نگاهی به روزگار سخت کودکان کار

هشدار؛ چرخش جنسیتی کودکان کار از پسر به دختر!

مرضیه نیکخواه- فقر پدیده‌ای زشت است که باعث می‌شود انسان دست به کارهای نامتعارف بزند؛ در این بین وقتی پای کودکان در بین باشد، چهره فقر زشت‌تر هم می‌شود. خوب که نگاه کنی در چهارراه خیابان‌ها کودکانی را می‌بینی که به جای بازی با هم‌سن و سال‌های خود، مجبورند در گرما و سرمای طاقت‌فرسا کار […]

مرضیه نیکخواه- فقر پدیده‌ای زشت است که باعث می‌شود انسان دست به کارهای نامتعارف بزند؛ در این بین وقتی پای کودکان در بین باشد، چهره فقر زشت‌تر هم می‌شود. خوب که نگاه کنی در چهارراه خیابان‌ها کودکانی را می‌بینی که به جای بازی با هم‌سن و سال‌های خود، مجبورند در گرما و سرمای طاقت‌فرسا کار کنند. یکی کوله‌ای بزرگ‌تر از خودش را بر دوش می‌کشد و دیگری دستش به جای آن که در دست هم‌سن‌هایش باشد، برای لقمه نانی دراز شده است. فقط نامش کودک است اما مجبور است که کارهای طاقت‌فرسا هم انجام دهد. شب و روز ندارد و به جایش ثروتمندان در ناز و نعمت هستند. تمام روز راه می‌رود و آخر شب هم به جای بالش سر بر سنگ می‌گذارد! گروهی در خوشی و عده‌ای هم در بیماری و درد، شب ندارند و روزشان به خشونت می‌گذرد، با کفش‌های پاره این‌ور آن‌ور می‌روند و همیشه گرسنه و تشنه‌اند، روزهای سخت‌شان تمامی ندارد و همیشه در عذابند. زمستان نامرد است و امانشان بریده می‌شود. خرج در می‌آورند. کودکان کار قربانیان فقر هستند. از تحصیل محروم می‌شوند و در حالی که هنوز سنی ندارند مسئولیت تأمین هزینه‌های یک خانواده را به دوش می‌کشند. آن‌ها در خیابان‌ها کار می‌کنند در حالی که با چشمانی حسرت‌بار به کودکان هم‌سن و سال خود در خودرو‌ها نگاه می‌کنند و اشک در چشمانشان حلقه می‌زند. یادمان باشد کودکانی که هر روز در خیابان‌ها در معرض هزاران خطر هستند، همان‌هایی هستند که باید آینده‌ساز این کشور باشند و به جای خیابان پشت صندلی‌های مدرسه نشسته باشند. کودکان کار زمینه کافی برای بیراهه رفتن و منحرف شدن به انواع خلاف و کارهای نادرست را دارند، در حقیقت این مسئولان و مردم شهر هستند که با بی‌توجهی زمینه این مسئله را برای آن‌ها فراهم می‌کنند. کارشناسان می‌گویند که اکثر کودکان کار مهاجر هستند اما اول اینکه آن‌ها هم انسان هستند و دوم آن چرا باید حتی یک کودک کار ایرانی باشد؟

۷۰ درصد کودکان کار مهاجر هستند

در همین رابطه، محمدمهدی سیدناصری؛ پژوهشگر حقوق بین‌الملل کودک، از ظهور نسل جدید کودکان کار در ایران خبر داد و با تأکید بر تغییرات نگران‌کننده در رفتار این کودکان، گفت: این نسل از کودکان کار خشمگین‌تر و طلبکارتر از گذشته هستند و جامعه باید خود را برای افزایش خشونت‌ و مواردی همچون دزدی آماده کند. محمدمهدی سیدناصری؛ نسبت به افزایش تعداد کودکان کار دختر در ایران هشدار داد و اعلام کرد که ۷۰ درصد این کودکان مهاجر بوده و اغلب از افغانستان آمده‌اند. سیدناصری؛ با اشاره به افزایش مشکلات اقتصادی و فقر خانواده‌ها به ایلنا، گفت: تعداد کودکان کار در ایران بین ۱٫۶ تا دومیلیون نفر تخمین زده می‌شود و این آمار به‌ویژه در میان دختران، نشان‌دهنده بحران روبه رشد اجتماعی است. او تصریح کرد که کودکان کار دختر، به‌ویژه مهاجران، به دلیل نداشتن مدارک قانونی، بیشتر در معرض آسیب‌های جسمی، روانی و سوءاستفاده‌های جنسی قرار دارند. او تأکید کرد که ایران به یک برنامه جامع و هماهنگ برای مدیریت این بحران نیاز دارد و افزود: عدم هماهنگی میان ۲۲ نهاد مسئول در حوزه حقوق کودک، باعث شده است تلاش‌های انجام‌شده در این زمینه نتایج مؤثری نداشته باشد.