Google Analytics در ایران غیرفعال شد؛ تحریم یا تأثیر فیلترشکن‌ها؟

حساب کاربری بسیاری از کاربران ایرانی در Google Analytics غیرفعال شده است. بسیاری گمان می‌برند که این اتفاق در نتیجه تحریم گوگل برای کاربران کشور ما رخ داده باشد اما برخی دیگر از متخصصان احتمال می‌دهند که استفاده گسترده از VPN و فیلترشکن‌‌‌ها در ایران باعث شده است تا گوگل بسیاری از وب‌سایت‌های ایرانی را […]

حساب کاربری بسیاری از کاربران ایرانی در Google Analytics غیرفعال شده است. بسیاری گمان می‌برند که این اتفاق در نتیجه تحریم گوگل برای کاربران کشور ما رخ داده باشد اما برخی دیگر از متخصصان احتمال می‌دهند که استفاده گسترده از VPN و فیلترشکن‌‌‌ها در ایران باعث شده است تا گوگل بسیاری از وب‌سایت‌های ایرانی را با توجه به سیل کاربرانی که از اروپا دریافت می‌کنند، موظف به کسب رضایت برای استفاده از کوکی‌‌‌ها بداند. به نظر می‌رسد که اتفاق مشابهی برای برخی از حساب‌های کاربری در اروپا نیز رخ داده است. به گزارش پیوست، گمانه‌زنی درمورد دلیل اصلی مسدود شدن حساب کاربری Google Analytics  ادامه دارد و این شرکت هنوز پاسخ رسمی به درخواست کاربران و منابع خبری برای اظهارنظر در این باره ارائه نکرده است.

ایمیل گوگل به کاربرانی مبنی بر مسدود شدن حساب  Google Analytics

کاربران شبکه اجتماعی و وب‌سایت‌های خبری ایران طی چند روز اخیر گزارش‌های مختلفی در مورد مسدود شدن حساب‌‌‌ها منتشر کرده‌اند و براساس ایمیلی که برای کاربران متاثر از این مسئله ارسال شده است، گوگل براساس بخش ۱۴ شرایط استفاده از گوگل آنالیتیکس، حق بازگشت پولی را نیز برای مشترکان در نظر نمی‌گیرد. احتمال می‌رود که با توجه به فراگیر شدن این مسئله برای کاربران ایرانی شاهد اعمال تحریم‌ها از سوی گوگل باشیم و این در حالی است که خدمات این شرکت از تحریم‌های ایالات متحده مستثنی هستند. البته که فرضیه دیگری که فعالان حوزه بازاریابی و SEO به آن اشاره می‌کنند، موضوع کسب رضایت یا بخش Consent از کاربران است که با توجه به مقررات GDPR اتحادیه اروپا اجرایی شده است و وب‌سایت‌‌‌ها باید از تمامی کاربران اروپایی خود برای استفاده از کوکی‌‌‌ها کسب رضایت کنند. کسب رضایت معمولاً به صورت یک نوار یا پنجره از کاربر انجام می‌‌گیرد. سروش احمدی؛ مدیر سئو راه‌ دیجیتال، طی پستی در لینکدین در رابطه با حذف حساب کاربران ایرانی به احتمال تأثیر به‌روزرسانی ماه مارس ۲۰۲۴ گوگل برای این بخش و Consent v2 اشاره کرده است و می‌گوید این به‌روزرسانی: «نحوه استفاده از دیتای کاربرهارو براساس اینکه کوکی رو قبول کردن یا نه تغییر می‌دهد.» از آنجایی که بسیاری از کاربران ایرانی برای گشت و‌گذار در اینترنت ممکن است از وی‌پی‌ان استفاده کنند و در نتیجه هنگام دسترسی به وب‌سایت‌های اینترنتی نیز متصل به وی‌پی‌انی با موقعیت مکانی اروپا باشند، گوگل ممکن است مشترکان گوگل آنالیتیکس ایرانی را مشمول قوانین GDPR بداند و از آنجایی که وب‌سایت‌های ایرانی معمولاً هشداری برای استفاده از کوکی و کسب رضایت از کاربران ندارند، از سمت این شرکت مجازات می‌شوند.