هانیه قنادزاده- میگویند آب مایه حیات است اما شیر آب را میچرخانی جز ناامیدی چیزی نمیبینی! آب تنها نوشیدنی که هیچ مایعی نمیتواند جای آن را بگیرد، پس کمی به خود بیاییم و بدانیم که یک لیوان آب جان هفت نفر را نجات میدهد. پس اگر صرفهجویی کنیم، میتوانیم زندگی را به انسان، گیاه و […]
هانیه قنادزاده- میگویند آب مایه حیات است اما شیر آب را میچرخانی جز ناامیدی چیزی نمیبینی! آب تنها نوشیدنی که هیچ مایعی نمیتواند جای آن را بگیرد، پس کمی به خود بیاییم و بدانیم که یک لیوان آب جان هفت نفر را نجات میدهد. پس اگر صرفهجویی کنیم، میتوانیم زندگی را به انسان، گیاه و حیوان بازگردانیم. چه بسیار موجودات و حتی انسانهایی که برای یک لیوان آب، از دست رفتند و ما به خودمان نیامدیم. آب این مایه پُر از حس و زندگی را دریابیم و برای نجاتش کاری کنیم. برای آبی که عمری ما را نجات داد هشتکزدن و نوشتن مقاله کارساز نیست، باید مصرف را پایین بیاوریم و بدانیم که با کمک هم میتوانیم طبیعت را نجات دهیم. روزهایی که آب را صرف شستن ماشین میکنیم به یاد آوریم و بدانیم که با یک مقدار آب کم هم میتوان مسواک زد، با یک لیوان آب هم میتوان صورت شست. اما کاش از خودمان شروع کنیم و روزانه و کمکم مصرف آب را پایین بیاوریم و بدانیم که هر روز ممکن است آّبی برای مصرف وجود نداشته باشد و جنگ آب از راه برسد. چه قدر دلگیر است روزی که مجبور شویم برای یک بطری آب صف بایستیم. چه قدر دردناک میشود پرندگان تشنه و دلمرده آواز سر ندهند و از آن بدتر گلها زرد و دلمرده شوند. و چه قدر مرگآورست روزی که ببینیم جانوران، درخت و جنگل و همه موجودات در انتظار روزهای زرد باشند و ما هم بدحال و نگران باشیم. پس قبل از اینکه این روزهای تلخ از راه برسند کاری کنیم.
بیابانزایی به جای بیابانزدایی!
هماکنون براساس آمارها بیش از ۳۰ میلیون هکتار بیایان در کشورمان وجود دارد که به دلایل زیادی هر روز بر میزان آن اضافه میشود. همچنین نزدیک به ۷۰درصد از مساحت کشورمان نسبت به بیابانزایی حساسیت زیاد تا بسیار زیاد دارد، در دهه گذشته همچنین مناطق تحتتأثیر فرسایش بادی ۳۰درصد افزایش یافته است. چنین روندی تبعات خود را هم بر اقتصاد خواهد گذاشت، هم بر اجتماع و زیست روزانه مردم و هم با بیابانی شدن عرصههای مختلف بر اکوتوریسم و حیات جامعه محلی در مناطق مختلف!
تنش آبی ایران در زمستان
اما باور اینکه در زمستان هم دچار بیآبی باشیم شاید برای خیلیها باورپذیر نباشد، اما هفته گذشته هاشم امینی؛ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، چنین گفت: در حالحاضر در ۴۳ شهر از ۲۳ استان دچار تنش آبی هستیم! میزان بارش سالانه ایران حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیمتر است که یکسوم میانگین جهانی بهشمار میرود. علاوه بر این، توزیع بارشها در استانهای مختلف نابرابر است. بهطوریکه در برخی مناطق میانگین بارش سالانه کمتر از ۳۰ میلیمتر و در مناطق دیگر بیش از ۱۳۰۰ میلیمتر گزارش شده است و مدیریت این وضعیت، کار دشواری است. کشور ما از نظر رتبهبندی بارشها طی ۵۷ سال که به آمار بارشها دسترسی داریم در جایگاه ۵۳ قرار دارد که این وضعیت بر کمیت منابع آب سطحی و زیرزمینی اثرگذار و نشاندهنده بحرانی بودن شرایط بارشهاست. حال میتوان نتیجهگیری کرد که آب هست، ولی کم است، ما همیشه در طول سال این مشکل را داشتیم منتها مردم با ابتکاراتی که خودشان داشتند مثل زدن قنات یا کاربیتها که در جاهایی که خیلی آب کم بوده مردم به این شکل میآمدند منابع آب را کنترل میکردند و حفاظت میکردند در مصرف آب سعی میکردند که به بهترین شکل ممکن استفاده بکنند بهخصوص در حوزه کشاورزی.
دیدگاه بسته شده است.