مدیرکل تجهیز منابع مالی شرکت آب و فاضلاب

بازچرخانی پساب از مهم‌‌ترین رویکرد‌های صنعت آب در حفظ منابع

مدیرکل دفتر تجهیز منابع مالی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، گفت: بازچرخانی پساب با رویکرد اقتصاد چرخشی یکی از مهم‌‌ترین رویکرد‌های صنعت آب و فاضلاب کشور برای حفظ منابع آبی است. به گزارش مناقصه‌مزایده، سیدمحمد تفضلی؛ در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب ادامه داد: امروزه با توجه به […]

مدیرکل دفتر تجهیز منابع مالی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، گفت: بازچرخانی پساب با رویکرد اقتصاد چرخشی یکی از مهم‌‌ترین رویکرد‌های صنعت آب و فاضلاب کشور برای حفظ منابع آبی است. به گزارش مناقصه‌مزایده، سیدمحمد تفضلی؛ در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت آب و تأسیسات آب و فاضلاب ادامه داد: امروزه با توجه به افزایش بازارهای رقابتی، تنوع محصولات، تغییرات شرایط سیاسی و اقتصادی، تغییرات آب و هوایی، کاهش و آلودگی برخی از منابع طبیعی و… دانش اقتصاد، مرزهای خود را از اقتصاد خطی (تولید-توزیع- مصرف) فراتر گذاشته و به سمت اقتصاد چرخشی (تولید-مصرف-بازیافت) در حال حرکت است. وی خاطرنشان کرد: در اقتصاد چرخشی علاوه بر هدف اصلی اقتصاد خطی، کاهش، بازیافت یا استفاده مجدد از ضایعات در فرآیند تولید، هدف آرمانی است و موضوع اقتصاد چرخشی در صنعت آب و فاضلاب با توجه به مشخصه‌های خاص آن (مصرف آب و تولید فاضلاب همزمان)، تأثیر مخرب فاضلاب بر محیط زیست، مشکلات کمبود آب به دلیل افزایش جمعیت، شدت رقابت مصرف‌کنندگان آب، کاهش سرانه منابع آبی کشور و خشکسالی‌های مستمر بسیار اهمیت دارد. وی با بیان اینکه اقتصاد چرخشی (اقتصاد مدور) یکی از مباحث جدید اقتصادی است كه در سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از متخصصان قرار گرفته است، گفت: فلسفه وجودی اقتصاد چرخشی استفاده بهینه از منابع محدود، کاهش ضایعات و استفاده مجدد از آن‌‌ها در فرآیند تولید یا ساخت محصولات جانبی است و در واقع بر پایه ادبیات اقتصاد خطی در فرآیند تولید، هدف اصلی بنگاه‌های اقتصادی حداکثر‌سازی سود است، اما در اقتصاد چرخشی علاوه بر این هدف، مدیریت ضایعات نیز مورد توجه قرار می‌گیرد. تفضلی؛ افزود: توجه به اقتصاد چرخشی در صنعت آب و فاضلاب به دلیل مشخصه‌های ارتباط تنگاتنگ فرآیند‌ها با محیط زیست (چرخه كوچك آب)، محدودیت‌های منابع آبی پایدار، رشد جمعیت، ارتقای سطح عمومی بهداشت، کاهش کیفیت منابع آبی و زیست‌محیطی می‌تواند بسیار مورد توجه باشد.

کاهش بیش از یک‌هزار مترمکعبی سرانه آب در کشور

در ادامه، سیدعلی شریعت؛ دبیرکل فدراسیون آب، با بیان اینکه سرانه آب به کمتر از ۵۰۰ مترمکعب در سال کاهش یافته؛ در حالی‌که این رقم قبلاً ۱۵۰۰ مترمکعب بوده است گفت: مسئله آب دیگر تنها محدود به اختلافات بین کشور‌ها نیست، بلکه به درون استان‌‌ها و شهر‌ها نیز کشیده شده و این موضوع نیازمند مدیریت جدی است. دبیرکل فدراسیون آب، در باره مشکلات کشاورزان به دلیل کمبود آب، خاطرنشان کرد: کشاورزان به دلیل این بحران در حال نابودی هستند و سرمایه‌گذاری بیشتری باید در بخش آب و فاضلاب انجام شود. ایجاد تضامین برای سرمایه‌گذاران نیز باید در اولویت قرار گیرد. .دبیرکل فدراسیون آب در باره وضعیت فعلی بخش آب و فاضلاب کشور و چالش‌های موجود در این حوزه، ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد نیازهای مالی در بخش آب به ۳۰ همت، فاضلاب به ۱۷ همت و مطالبات آب‌شیرین‌کن‌‌ها به ۹ همت می‌رسد. همچنین، بدهی دولت بابت خرید تضمینی آب‌شیرین‌کن‌‌ها ۱۴۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. شریعت؛ با اشاره به مشکلات مالی و ناتوانی دولت در پرداخت بدهی‌‌ها افزود: با روند کنونی، تکمیل ۵۵۰ پروژه فعال در این حوزه ۳۰ سال زمان خواهد برد. بخش‌خصوصی باید به‌عنوان واسطه‌ای میان دولت و مردم عمل کند. افزایش قیمت آب به‌ صورت پلکانی می‌تواند به صرفه‌جویی و مدیریت بهتر منابع منجر شود؛ الگویی که در بسیاری از کشور‌ها موفقیت‌آمیز بوده است.