کالابرگ الکترونیکی؛ اصلی‌‌ترین راهکار مجلس برای مقابله با گرانی‌ها!

هانیه قنادزاده، کافی است سَری به فروشگاه یا سوپرمارکت بزنید تا بسیاری از حقوق یا درآمد خود را از دست بدهید زیرا قیمت‌ها روزبه‌روز در حال افزایش هستند و به‌رغم تمامی وعده‌ها، تورم همچنان بزرگ‌ترین تهدید خانواده‌ها محسوب می‌شود. به‌عنوان نمونه می‌توان به حبوبات اشاره کرد که یک بار در اسفند و فروردین افزایش زیادی […]

هانیه قنادزاده، کافی است سَری به فروشگاه یا سوپرمارکت بزنید تا بسیاری از حقوق یا درآمد خود را از دست بدهید زیرا قیمت‌ها روزبه‌روز در حال افزایش هستند و به‌رغم تمامی وعده‌ها، تورم همچنان بزرگ‌ترین تهدید خانواده‌ها محسوب می‌شود. به‌عنوان نمونه می‌توان به حبوبات اشاره کرد که یک بار در اسفند و فروردین افزایش زیادی داشتند و در ادامه در آذرماه نیز تولیدکنندگان قیمت‌های جدید را اعلام کردند! در محصولات لبنی نیز تقریباً همین روند را شاهد بودیم و هستیم. با ادامه این روند قشر متوسط جامعه روزبه‌روز بیشتر به خط‌فقر نزدیک می‌شوند و این امر مشکلات عدیده‌ای برای خانواده‌ها ایجاد کرده و می‌کند که شاید مهم‌ترین آن افزایش طلاق باشد! با بررسی داده‌های مرکز آمار و سازمان ثبت‌احوال کشور می‌توان مشاهده کرد که میزان نرخ تورم همزمان با نرخ طلاق پیش رفته است. به‌طوری که در سال‌های ۱۳۹۳ الی ۱۳۹۶ نرخ تورم روندی کاهشی داشته و کمتر از ۱۵ درصد بوده است. در این سال‌‌ها نرخ طلاق نیز روندی نزولی داشته است. اما بعد از سال ۱۳۹۷ که نرخ تورم همزمان با خارج شدن آمریکا از برجام و شدت گرفتن تحریم‌ها روندی صعودی پیدا کرد، نرخ طلاق نیز روندی صعودی دارد. همه این‌ها در حالی اتفاق افتاده که هنوز ترامپ برنامه‌های جدید تحریمی را اعلام نکرده است! دیروز (یکشنبه) قیمت دلار آمریکا در بازار آزاد نزدیک به ۸۴ هزار تومان شد و سکه امامی نیز نزدیک به ۶۰ میلیون تومان معامله شد! از سوی دیگر کمتر از دو ماه تا پایان سال مانده و به‌طور معمول قیمت‌ها در آستانه پایان سال افزایش می‌یابد. حال در چنین شرایطی تکلیف دهک‌های پایین جامعه چه خواهد شد و دولت چگونه می‌تواند از آنان و قشر متوسط حمایت کند؟

مجلس در فکر بازگشت به اقتصاد کوپنی!

برای چند نسل از ایرانیان، کوپن یعنی خاطرات دهه ۶۰ و البته اوایل دهه۷۰! یک خاطره جمعی و همگانی در میان دستکم چندین نسل از ایرانیان، از متولدین دهه ۲۰ و ۳۰ تا متولدین دهه۶۰، کوپن را به خوبی به‌یاد می‌آورند. ماجرای کالابرگ از سال ۱۴۰۰ و با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی آغاز شد و دولت با هدف جبران توان معیشتی خانوار، تصمیم به پرداخت یارانه گرفت؛ در صورتی که مصوبه مجلس بر موضوع دیگری پافشاری می‌کرد. مجلس قصد داشت کالا‌های اساسی به قیمت شهریور سال ۱۴۰۰ عرضه شوند. به زبانی دیگر، مجلس دولت را به اجرای طرح کالابرگ به جای یارانه نقدی مکلف کرد؛ اما به دلیل نبود تمایل کافی در دولت سیزدهم برای پیگیری سیاست کالابرگ و نبود بودجه کافی برای به اجرا درآوردن این طرح در سراسر کشور، از سوی وزیر اقتصاد رد شد. رئیس وقت سازمان برنامه و بودجه در سال ۱۴۰۲، از تأمین منابع مورد نیاز برای اجرای این طرح خبر داد. نکته، اما اینجاست که با وجود حتی استقبال دهک‌های کم‌درآمد جامعه از طرح کالابرگ الکترونیک، اجرای این طرح از زمان آغاز به کار دولت چهاردهم تا به امروز، متوقف شده و هنوز خبری مبنی بر اجرای مجدد این طرح منتشر نشده است. حالا دوباره رئیس مجلس می‌گوید؛ دولت باید قبل از ماه رمضان کالابرگ را به مردم برساند. رئیس مجلس شورای اسلامی، دیروز (یکشنبه) با اشاره به اهمیت اجرای کالابرگ الکترونیکی که در قانون برنامه هفتم و بودجه آمده است، تأکید کرد که این طرح باید در ماه مبارک رمضان اجرا شود. محمدباقر قالیباف؛ گفت: من در نطق پیش از دستور نیز به این موضوع اشاره کردم چرا که بحث مربوط به گرانی موضوع مهمی است که ما هم در برنامه هفتم و هم در بودجه برای آن کالابرگ الکترونیکی را دیدیم و این یک قانون است و رئیس‌جمهور نیز با این موضوع موافق هستند. قالیباف؛ افزود: پیشنهاد ما این است که این کار را بتوانیم در ماه مبارک رمضان اجرا کنیم.