دو دستگی نمایندگان برای زمینه سازی در اختلاف با دولت به وقت استیضاح

میترا براتی- تنها چند ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم گذشته اما گویا در همین زمان هم عملکرد برخی از وزرا نتوانسته نظر برخی از نمایندگان مجلس را تأمین کند. در چنین شرایطی نمایندگان می‌توانند طرح استیضاح وزیر را مطرح کنند. طبق معمول کشورمان در روزهای حساسی به‌سر می‌برد. از یک طرف قطعی گاه […]

میترا براتی- تنها چند ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم گذشته اما گویا در همین زمان هم عملکرد برخی از وزرا نتوانسته نظر برخی از نمایندگان مجلس را تأمین کند. در چنین شرایطی نمایندگان می‌توانند طرح استیضاح وزیر را مطرح کنند. طبق معمول کشورمان در روزهای حساسی به‌سر می‌برد. از یک طرف قطعی گاه و بیگاه برق و گاز، امان مردم را بریده و از سوی دیگر دولت در سیاست خارجی خود با مشکلاتی همچون بازگشت ترامپ، مکانیسم ماشه، FATF و… دست به‌گریبان است. در داخل نیز دولت با کسری شدید بودجه مواجه است و همزمانی این امر با افزایش شدید قیمت ارز، باعث شده تا برخی از نمایندگان مجلس خواستار استیضاح برخی وزرای کابینه همچون وزیر اقتصاد شوند. این در حالی است که مسائل بسیار مهمی همچون خروج سرمایه عربستان از کارخانه روغن یا در تهدیدات اسرائیل و تبعات شکست ما در سوریه و نیز عدم ایفای تعهدات روسیه در تحویل هواپیما‌های جنگنده مطرح هستند. حال با توجه به شرایطی که ذکر شد، باید دید که هدف برخی نمایندگان مجلس از طرح استیضاح چیست؟ عبدالناصر همتی، محسن پاک‌نژاد و احمد میدری، در حالی در مظان استیضاح از سوی نمایندگان قرار گرفته‌اند که زمزمه‌هایی درباره آمادگی نمایندگان برای استیضاح تعداد دیگری از وزرای اقتصادی دولت چهاردهم نیز به گوش می‌رسد. به‌نظر می‌رسد با افزایش انتقاد‌ها از عملکرد وزیر راه‌وشهرسازی، فرزانه صادق نیز از دیگر وزرای پزشکیان است که در آستانه استیضاح قرار گرفته است. از سوی دیگر خاموشی‌های اخیر و ناترازی‌‌ها در حوزه برق، سبب انتقاد نمایندگان از عباس علی‌آبادی شده است. حال سؤال مهم این است که آیا الان زمان مناسبی برای استیضاح است؟

موافقان و مخالفان استیضاح

حسینعلی حاجی‌دلیگانی؛ نماینده شاهین‌شهر: محور اصلی استیضاح همتی نابسامانی وضعیت ارز و قیمت‌هاست که برخلاف سیاست‌های کلی برنامه و قانون برنامه مبنی بر ایجاد ثبات اقتصادی و تک‌نرخی شدن تورم است. فکر می‌کنم خیلی از افرادی هم که طرح استیضاح را امضاء نکرده‌اند، رأی آنان عدم اعتماد به ادامه کار همتی باشد.

سمیه رفیعی؛ نماینده تهران: در راستای انجام وظایف نمایندگی و توجه به بحث معیشت مردم، که در اثر افزایش قیمت‌ها و جهش قیمت دلار در این مدت تحت‌شعاع قرار گرفته و اینکه جر نوسان‌گیری و جانبداری از برخی معاهده‌های مالی و بین‌المللی حرکت مؤثری از وزیر اقتصاد دیده نشده، بنده نیز طرح استیضاح را امضاء کردم.

ابوالقاسم جراره؛ نماینده تهران: موافق استیضاح هستم. مردم ما شاهد بی‌سابقه‌‌ترین رشد قیمت دلار در یک بازه‌زمانی مشخص هستند.

امیرحسین ثابتی؛ نماینده تهران: انتظار معجزه در سه ماه از هیچ وزیری نداشتیم، حرف ما این است که در این پنج ماه چرا بعضی وزرا تا این حد خرابکاری کرده‌اند؟

مخالفان

مهرداد گودرزوند؛ نماینده رودبار: امروز اگر بخواهیم صرفاً به‌دنبال استیضاح باشیم و کشور را ر‌ها کنیم، وضعیت چه خواهد شد؟ من هم به وضعیت اقتصادی کشور اعتراض دارم، اما اینکه عده‌ای به دنبال تبلیغات، شو و نمایش هستند و به دنبال اداره کشور نیستند، نگاه خوبی نیست.

رضا علیزاده؛ نماینده ورزقان: به همه گروه‌ها و جریان‌های فکری کشور توصیه می‌کنم از طرح موضوع‌هایی که سبب آزردگی روح و روان جامعه و ایجاد تفرقه می‌شود، خودداری کنند.

شارلی انویه‌تکیه؛ نماینده مسیحیان، آشوریان و کلدانیان: چهار ماه مدت کمی برای قضاوت درباره عملکرد یک وزارتخانه است.

احمد جباری؛ نماینده بندر لنگه: در مجلس ابزارهای نظارتی مختلفی داریم؛ آخرین ابزار نظارتی «استیضاح» است و نباید در همان ابتدای کار به سراغ آخرین ابزار برویم.

احمد فاطمی؛ نماینده بابل: طرح استیضاح وزرا در شرایط فعلی، اقدامی کاملاً سیاسی و برخلاف منویات رهبر معظم انقلاب است.

موسی غضنفرآبادی؛ نماینده بم: مجلس از همه توان و ظرفیت خود برای کمک به دولت استفاده می‌کند و معتقد است تعامل بین دولت و مجلس ضرورت دارد و می‌تواند به حل مشکلات اقتصادی کشور کمک کند.