رئیس انجمن موبایل ایران، گفت: وزارت صمت وظیفه دارد فرآیند واردات آیفون به صورت تجاری را روشن کند. واردکنندگان موبایلی که تا الان تأمین ارز انجام دادهاند، نمیتوانند سفارش موبایل را در سامانه جامع تجارت ویرایش کنند، همین امر موجب تجمع اعتراضآمیز تعدادی از آنان مقابل سازمان توسعه تجارت ایران شد. طبق گفته تجمعکنندگان فقط […]
رئیس انجمن موبایل ایران، گفت: وزارت صمت وظیفه دارد فرآیند واردات آیفون به صورت تجاری را روشن کند. واردکنندگان موبایلی که تا الان تأمین ارز انجام دادهاند، نمیتوانند سفارش موبایل را در سامانه جامع تجارت ویرایش کنند، همین امر موجب تجمع اعتراضآمیز تعدادی از آنان مقابل سازمان توسعه تجارت ایران شد. طبق گفته تجمعکنندگان فقط شرکتهایی که سابقه دارند، میتوانند ۳۰ درصد باقیمانده سابقهشان را آیفون و موبایلهای لوکس وارد کنند. به گزارش پیوست، طبق گفته واردکنندگان، بازگانان باوجود اینکه از محل ارز حاصل از صادرات خود تأمین موبایل کردند، در حالحاضر طبق اطلاعیه سازمان توسعه تجارت، امکان ویرایش موبایل برای بازگانان وجود ندارد. همچنین حدود سه ماه از رفع ممنوعیت واردات آیفون میگذرد اما هنوز فرآیند واردات آیفون به صورت تجاری شفاف نشده است و همه موبایلهایی که در بازار وجود دارند به صورت مسافری وارد شدهاند. پایگاه اطلاعرسانی سامانه جامع تجارت ششم بهمن ماه اعلام کرد که بازرگانانی که سابقه و سقف واردات ۵۰۰ هزار دلار ندارند، نمیتوانند موبایلهای لوکس وارد کنند. همچنین در این نوع ثبت سفارش، امکان تبدیل موبایل غیرلوکس به لوکس وجود ندارد و در صورت داشتن ردیف کالای لوکس، صرفاً در صورت تأمین ارز کامل، قابلیت ادامه فرآیند وجود دارد. مهدی اسدی؛ رئیس انجمن موبایل ایران، گفت: بازرگانان باوجود اینکه ثبت سفارش کردهاند، اما نمیتوانند در سامانه جامع تجارت کالای لوکس را به لوکس تبدیل کنند. مثلاً بازرگان آیفون۱۳ را ثبت کرده و الان میخواهد به آیفون۱۶ یا S24 اولترا تبدیل کند اما سامانه اجازه نمیدهد. در حالحاضر امکان ویرایش جابهجایی موبایلهای لوکس در سامانه وجود ندارد و بازرگانانی که وارداتشان ۵۰۰ هزار دلار نبود در این قانونگذاری دیده نشدند. نهم آبانماه مشکل رجیستری آیفون برطرف شد اما از آن زمان تاکنون امکان واردات تجاری آیفون هنوز فراهم نشده است؛ به گفته اسدی؛ دلیل اینکه در این سه ماه واردات آیفونهای تجاری انجام نشد این بود که دولت درحال ایجاد سازوکار بود. او گفت: دولت رفع ممنوعیت کرد اما الان وظیفه وزارت صمت است که در سامانه جامع تجارت برنامهریزی کند. پیشتر نیز رئیس سازمان توسعه تجارت ایران، محمدعلی دهقاندهنوی؛ گفته بود دستورالعمل واردات آیفون در حال آمادهسازی است و بهزودی ابلاغ میشود اما تجمع نشان داد که این دستورالعمل مورد رضایت واردکنندگان نبوده است. در همین خصوص واردکنندگانی که مقابل سازمان توسعه تجارت تجمع کرده بودند تأکید کردند که اگر قرار است امکان واردات موبایل لوکس فراهم شود نه فقط عدهای خاص منتفع شوند؛ زیرا طبق شنیدهها به نظر میرسد که چند شرکت بزرگ واردکننده موبایل، توانستند به صورت تجاری واردات انجام دهند.
آماری از شرکتهای واردکننده آیفون وجود ندارد
در همین خصوص نعمت روغنی؛ رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن موبایل در تجمع مربوطه، گفت: قانون واردات آیفونهای۱۴ به بالا طوری اعمال شده که باعث انحصار و رانت شده است. با قانونی که اعمال شده است از حدود ۷۰۰ شرکت واردکننده، فقط ۳۰ شرکت میتوانند آیفون وارد کنند؛ اما آماری از این شرکتها وجود ندارد. او با اشاره به وارد نشدن آیفونهای ممنوع شده در سه ماه گذشته، گفت: در این مدت مسئولان دولتی به اجماع نرسیده بودند که واردات آیفون به صورت تجاری را چگونه قانونگذاری کنند و الان به بدترین شکل تصمیم به قانونگذاری گرفتند. به گفته رئیس کمیسیون تنظیم بازار انجمن موبایل، این موبایلها با ارز حاصل از صادرات خود وارد میشوند. بازرگان ثبت سفارش قدیم را برای آیفون۱۳ زده است اما الان تولید آیفون۱۳ قطع شده است و بازرگان میخواهد ثبت سفارش را تغییر دهد سامانه اجازه نمیدهد؛ این در شرایطی است که خود بازرگان تأمین ارز کرده است. طبق گفته واردکنندگان موبایل در تجمع مربوطه، چالش سقف و سابقه مدتهاست که باعث کند شدن روند واردات شده است.در همین خصوص، آرش محسنی؛ مدیر شرکت ایستا همراهگستر آرش، گفت: یکسری شرایطی اعم از سهمیه، سابقه و سقف گذاشته شده است که برای بازرگان ایجاد محدودیت کرده است. من بهعنوان یک واردکننده یک میلیون دلار صادرات کردم اما نمیتوانم رفع تعهد کنم. بسیاری از واردکنندگان صادرات را انجام دادهاند و ارز دارند اما به آنها گفته میشود که سابقه کالا وجود ندارد.
واردات آیفون به صورت قطرهچکانی
آرش محسنی؛ تأکید کرد که حدود ۱۰ شرکت اصلی آیفون را وارد میکنند اما سایر بازرگانان نمیتوانند ثبت سفارش کنند. طبق اطلاعیهای که سازمان توسعه تجارت منتشر کرده است، سقف واردات شرکت باید ۵۰۰ هزار دلار باشد، سابقه داشته باشد و ۳۰ درصد از یک ششم سابقه را آیفون وارد کنند. مدیر شرکت ایستا همراهگستر آرش، ادامه داد: برخی از ما چالش ۱۰۰ هزارتایی داریم یعنی اگر از ابتدای سال ۱۴۰۳ کارت بازرگانی صادر شده باشد، سهمیه واردات ۱۰۰ هزار تا و سهمیه صادرات ۳۰۰ هزارتا است؛ اما ما یک میلیون دلار صادرات کردیم و توانستیم فقط به اندازه ۲۰۰ هزار دلار موبایل وارد کنیم. تجمع واردکنندگان موبایل در سازمان توسعه تجارت بدون نتیجه به پایان رسید. طبق آنچه از میان تجمع کنندگان شنیده شد بازرگانان فردا با ارائه نامهای چالشهایشان را به صورت واضح مطرح کنند تا بررسیهای لازم انجام شود.
دیدگاه بسته شده است.