تاکتیک ایران در برابر ترامپ باید تغییر کند

ترامپ؛ جدید‌ترین چالش دولت چهاردهم!

مرضیه نیکخواه- بازگشت ترامپ یعنی بازگشت تحریم‌ها؛ این مورد را مردم ایران با پوست و گوشت و خون‌شان حس می‌کنند. قاتل سردار سلیمانی ۴۸ ساعت پیش به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا سوگند یاد کرد تا حافظ منافع کشورش باشد. اما وی اگر بخواهد همچون دور قبل درباره کشورمان تصمیم بگیرد، بی‌شک وضع از اینکه هست هم […]

مرضیه نیکخواه- بازگشت ترامپ یعنی بازگشت تحریم‌ها؛ این مورد را مردم ایران با پوست و گوشت و خون‌شان حس می‌کنند. قاتل سردار سلیمانی ۴۸ ساعت پیش به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا سوگند یاد کرد تا حافظ منافع کشورش باشد. اما وی اگر بخواهد همچون دور قبل درباره کشورمان تصمیم بگیرد، بی‌شک وضع از اینکه هست هم بدتر خواهد شد. در اولین روز کاری وی قیمت دلار مجدداً مرز ۸۲ هزار تومان را رد کرد و سکه طلا نیز در آستانه ۵۸ میلیون تومان قرار گرفت! کافی است نگاهی به دور اول ریاست جمهوری وی و تقابلش با کشورمان کنید تا بفهمیم دولت چهاردهم باید تصمیم سختی درباره وی بگیرد. خروج از برجام، یکی از مهم‌‌ترین رویکردهای خصمانه ترامپ در برابر جمهوری ‌اسلامی در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش به‌شمار می‌رود، اتفاقی که باعث شد تا بنیان اقتصادی کشورمان به شدت دچار تلاطم شود و این روند تاکنون نیز ادامه دارد. ترامپ پس از خروج از برجام «سیاست فشار حداکثری» معروف خود را علیه ایران کلید زد؛ سیاستی که با به‌کارگیری انواع ابزار‌ها و شیوه‌ها برای تحت‌فشار قرار دادن ایران همراه بود. ترامپ بعد از پیروزی در انتخابات آمریکا رسماً اعلام کرد که با بازگشت خود به کاخ‌سفید مجدداً شدید‌ترین تحریم‌ها را بر علیه کشورمان به کار خواهد گرفت. وی اعلام کرد که هر کشوری با ایران مراودات تجاری داشته باشد، اجازه تجارت با آمریکا را نخواهد داشت! این در شرایطی است که اوضاع اقتصادی کشورمان اصلاً تعریفی ندارد و تورم افسارگسیخته همچنان معضل بزرگی برای اقشار مختلف مردم است. از سوی دیگر ناترازی‌ها امان مردم را گرفته و پس از سال‌ها بی‌توجهی به منابع، کشور در شرایط سختی قرار دارد، به‌طوری که از همین حالا رئیس‌جمهور و دیگر کارشناسان اقتصادی می‌گویند قطع برق در تابستان سال آینده بیشتر از امسال خواهد بود! با این اوصاف سؤال این است که دولت چهاردهم چه راهکاری برای معضلی به نام ترامپ خواهد داشت؟!

عاقلانه‌‌ترین راه آغاز گفتگوهای رفع تحریم است

در همین رابطه، دیروز (سه شنبه) کاظم غریب‌آبادی؛ معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران، تأکید کرد که گفتگوهای ایران و اروپا ادامه پیدا خواهد کرد. به گفته او، عاقلانه‌‌ترین راه این است که گفتگوهای رفع تحریم آغاز شود. این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران، در پاسخ به سؤالی در مورد گفتگوهای ایران و اروپا، گفت: جمهوری اسلامی ایران همانند گذشته آمادگی برای آغاز و از سرگیری مذاکرات رفع تحریم را دارد. ما همیشه آمادگی این را داشتیم و اگر در طرف‌های دیگر هم (این آمادگی) وجود داشته باشد، ما بر این عقیده هستیم که مذاکرات شکل خواهد گرفت و به نتیجه خواهد رسید. غریب‌آبادی؛ تأکید کرد: اگر سیاست و رویکرد دیگری را در طرف‌های دیگر ببینیم، ایران هم‌ مناسب با همان سیاست رویکرد خودش را تنظیم خواهد کرد.

دولت پزشکیان تصمیم‌گیرنده اصلی درباره موضع‌گیری ایران در برابر آمریکا نیست

سیدمصطفی هاشمی‌طبا؛ عضو شورای‌عالی مشورتی حزب کارگزاران سازندگی، گفت: اینکه عنوان می‌شود ممکن است دولت پزشکیان رویکرد جدیدی در پیش بگیرد، واقع‌بینانه نیست. واقعیت این است که پزشکیان بدون اجازه حاکمیت نمی‌تواند کاری بکند. در واقع، دولت پزشکیان تصمیم‌گیرنده اصلی در اینکه باید در مقابل آمریکا چه رویکردی در پیش گرفت، نیست و چنین سیاست‌هایی در جای دیگری گرفته می‌شود.

امکان استمرار سیاست قبل در قبال ترامپ وجود ندارد

محمد خواجویی؛ تحلیلگر مسائل ایران، در روزنامه الاخبار لبنان می‌گوید: اساساً امکان استمرار سیاستی که ایران در چهار سال نخست دولت ترامپ در پیش گرفت دیگر وجود ندارد؛ زیرا شرایط تغییر کرده و تاب‌آوری اقتصادی ایران قابل مقایسه با هفت، هشت سال پیش نیست. وی ادامه داد: همچنین ما شاهد تکرار تجربه‌های گذشته مانند کاهش خرید نفت ایران توسط چین تحت فشارهاى آمریکا هستیم؛ همچنان‌که در ماه گذشته شاهد اُفت فروش نفت ایران به چین بودیم. به گفته این تحلیلگر، در چنین شرایطی تداوم سیاست صبر استراتژیک و تحمل فشار‌ها بسیار دشوار است و این در حالى است که در دولت جدید ترامپ، سیاست فشار حداکثری در نسخه دومش تکرار می‌شود تا امکان فروش نفت ایران کمتر شود و در نهایت تهران نوعى توافق با واکنش را بپذیرد. خواجویى؛ تأکید کرد که امروز چاره‌ای جز پیگیرى راهکار دیپلماتیک وجود ندارد.