مرضیه نیکخواه- پدر شدن یک تجربه خاص و لذتبخش در زندگی هر مردی است که میتواند با احساس شادی، دلسوزی، احساس مسئولیت، مهربانی، عشق، محبت، وحشت، تنفر، سازگاری و حس دوست داشتن همراه باشد. این حس عجیب لحظاتی ناب را در زندگی هر پدری رقم میزند. مادر شدن یکی از قویترین تجربیات زندگی یک زن […]
مرضیه نیکخواه- پدر شدن یک تجربه خاص و لذتبخش در زندگی هر مردی است که میتواند با احساس شادی، دلسوزی، احساس مسئولیت، مهربانی، عشق، محبت، وحشت، تنفر، سازگاری و حس دوست داشتن همراه باشد. این حس عجیب لحظاتی ناب را در زندگی هر پدری رقم میزند. مادر شدن یکی از قویترین تجربیات زندگی یک زن است. حس مادری در هر زن بهطور متفاوتی منعکس میشود و یکی از مقدسترین سفرهایی است که یک زن در زندگی آغاز خواهد کرد. انسانی که در شکم شما رشد میکند و شما با درد آن را به دنیا میآورید و یا حتی کودکی که به فرزندخواندگی قبول میکنید؛ همگی یک حس مادرانه در شما ایجاد خواهند کرد. شما با به دنیا آوردن یک کودک، خانوادهتان را بزرگتر خواهید کرد؛ اما مادر بودن خیلی بیشتر از اینهاست. با این حال بسیاری از زوجها طی سالهای اخیر قید فرزندآوری را زدهاند. فرزند، محصول ازدواج است. وقتی شمار ازدواج کم شده طبیعی است که فرزندآوری هم کمتر باشد اما در خانوادههای تشکیل شده هم گاه میل به فرزندآوری نیست یا محدود به یکی است. البته رشد جمعیت در ایران هنوز منفی نیست. یعنی سالانه یک میلیون زاد و ولد بیش از مرگومیر صورت میپذیرد و این هشدارها در واقع معطوف به ۳۰، ۴۰ سال آینده است. مشخصاً پیشبینی میشود جمعیت ایران در سال ۱۴۴۰ به ۱۰۰ میلیون نفر برسد با جمعیت سالمند بیشتر از جوانان. نکتۀ دوم این است که اگر اصطلاح «جامعۀ پیر» یا «کشور پیر» را بپذیریم لابد کشورها و جوامعی هم نوزاد و طفلاند یا میمیرند! حال آن که کشور پیر بیشتر ناظر به میانگین سنی است وگرنه جامعه مانند انسان پیر نمیشود چون اگر پیر میشد لابد چندی بعد هم باید میمُرد! اما آیا تا به حال شنیدهایم فلان جامعه مُرد؟! فرزندآوری در سالهای اخیر در ایران سیری نزولی داشته است. با استناد به آمار کنونی، میانگین تولد در کشور کمتر از دو فرزند یعنی ۱٫۷ فرزند است. این آمار نشان میدهد میانگین تولد در کشور کمتر از سطح جانشینی است؛ یعنی اگر فرض بر این باشد که بهازای هر پدر و مادر یک فرزند داشته باشیم، در حالحاضر این اتفاق رخ نمیدهد. بهعلاوه، میزان رشد جمعیت در کشور، از ۱٫۲۹ درصد در سال ۱۳۹۰، به کمتر از یکدرصد در سال ۱۳۹۸ رسیده است.
تأثر اجرای درست یک قانون
در کشورمان هزاران قانون داریم که بسیاری از آنها بهدرستی اجرا نمیشوند تا اثرگذار باشند؛ مانند قانون دارویار و… برای افزایش جمعیت قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت براساس اصل هشتادوپنجم قانون اساسی، در یک کمیسیون مشترک بررسی شد و پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت هفت سال، در دهم آبان ۱۴۰۰ به تأیید شوراینگهبان رسید و اینطور که از شواهد پیداست، اجرای آن موفقیتآمیز بوده و نرخ رشد جمعیت در بسیاری از استانها صعودی شده است. در همین رابطه، امیرحسین بانکیپور؛ نائبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، با بیان اینکه سال گذشته به لطف قانون جوانی جمعیت کاهش نرخ باروری متوقف و در ۱۵ استان نرخ باروری افزایشی شد، اعلام کرد: در دو سال اخیر، نرخ تعداد تولدهای فرزند سوم ۹ درصد، فرزند چهارم ۲۸ درصد و فرزند پنجم به بالا ۵۱ درصد افزایش یافته است. وی همچنین درخصوص وضعیت نرخ باروری کشور، اظهار کرد: نرخ باروری ما هر سال روبه کاهش بود، اما سال گذشته به لطف این قانون، کاهش نرخ باروری متوقف شد و در ۱۵ استان کشور، نرخ باروری ما افزایشی شد. قانون جوانی جمعیت توانسته در یک فاصله اندک تأثیر خود را بر منحنیهای جمعیت بگذارد. در دو سال اخیر، نرخ تعداد تولدهای فرزند سوم ۹ درصد، فرزند چهارم ۲۸ درصد و فرزند پنجم به بالا ۵۱ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که در این دو سال، ۴۰۰ هزار مادر در گروه سنی ۲۵ تا ۴۰ سال کاهش یافتهاند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
ارسال دیدگاه
قوانین ارسال دیدگاه