای مسئولیت‌های حرفه‌ای، در قراردادهای کارفرما با مشاوران پروژه قابل تعریف است و باید قبل از انعقاد قرارداد با استعلامی‌که از شرکت‌های بیمه به عمل می‌آید، این هزینه‌ها به عنوان بخشی از قیمت تمام شده، منظور گردد؛ به این ترتیب، مشاوران در چهارچوب یک بیمه‌نامه مشخص بتوانند مسئولیت‌های حرفه‌ای خود را بیمه کنند.

 

ارکان بیمه

برای شکل‌گیری خدمات بیمه برخی از اجزا نقش اصلی و تعیین‌کننده دارند که بدون وجود آن، یا هرگونه نقص در آن باعث بی‌اعتبار شدن قرارداد بیمه می‌گردد. از این موارد به عنوان ارکان بیمه یاد می‌شود. در این قسمت، با استفاده از منابع مورد تأیید بیمه مرکزی ایران، ارکان بیمه به شرح زیر معرفی می‌گردد:

 

۱- بیمه‌گر

شرکت‌های بیمه که طبق «قانون بیمه‌گری مصوب سال ۱۳۱۶» و «قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه‌گری مصوب سال ۱۳۵۰» تأسیس شده و تحت نظارت بیمه مرکزی ایران فعالیت دارند.

 

۲- بیمه‌گزار

منظور از بیمه‌گزار، شخص حقیقی یا حقوقی است که وجهی را به بیمه‌گر می‌پردازد، تا پوششی را خریداری نماید. در طرح‌های عمرانی معمولاً بیمه‌گزاران عبارتند از:

– کارفرما

– مشاور

– پیمانکار اصلی و فرعی

– پیمانکار تخصصی

– پیمانکار تدارک کننده مصالح و تجهیزات

– پیمانکار حمل و نقل

 

۳- موضوع بیمه

به صورت متعارف، موضوع بیمه احتمال وقوع خطرهایی است که در طول اعتبار مدت بیمه‌نامه تحت پوشش قرار می‌گیرد.

 

۴- مورد بیمه

مورد بیمه اموال کالا مسئولیت یا هر نفعی است که تحت پوشش قرار می‌گیرد.

 

۵- مدت بیمه

مدت بیمه عبارت است از تاریخ آغاز بیمه تا تاریخ انقضای بیمه که بر حسب نوع پوشش‌های مورد درخواست بیمه‌گزار تعیین می‌شود.

 

۶- مبلغ بیمه

مبلغ بیمه حداکثر مبلغی است که بیمه‌گر در صورت تحقق خطر ممکن است به بیمه‌گزار بپردازد.

 

۷- حق بیمه

حق بیمه، مبلغی است که بیمه‌گزار برای خرید پوشش بیمه‌ای به صورت یکجا یا اقساط پرداخت می‌کند. میزان حق بیمه به حدود پوشش مدت آن و ارزیابی بیمه‌گر از عوامل ریسک در ارتباط با پوشش بیمه‌نامه بستگی دارد. اگرچه بیمه‌گران برای محاسبه حق بیمه از روش‌های مشابهی استفاده مینمایند اما لزوماً دو بیمه‌گر حق بیمه یکسانی را در یک مورد خاص ارائه نمی‌دهند.

حق بیمه از حاصل ضرب ضریب احتمال خطر (نرخ بیمه) در مبلغ بیمه حاصل می‌گردد. البته تغییرهای غیر معمول در مدت بیمه در نوع و ارزش اموال مورد بیمه و همچنین نوع خدماتی که در پیوند با اجرای قرارداد مشاور انجام می‌گیرد حائزاهمیت است.

حق بیمه، معمولاً به صورت مقطوع یا در هزار، از مبلغ بیمه ارائه می‌شود و در صورتی که به صورت اقساطی پرداخت گردد، تابع شرایطی است که توسط شرکت‌های بیمه اعلام شده و مورد توافق بیمه‌گزار قرار می‌گیرد.

 

۸- فرانشیز

درصد یا مبلغی از هر خسارت است که به منظور رعایت اصل نفع بیمه‌ای و جلوگیری از بی‌مبالاتی بیمه‌گزار در رعایت نکات ایمنی و انجام اقدام‌های پیشگیرانه بر عهده بیمه‌گزار است و میزان آن براساس توافق بیمه‌گزار و بیمه‌گر تعیین می‌شود.

 

۹- بیمه‌نامه

بیمه‌نامه، همان قرارداد بیمه است که بین بیمه‌گزار و بیمه‌گر با رعایت قوانین ضوابط و مقررات مربوط، مبادله می‌گردد. در بیمه‌نامه تمام عواملی که به عنوان ارکان بیمه معرفی گردید به وضوح درج می‌شود.

معمولاً بیمه‌نامه، با پرداخت اولین حق بیمه (به صورت یکجا یا اقساطی) اعتبار می‌یابد. به روال متعارف، بیمه‌نامه سندی است که به موجب آن و براساس پیشنهاد کتبی بیمه‌گزار و نیز به استناد پاسخ‌های درج شده در پرسش‌نامه‌ای که از طرف بیمه‌گزار تکمیل شده و سایر اظهارات کتبی وی که به منظور درج در بیمه‌نامه صورت می‌گیرد، تنظیم می‌شود. بیمه‌گر خسارت وارده به مورد بیمه و متوجه بیمه‌گزار را در صورتی که حق بیمه را در زمان مقرر پرداخت کرده باشد، با رعایت استثنا‌ها و شرایط درج شده در آن یا درج شده در الحاقیه‌های مربوط تا میزان پیش‌بینی شده جیران خواهد کرد.

 

تأیید‌ها و تعهدهای کارفرما

۱- کارفرما براساس مفاد این دستورالعمل، نسبت به انجام وظایف خود برای تأمین پوشش‌های بیمه‌ای مناسب در چهارچوب اختیار‌ها و وظایف قانونی خویش عمل می‌کند.

پوشش‌های بیمه‌ای مشاوران از سوی کارفرما به تناسب اهمیت نوع و محل اجرای پروژه براساس مفاد این دستورالعمل انتخاب می‌شود.

۲- هرگاه کارفرما علاوه بر بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاور خریداری پوشش‌های دیگری را ضروری بداند، باید قبل از عقد قرارداد موضوع را کتباً به اطلاع مشاور (مشاوران) برساند.

۳- کارفرما از مشاور می‌خواهد که خطرهای مشخصی را در حد غرامت مورد درخواست تحت پوشش قرار دهد. مشاور موظف است بیمه‌نامه یا بیمه‌نامه‌های مربوط را به حساب کارفرما خریداری کرده و مدارک مربوط را در اختیار کارفرما قرار دهد.

۴- کارفرما باید منابع مالی مورد نیاز را برای خریداری انواع پوشش‌های بیمه‌ای لازم در برآورد منابع و اعتبارهای ریالی و ارزی پروژه پادار نماید.

۵- در پروژه‌هایی که از طراحی منحصربه‌فرد و پیچیده‌ای برخوردار است کارفرما در فرآیند انتخاب مشاور، ضرورت

ارائه بیمه‌نامه مسئولیت را در شرایط انتخاب مشاور منظور می‌کند.. در صورتی که حق‌الزحمه طراحی براساس پیشنهاد مشاوران تعیین شود هزینه تأمین پوشش بیمه‌ای باید از سوی مشاوران در مبلغ پیشنهاد منظور گردد و در صورتی که پرداخت حق‌الزحمه براساس تعرفه‌های مصوب سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور باشد کارفرما پرداخت هزینه تأمین پوشش بیمه مسئولیت مشاور را از محل اعتبار طرح تقبل می‌کند.

۷- شرح خدمات مشاور، باید به نحو بارز و مشخصی معرف نوع و دامنه وظایف مشاور در محدوده قرارداد بوده و همچنین دخالت‌های کارفرما نیز واضح و صریح باشد.

۸- در صورتی که کارفرما ارائه بیمه‌نامه از بیمه‌گر معینی را مشخص نکرده باشد ارائه بیمه‌نامه از هر شرکت بیمه معتبر توسط مشاور، مورد قبول کارفرما خواهد بود.

۹- کارفرما باید به نقش داده‌ها و اطلاعاتی که در اختیار مشاور قرار می‌دهد توجه داشته باشد. این اطلاعات ممکن است منشأ نقص یا اشتباه در خدمات مهندس مشاور باشد که در این صورت کارفرما مسئول خواهد بود.

۱۰- پوشش‌های بیمه‌ای مشاوران باید از سوی کارفرما متناسب با اهمیت پروژه تعیین شود به‌طور معمول، اولویت زیر ارجح است:

۱۰-۱- بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاوران

۱۰-۲- بیمه مسئولیت قراردادی

۱۰-۳- بیمه مسئولیت حرفه‌ای

 

وظایف و تعهدهای مشاور

۱۱- مشاور باید نسبت به اعتمادی که به آگاهی مهارت و قضاوت او موجود است نه تنها از سوی کارفرما، بلکه اشخاصی که به‌طور منطقی احتمال استفاده از نظرات مشاور توسط آن‌ها قابل پیش‌بینی است توجه داشته باشد. به ویژه در مواقعی که کارفرما به صلاحدید مشاور عمل می‌کند، وی باید به آثار احتمالی نظرات خود روی اشخاص دیگر توجه کند.

۱۲- مشاور باید به ازای مخاطراتی که در اجرای پروژه قابل پیش‌بینی است، تأمین پوشش‌های بیمه‌ای کافی را برای قراردادهای اجرایی به کارفرما توصیه کند و در مواردی که در چهارچوب اختیارهایش توصیه‌هایی به کارفرما می‌کند. به آثار مالی و حقوقی و کیفیت و دامنه مسئولیت خویش دقت کافی داشته باشد.

۱۳- مشاور باید به مواردی که می‌تواند حتی بعد از اتمام عملیات اجرایی و در دوران بهره‌برداری مشاور را موظف به پاسخگویی یا جبران خسارت کند توجه داشته باشد. موارد عمده در این ارتباط عبارتند از:

۱۳-۱- عدم استفاده مفید از اختیارهای داده شده از سوی کارفرما برای تحصیل اطلاعات کافی در مورد تهیه طرح.

۱۳-۲- اعتماد و اطمینان به کیفیت مصالح تجهیزات ماشین‌آلات و مواد اولیه بر حسب مدارک تولیدکنندگان و فروشندگان به‌رغم وظیفه انجام بررسی.

۱۳-۳- اقدام‌های ناشیانه در تنظیم استاد پیمان و به ویژه تنظیم تعهدهای دو طرف قرارداد در امر تعیین نوع بیمه پرداخت حق بیمه اسقاط حق خریداری یا عدم خریداری بیمه‌های تکمیلی و…

۱۳-۴- بی‌توجهی به مدت اعتبار بیمه‌نامه‌ها.

۱۳-۵- توجه به مسئولیت‌های مشاور در مواقعی که پروژه به عنوان محصول ساخته شده تلقی می‌شود و مورد استفاده دیگران قرار می‌گیرد.

۱۳-۶- بی‌توجهی نسبت به چگونگی مدیریت ریسک درباره خطرهایی که به‌طور متعارف توسط بیمه‌گران پوشش داده نمی‌شود.

۱۳-۷- تهیه برآورد ناصحیح و در نتیجه تهیه بیمه‌نامه به مبالغ غیر واقعی و در نهایت جبران نشدن بخشی از خسارت‌ها از سوی بیمه‌گر.

۱۳-۸- نادیده گرفتن وظایف و تعهدهای قراردادی درباره انجام به موقع مکاتبات از جمله پاسخ به مکاتبات پیمانکار صدور اخطار‌ها ارائه گزارش به کارفرما درباره مسایل بیمه‌ای پیمان به ویژه در مواردی که مشاور به عنوان نماینده کارفرما در کارگاه حضور دارد.

۱۳-۹- کم دقتی در تعیین محدوده مشخصات و برآورد کارهایی که در طول مدت اجرا به تدریج در قالب پیمان‌های دست دوم به پیمان خواهد رفت و پیمانکار اصلی در قبال آن‌ها دارای وظایفی بوده و پیشنهاد خود را بر حسب اطلاعات داده شده از سوی مشاور تنظیم می‌کند.

۱۳-۱۰- بی‌توجهی به آثار متقابل فعالیت همزمان پیمانکاران دست دوم و تخصصی در یک کارگاه به هنگام تهیه یا بررسی و اظهارنظر درباره برنامه زمانی کل پروژه و تعیین مدت پروژه در تهیه قرارداد و در نتیجه وقفه در کار.

۱۳-۱۱- عدم توانایی فنی در تشخیص معایب کارهای انجام شده و در نتیجه بروز خسارت و اثبات اجرای ناصحیح کار از سوی کارشناسان بیمه.

۱۳-۱۲- نادیده گرفتن نکات اجرایی اساسی به هنگام تهیه طرح از جمله:

۱۳-۱۲-۱- عدم تهیه دستورالعمل‌های آزمایش و راه‌اندازی آزمایشی و خسارت‌های احتمالی ناشی از نادرستی روش مورد استفاده.

۱۳-۱۲-۲- بی‌توجهی به کیفیت و کفایت مطالعات ژئو تکنیک و زمین‌شناسی.

۱۳-۱۲-۳- نادیده گرفتن آثار مخرب عوامل محیطی در تهیه طرح از قبیل: رطوبت محیط اسیدی، خواص شیمیایی خاک، یخبندان، گرما و……

۱۴- مشاور موظف است مسئولیت‌های خود را به نحوی مؤثر و با توجه به انواع پوشش‌های بیمه‌ای که به ترتیب اولویت در زیر شرح داده شده است بیمه کند و مدارک مربوط را در اختیار کارفرما قرار دهد.

١٤-١- بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاوران

این بیمه‌نامه تمام مسئولیت‌های حرفه‌ای و قراردادی مهندسان مشاور را تحت پوشش قرار می‌دهد. مبلغ این بیمه‌نامه می‌تواند به تناسب اعتبار مشاور صادر شود و با توجه به پوشش مورد نظر کارفرما بخشی از آن به قرارداد مورد نظر، اختصاص یابد.

۱۴-۲- بیمه مسئولیت قراردادی:

مسئولیت‌های ناشی از قرارداد و غفلت یا سهل‌انگاری در انجام دقیق آن، ممکن است باعث ایجاد خسارت بدنی یا مالی به طرف قرارداد شود. بیمه مسئولیت قراردادی چنین مواردی را تحت پوشش قرار می‌دهد.

۱۴-۳- بیمه مسئولیت حرفه‌ای:

این بیمه‌نامه، مسئولیت اشخاص حرفه‌ای را پوشش می‌دهد که در اثر غفلت و خطای آن‌ها خسارت‌های مالی، بدنی یا هر دو، به افرادی که به نحوی از خدمات آن‌ها استفاده می‌کنند، وارد می‌شود. مانند مسئولیت حرفه‌ای طراحان در پروژه‌ها، در این موارد هرگاه به دلیل غفلت یا خطای طراح، خسارت‌های بدنی یا مالی وارد شود مشاور با داشتن این بیمه‌نامه می‌تواند خسارت‌های احتمالی را از طریق بیمه‌گر تسویه کند.

۱۵- مشاور مکلف است بیمه‌نامه (بیمه‌نامه‌‌ها) را با اعتبار زمانی کافی و طبق مدت قرارداد خود، تهیه کند. تمدید مدت اعتبار با نظر کارفرما باید در بیمه‌نامه پیش‌بینی شود و در صورت نیاز پوشش بیمه‌نامه در دوره اجرای پروژه و پس از آن ادامه یافته یا با بیمه‌نامه تکمیلی جایگزین گردد.

۱۶- مشاور پیش از آغاز کار بیمه‌های مورد نیاز تحت شرایط قرارداد را تحصیل نموده و ظرف مدت پیش‌بینی شده در قرارداد به کارفرما تسلیم خواهد کرد.

۱۷- مشاور اعتبار تمام بیمه‌نامه‌ها را تا تاریخی که در قرارداد مشخص گردیده است حفظ خواهد کرد. بیمه‌نامه‌های معتبر و رسیدهای پرداخت حق بیمه مربوط را در اختیار وی قرار خواهد داد.

*************

پیوست ۱- فرم انتخاب پوشش‌های بیمه‌ای مشاوران

پروژه ……………………………

به موجب این الحاقیه، شرکت………………..  موظف است ظرف مدت………………..  روز پس از انعقاد قرارداد نسبت به ارائه بیمه‌نامه(‌های) مشخص شده زیر، به نام کارفرما (ذی‌نفع) اقدام کند.

۱- بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاوران         □

۲- بیمه مسئولیت قرار دادی             □

۳- بیمه مسئولیت حرفه‌ای                □

۴- بیمه تکمیلی برای استثناهای عمومی، شامل:

٤-١ – ………………..

٤-٢ – ………………..

۴-۳- ………………..

۴-۴- ………………..

۵- مبلغ بیمه‌نامه برابر با ………………..  ریال تعیین می‌شود.

۶- غرامت مورد درخواست برابر است با:

۶-۱- بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای مشاوران ………………..  ریال

۶-۲-  بیمه مسئولیت قراردادی ………………..  ریال

۶-۳- بیمه مسئولیت حرفه‌ای………………..  ریال

نماینده کارفرما:                                       نماینده مشاور:

نام و نام‌خانوادگی                                     نام و نام‌خانوادگی

امضا                                        امضا

**********************

 

پیوست ۲- پوشش‌های بیمه مسئولیت

در تهیه و اجرای طرح‌های عمرانی اشخاص حقیقی و حقوقی مختلفی دخالت دارند که هر یک عهده‌دار مسئولیت مشخصی هستند به‌طور طبیعی تمام این افراد علاقمند هستند به نحوی در قبال مسئولیت‌های خود از پوشش بیمه استفاده کنند تمام این اشخاص را در یک طرح بیمه‌گزار می‌نامیم که معمولاً شامل اشخاص حقیقی و حقوقی زیر هستند:

– کارفرما

– مشاور

– پیمانکار اصلی و فرعی

– پیمانکار تخصصی

– پیمانکار تدارک‌کننده مصالح و تجهیزات

– پیمانکار حمل و نقل

– از میان متخصصان حرفه‌ای حقیقی و حقوقی مانند مهندسان ژئوتکنیک و زمین‌شناس، نقشه‌بردار، مهندسان

محاسب و…… که به صورت انفرادی مسئول بخشی از کار هستند، کارفرما و پیمانکاران اجرایی که مشارکت مادی در پروژه دارند، با استفاده از بیمه‌های معمول، مانند بیمه تمام خطر پیمانکاری یا بیمه تمام خطر نصب و مانند آن تحت پوشش قرار می‌گیرند. روش متعارف برای تحت پوشش قرار دادن سایر بیمه‌گزاران بیمه کردن آنان به صورت بیمه‌گزاران مشترک است. به این ترتیب که بیمه مسئولیت در طرح‌های عمرانی به فراخور حوزه مسئولیت هر یک از عوامل دست‌اندرکار که عهده‌دار انجام قرارداد در زمینه طراحی، اجرا، نظارت و مانند آن هستند، به صورت بیمه جامع مسئولیت حرفه‌ای، تحت پوشش قرار می‌گیرد. روش دیگر، تأمین پوشش توسط هر یک از بیمه‌گزاران به‌طور  جداگانه است که طبیعتاً به دلیل دشواری شناخت مسئولیت هر یک توسط شرکت‌های بیمه (بیمه‌گر) در فرآیند انجام کار، در صورت بروز خسارت تعیین غرامت و کارشناسی و پرداخت آن موکول به طی تشریفات زمان‌بر است.

بیمه‌های مسئولیت:

پوشش‌های بیمه مسئولیت، دارای انواعی است که کامل‌‌ترین تقسیم‌بندی آن، عبارت است از:

۱) بیمه مسئولیت عمومی‌

۲) بیمه مسئولیت کارفرما در قبال کارکنان

۳) بیمه مسئولیت کالا

۴) بیمه مسئولیت حرفه‌ای

۵) بیمه مسئولیت قراردادی

 

بیمه مسئولیت عمومی‌

این پوشش، مسئولیت قانونی شخص حقیقی یا حقوقی را نسبت به خسارت مالی و جانی به اشخاص ثالث، تحت پوشش قرار می‌دهد. موارد عمده ایجاد مسئولیت عمومی‌عبارت است از:

۱- خسارت‌های ناشی از فرآیند معیوب تولید مثل آلوده کردن محیط‌زیست به سبب خروج پساب و سایر مواد آلاینده کارخانه‌ها.

۲- خسارت‌های ناشی از ر‌ها شدن شی از ساختمان یا وجود عیب در ساختمان و بروز خسارت جانی و مالی.

۳- خسارت‌های ناشی از عوامل و کارکنان بیمه‌گزار که در راستای انجام وظایف شغلی خود به دیگران وارد می‌کنند.

۴- خسارت‌های ناشی از کالای معیوب که تولید کننده به بازار عرضه می‌کند.

 

بیمه مسئولیت عمومی‌از نظر تنوع بیش‌ترین موارد بیمه مسئولیت را شامل می‌شود و چند مورد آن عبارتنداز: بیمه مسئولیت آسانسور، بیمه ورزشگاه‌ها استخر‌ها شهر بازی هتل‌ها و مانند آن.

[۱] Professional Liability